Hovedinnhold

Returnerte Syria-krigere i Sverige: Klare til å dø for IS

Säpo: Sverige har flest jihadister i Norden
Terrorforsker: Etterlyser tiltak mot rekruttering

Eksplosjoner høres i bakgrunnen når de to IS-mennene oppfordrer sine brødre i Sverige om å slutte seg til jihad.

Denne saken handler om:

Tips oss

Den returnerte Syria-krigeren «Abraham» forteller hvorfor Europa bør frykte nye terrorangrep fra IS. Samtidig pågår det et toppmøte i London om nettopp IS, hvor ledere fra 21 land har kommet sammen for nettopp å diskutere hvordan terrororganisasjonen kan svekkes.

– Den som leker med ilden, blir brent, sier jihadisten «Abraham» til Aftonbladet, som er VGs svenske samarbeidsavis og som har publisert et unikt bildemateriale med svenske jihadister i Syria.

Fakta om Den islamske staten (IS)

* Opprettet i Irak under den amerikanske okkupasjonen.

* Begynte som en del av terrornettverket al-Qaida, men al-Qaida har tatt avstand fra IS og anklaget IS for overdreven voldsbruk.

* Ytterliggående, væpnet gruppe som hevder å ha opprettet en sunnimuslimsk stat (kalifat) i Irak og Syria. Fronter en svært ekstrem versjon av islamisme.

* Kalte seg tidligere Den islamske staten i Irak og Levanten (ISIL).

* IS anklages for massedrap på opposisjonelle og religiøse minoriteter.

Kilder: NTB, Reuters, AFP

Sammen med en annen Syria-kriger som kaller seg «Abu Zacharias» har «Abraham» latt seg intervjue av Aftonbladets journalist Erik Wiman og fotograf Jerker Ivarsson, som i høst selv rapporterte fra kampene ved den kurdiske byen Kobane, nord i Syria.

På nært hold kunne de selv se IS-styrkenes hensynsløse fremferd og sivilbefolkningens flukt.

Å forsøke å nærme seg jihadistene med de svarte flaggene der, ville medført livsfare. Nå har Aftonbladets team møtt to av de unge mennene som har kommet tilbake fra krigen i Syria - i Gøteborg.

– Hallå mannen, läget? hilser den ene av de hjemvendte jihadistene på Aftonbladet-teamet.

Vil dø for Allah

Begge sier de at de er villige til å dø for IS sin sak, som de anser som Guds sak. De oppfordrer sine brødre i Sverige til å gjøre det samme, så lenge de gjør det med «rett innstilling».

Som så mange andre, har «Abu Zacharias» tatt seg til Tyrkia med falsk pass, og deretter tatt seg videre med hjelp av menneskesmuglere. Han er blitt gjenforent med sin kone og barn, og snart vil han reise tilbake til fronten og slutte seg til en av IS sine grupper.

– Vårt liv her er uviktig, det er hvordan jeg dør for Allah og det som hender siden som teller, sier han til Aftonbladet.

Jihadister som reiser frem og tilbake til slagmarkene i Midtøsten bekymrer sikkerhetstjenestene i hele Europa - spesielt etter terrorangrepene i Paris.

I Sverige kjenner sikkerhetspolitiet Säpo til et 80-tall personer som har returnert etter å ha deltatt i Syria-krigen. Deres ambisjon er å ha kontakt med alle.

Støtter angrep mot karikaturer

Om terrorangrepet mot Charlie Hebdo sier «Abraham»:

– Sånn går det, den som leker med ilden, blir brent, sier han.

Den svenske Syria-krigeren har gått med på å la seg intervjue, men med ryggen vendt mot kameraet. Han påstår at han ikke har noe å frykte personlig, men vil ikke at familien skal motta trusler dersom hans identitet blir kjent.

– Konsekvensene er de samme som for Lars Vilks, han er i dag som en fange som må leve med livvakter. Du vet at når du gjør en sånn handling, så får du en pris på hodet ditt, så hver person som gjør dette er fullt oppmerksom på risikoen, sier han.

– Kommer det som har hendt i Paris til å skje igjen?

– Ja, svarer «Abraham».

– Kan du utdype?

– Den som leker med ilden blir brent, gjentar han.

– Den beste tiden i mitt liv

«Abraham» beskrives som omkring 30 år, og er oppvokst nord i Gøteborg. Frem til for syv år siden var han ikke troende overhodet, men under en feriereise forandret alt seg. Han forteller at han fikk en åpenbaring. Siden da har troen vokst til å bli hans sannhet.

I dag er hans tolkning av Koranen den eneste rettesnoren han lever etter, og idealene til IS er – ifølge ham selv – gode.

Han forteller at det var krigføringen til Syrias president Assad som fikk han til å slutte seg til den væpnede motstandsbevegelsen. Han kunne ikke bare sitte hjemme og se på, sier han.

Sommeren 2013 tok han seg over grensen og inn i krigen. Da var IS fremdeles et ukjent begrep for de fleste. «Abraham» havnet i Aleppo og fikk bo blant svensker og andre europeere som også hadde kastet seg inn i borgerkrigen.

– Jeg ser tilbake på det som den beste tiden i livet mitt, sier han til Aftonbladet.

Forsvarer fordrivelse av muslimer

Siden den gang er borgerkrigen blitt enda mer blodig og innviklet. Forskjellige motstandsgrupperinger kjemper mot hverandre, så vel som mot regjeringsstyrkene. Da den Frie syriske hær kjempet for demokrati etter vestlig standard, ville «Abraham» og hans likesinnede noe annet.

– Agendaen er å opprette en islamsk stat der sharia implementeres. Det er grunnen til at så mange velger å gå til IS, mener han.

– Alle elsker et vinnende lag. De sier at de skal stifte et kalifat og har gjort det, så de har best momentum og du ser at de har mye lys i ansiktene sine og ser vennlige ut, sier «Abraham».

– De ser ikke særlig vennlige ut når de skjærer halsen av journalister, repliserer den svenske journalisten.

– Det der altså, hva de hadde til hensikt med det der vet jeg ikke. De angrer kanskje om noen år, men akkurat da kan det ha vært rett, det vet bare Gud, svarer han tilbake.

– Finnes det noen ting som rettferdiggjør sånne handlinger?

– Nei.

– Men du tar ikke avstand fra det?

– Altså, du kan ta avstand fra enkelte handlinger, men fremdeles støtte saken, sier han.

Den svenske jihadisten forsvarer imidlertid krigføringen, og fordrivelsen av mennesker fra hjemmene deres - selv om det er snakk om muslimer.

– Lover og regler har ikke vært islamske, og når en islamsk hær kommer kan de enten underkaste seg, krige imot eller forlate stedet, mener «Abraham».

– Ingen plass til demokrati

– Hvordan ser du på demokrati?

– I et islamsk kalifat finnes det ingen plass for demokrati som utelukker Guds lover, det er en forbrytelse, mener den svenske Syria-krigeren.

Muslimske ledere over hele verden har tatt sterk avstand fra IS og terrorangrep, slik som det mot Charlie Hebdo. I et åpent brev til IS-leder Abu Bakr al-Baghdadi skriver 120 muslimske ledere hvorfor IS er en terrorgruppe og ikke en frigjøringshær. Hvert argument henviser til et avsnitt i Koranen.

«Abraham» sier at han står midt imellom de lærde og sine venner som nå kjemper under svart flagg i Irak og Syria.

– Det er viktig å høre på hva de lærde sier, men samtidig støtter jeg idéen bak IS. Det får vise seg når krigens støv har lagt seg hva som er rett og hva som er galt, sier jihadisten til Aftonbladet.

– Kan du tenke deg å dra tilbake i krigen igjen? spør Aftonbladets reporter.

– Dersom omstendighetene krever det. Jeg har ingenting imot å dra tilbake, men jeg har andre planer akkurat nå.

Terrorforsker: Etterlyser preventive tiltak

Den svenske terrorforskeren Magnus Ranstorp sier Sverige har flest jihadister i Norden, men etterlyser målrettet innsats mot radikalisering fra politi, sosialarbeidere og psykologer.

<p>TERRORFORSKER: Magnus Ranstorp.<br/></p>

TERRORFORSKER: Magnus Ranstorp.

Foto: Jan Petter Lynau, VG

Ifølge det svenske sikkerhetspolitiet kan så mange som 300 unge menn ha reist fra Sverige for å kjempe med IS og andre militante grupper i Syria og Irak.

Terrorforskeren mener det det kreves tettere samarbeid mellom myndighetene og det sivile samfunnet for å stoppe rekrutteringen. Han peker blant annet til Danmark og Norge, hvor han påpeker at deler av det muslimske sivilsamfunnet har tatt opp kampen mot ekstremisme. Det ønsker han også å se i Sverige.

– Idealet er at muslimske organisasjoner med for eksempel imamer, som har høy troverdighet og som kan utfordre disse typene, engasjerer seg, sier han til Aftonbladet.

Terrorforskeren har blitt møtt med sterk kritikk for å ha ytret dette standpunktet, men han avviser at det kun er politiet som har ansvar for å stoppe Syria-farerne.

– Vi som samfunn må samles i kampen mot ekstremisme.Vi kan ha ulike meninger, men vi må motarbeide voldsforherligende ideologier, uansett om de er militante islamister eller islamofober, sier Ranstorp til avisen.

Leder for Islamsk Råd i Sverige, Elvir Gigovic, er enig om at hele samfunnet må samles i kampen mot ekstremisme, men legger til at muslimske foreninger i Sverige lenge har deltatt i denne kampen.

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks