Hovedinnhold

- Pappa har ikke gjort dette

Fire menn fra samme familie terrortatt

SJOKKERT: Sønnen (17) til den pågrepne taxieieren skjønner ikke hvorfor faren er tatt for terrorplanleggig. Foto: Aftonbladet
SJOKKERT: Sønnen (17) til den pågrepne taxieieren skjønner ikke hvorfor faren er tatt for terrorplanleggig. Foto: Aftonbladet
GÖTEBORG (VG Nett) Familien til de fire terrortatte slektningene i Göteborg nekter å tro at de planla å sprenge sentrale deler av Göteborg.

Denne saken handler om:

Tips oss

VG NETT I GÖTEBORG

VG Nett følger terrortrusselen.
  • Den 1. oktober hevet den svenske sikkerhetstjenesten Säpo terrorberedskapen i Sverige til det høyeste nivået på fem år
  • Nivået ble hevet fra nivå to til nivå tre på en femtrinns skala
  • Fredag varslet politiet i Västra Götaland at det var planer om å detonere en bombe i et sentrumsområde i Göteborg
  • Lørdag gikk politiet til aksjon mot flere adresser i Göteborg og pågrep flere personer mistenkt for terrorplanlegging
  • To personer ble lørdag ettermiddag formelt siktet i saken, mens et ukjent antall mistenkte ble satt fri. De løslatte skal fortsatt være under etterforskning

To av de fire pågrepne er velutdannede, mens én av dem driver et taxiselskap i Göteborg. Taxieieren (48), som kom til Sverige for 20 år siden, er onkel til de tre andre mennene på henholdsvis 28, 33 og 39 år. 28-åringen og 33-åringen er brødre, ifølge Aftonbladet.

- Vi er sjokkert og forstår ikke hva saken handler om, sier kona til den 48 år gamle tobarnsfaren til Aftonbladet.

BAKGRUNN: Flere siktet for terrorplaner i Sverige

- Vi har aldri hatt noen mistanke overhodet om at de har holdt på med terror. Det kan vi ikke forestille oss, sier hun.

Datteren til 48-åringen omtaler faren som en snill mann.

- Han vil alle vel. Han har ikke gjort dette, sier hun til Aftonbladet.

De beretter om et voldsomt sjokk da politiet ved 07-tiden lørdag slo til mot rekkehuset til familien i Angered kommune - drøyt 15 mil fra Göteborg:

Vel inne i huset skal de ha krevd at hele familien la seg ned på gulvet med hendene på ryggen. Kona til 48-åringen sier til Aftonbladet at hun fryktet det var rasister som hadde brutt seg inn, og ba barna ringe politiet.

- Deretter rettet de våpen mot oss og nektet oss og snakke med hverandre, sier sønnen (17), som også hevder at politiet var voldelig.

- Jeg forsøkte å trøste mamma, men da skrek de at jeg måtte være stille og sparket meg i hodet.

Massiv aksjon

Den koordinerte politiaksjonen startet allerede klokken 06.00. Samtlige ble pågrepet i sine hjem i Angered.

Klokken 06.00: Den 39 år gamle mannen pågripes i sin egen leilighet.

TO LØSLATT I GÅR KVELD: - Bevisene holdt ikke

Rundt huset sto politifolk på alle kanter mens taxieieren ble avhørt.

Klokken 07.00: Politiet skal ha slått seg inn leiligheten til trebarnsfaren (33) og dratt ham ut av sengen mens han sov. Deretter skal de ha brakt foreldrene inn til avhør ved politistasjonen.

- De viste meg bilder av de tre andre mennene og spurt meg om hvordan jeg kjente dem, sier 33-åringens kone, som ble løslatt kort tid senere.

Artikkelen fortsetter under bildet...

PASSET PÅ: Store politistyrker er satt inn for å vokte Göteborg. Politiet vil foreløpig ikke utelukke planer om flere terrorhandlinger. Foto: Espen Sjølingstad Hoen Foto:
PASSET PÅ: Store politistyrker er satt inn for å vokte Göteborg. Politiet vil foreløpig ikke utelukke planer om flere terrorhandlinger. Foto: Espen Sjølingstad Hoen Foto:

Klokken 08.00: Mellom 15-20 politibetjenter skal ha låst seg inn i leiligheten til den 28 år gamle tobarnsfaren med en egen nøkkel. I tillegg skal politiet ha søkt gjennom boligen med hunder. 28-åringen skal ikke ha vært hjemme, men ble pågrepet en annen plass.

VET DU NOE OM DENNE SAKEN? Tips VG Nett!

- Politiet skrek høyt, men de sa aldri hva de gjorde, sier kona til 28-åringen.

Uten rulleblad

Politiet skal ha tatt beslag i flere mobiltelefoner, datamaskiner og minnebrikker. Det er fremdeles ukjent om hva materialet inneholder og hva politiet er på jakt etter.

- Vi har avhørt alle de pågrepne og analyserer nå materialet, noe mer ønsker jeg ikke å kommentere om etterforskningen, sier informasjonsrådgiver Marie Åhman i Västra Götaland politidistrikt til VG.

I går ettermiddag samlet konene og barna til tre av mennene seg i en leilighet i Angered kommune.

LES OGSÅ: Norske venninner skremt av terroralarmen

De har alle lik historie: Ingen av mennene er kriminelle og alle går til moskeen hver fredag som troende muslimer.

Svake beviser

Ifølge Aftonbladet ble alle barna født i Sverige, og familiene skal være veletablerte og godt integrerte i samfunnet.

I går kveld ble den 39 år gamle ektemannen og en av brødrene løslatt fra varetekt på grunn av svake bevis, mens de to andre ble siktet i saken.

Ifølge politiet skal de ha fått indikasjoner på at kjøpesenteret Nordstan - med sine mellom 75.000 og 90.000 besøkende hver lørdag - var et konkret terrormål. Det skulle ifølge informasjonen politiet sitter på sprenges lørdag.

Politiet fikk tipset om det planlagte terrorangrepet tidligere denne uken. Politiet har siden tipset kom, med god hjelp av Säkerhetspolisen i Sverige, jobbet kontinuerlig med å skaffe seg tilstrekkelig bevismateriale til å kunne pågripe de mistenkte lørdag morgen.

Politiet vil i løpet av søndagen gjennomføre nye avhør av de to mennene som fortsatt er anholdt av politiet.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks