Hovedinnhold

Nazi-demo i Göteborg: Sammenstøt mellom politi og demonstranter

GÖTEBORG (VG) Det kom til harde sammenstøt mellom nynazistiske demonstranter, motdemonstranter og politi da Den nordiske motstandsbevegelsen inntok Göteborg.

Denne saken handler om:

Lørdag ettermiddag startet hundrevis av nynazister i Den nordiske motstandsbevegelsen (NMB) sin marsj mot Göteborg sentrum, etter å først ha samlet seg på en parkeringsplass noen kilometer unna. 

Ikke lenge etterpå kom de første meldingene om sammenstøt.

Nynazister i NMB forsøkte å bryte seg gjennom politiets linjer i sentrum. Også motdemonstranter forsøkte ta seg gjennom politiets sperringer for å stoppe demonstrasjonen. 

32 personer pågrepet

Politiet opplyser at totalt 32 personer har blitt pågrepet og ytterligere 21 tatt hånd om. Ifølge Expressens opplysninger er NMB-leder Simon Lindberg blant de pågrepne, men det er så langt ikke bekreftet av politiet, skriver NTB.

Politiet melder klokken 16.36 at det har vært et voldsomt sammenstøt og at en person er skadet og kjørt til sykehus med ambulanse.

Nynazistene forlater nå stedet for å gå tilbake de to km til dit de startet demonstrasjonen for fem timer siden. De går til fots med sine flagg og skjold og at politiet har god kontroll på det som skjer. De er nå, klokken 1710 ikke langt unna Liseberg under stor politieskorte.

– En politimann er litt skadet. Demoen er over, men vi har gitt dem beskjed om at de må tilbake samme vei som de kom, sier polititalsmannen Hans Lippens til VG.

Politiet har nå fjernet alle avsperringene i sentrale Göteborg.

BAKGRUNN: Forberedt på bråk når høyre- og venstreekstremister møtes i Göteborg

– Motdemonstrantene kastet steiner og andre gjenstander, og det reagerte NMB på ved å forsøke å bryte seg gjennom politiets sperringer, sier politiets pressetalsperson Peter Adlersson til Aftonbladet.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Avisen melder at politiet brukte batonger mot tilhengere av den høyreekstreme organisasjonen under et sammenstøt i Fabriksgatan i sentrum. Minst én politimann ble lettere skadet i denne hendelsen. Politiet har så langt ikke opplysninger om at andre personer er skadet.

– Det har vært noen hendelser. Men totalt sett har det gått bra, sier polititalsmann Thomas Fuxborg til Expressen.

Rundt 16.15 melder Aftonbladets journalist på stedet at nazistene knuffer journalister, og slåss mot politiet.

Politiet har også brukt pepperspray mot flere av demonstrantene. Ifølge Expressen har motdemonstranter på sin side kastet kinaputter mot både nazister og politiet.

Politiet lyktes senere med å skille demonstranter og motdemonstranter, og NMB fikk holdt sine appeller på et sted i byen.

Samtidig var det fortsatt spent mellom politi og motdemonstranter.

Antirasistene roper «vi skal knuse nazismen». Det er rundt 200 meter mellom de to gruppene og politiet ser ut til å ha kontroll på situasjonen.

På sin nettside melder svensk politi klokken 1630 at de i løpet av dagen har pågrepet totalt 29 personer og tatt hånd om ytterligere 21.

Klokken 15 var NMBs demonstrasjonstid offisielt over.

Polititalsmann Hans Lippens sier til VG at politiet ønsker å busse nynazistene ut, men det er uvisst om dette blir noe av. 

Mange motdemonstranter oppholdt seg fortsatt ti byen, enkelte av dem maskerte, ifølge Aftonbladet.

Les også: Dette er politiets taktikk før demonstrasjonen i Göteborg

Artikkelen fortsetter under videoen.

Utstyrt med skjold

En rekke av nynazistene hadde med seg gjennomsiktige skjold da de troppet opp på samlingsplassen utenfor sentrum lørdag formiddag, noen timer før marsjen startet. Stemningen var da rolig.

– Er det noe problem at mange av dem har skjold?

– Ikke så lenge de brukes til forsvar, sa polititalsmann Lippens.

I tillegg til skjold hadde flere av nynazistene med seg plakater med bilder av kjente svenske personer som anklages for å være «forbrytere».

Blant personene på plakatene er sjefredaktør Peter Wolodarski i avisen Dagens Nyheter, Holocaust-overlevende Emerich Roth (93), politiker Alice Bah Kuhnke i Miljöpartiet de gröna og tidligere leder av partiet Socialdemokraterna, Mona Sahlin.

Les også: Dette er politiets taktikk før demonstrasjonen i Göteborg

Nordmenn i demonstrasjonen

– Parolen for demonstrasjonen er «Revoltér mot forbryterne!», og det sikter til politikere og media, blant annet, sa leder Haakon Forwald for Den nordiske motstandsbevegelsen i Norge til VG i forkant av nazimarsjen, som han selv deltar i.

Forwald sier han ikke vet hvor mange nordmenn som er til stede i marsjen, men anslår at det dreier seg om inntil 50 personer, minst.

– Frykter du konfrontasjoner i dag?

– Nei, det gjør jeg ikke, men det er vel ikke umulig at det vil oppstå, sa han.

Demonstrasjonens talsmann Pär Öberg var ordknapp da VG ønsket å snakke med ham før demonstrasjonen.

– Dere må ha akkreditering fra oss for å snakke med meg, sa Öberg.

– Hadde vi fått det om vi hadde søkt?

– Nei! Da måtte dere ha byttet arbeidsgiver.

VG-spesial «Det hvite raseriet»: Nordens farligste

– De vil fremstå sterke for å verve flere

– Det er viktig å ikke gjøre dette større enn det er. Bevegelsen har busset inn mennesker fra naboland for å virke flere og sterkere, sier Øystein Sørensen, professor i historie ved Universitetet i Oslo, til VG. 

– Om de klarer å samle 1000 fra Sverige og alle naboland, er ikke det mange. De vil gjøre alt for å provosere, bryte regler og skape konfrontasjon og blest. Ved at de fremstår store og sterke kan de tiltrekke seg flere medlemmer fordi de tør å vise seg og ta kampen, sier han videre.

Flere pågripelser

I forkant av demonstrasjonen ble flere personer tatt hånd om av politiet. Ifølge Expressen ble tre personer anholdt, mistenkt for å ha forberedt grov mishandling.

To av de tre er tyske statsborgere som ble pågrepet på Landvetter flyplass fredag. De skal ha hatt kniver i bagasjen, ifølge avisen.

Lørdag morgen ble en tredje person pågrepet på sentralstasjonen i byen.

– Pågripelsen knyttes til dagens demonstrasjoner. Jeg vet ikke hvilken politisk side den pågrepne befinner seg på. Jeg går ut fra at det er noe personen har hatt på seg som har ført til pågripelsen, sier en annen pressetalsperson for politiet, Peter Adlersson, til Expressen.

I tillegg ble en utenlandsk person ble pågrepet på en buss i Helsingborg lørdag etter å ha sparket en polititjenestemann i ansiktet.

Til sammen skal syv personer være satt i varetekt i forkant av demonstrasjonen, ifølge Expressen.

Rundt 1000 nynazister var på forhånd meldt å skulle delta i demonstrasjonen som de kaller «massiv og episk». Samtidig var det ventet 10.000 motdemonstranter, deriblant mange venstreekstremister.

Politiet hadde på forhånd advart om risiko for sammenstøt mellom demonstrantene og motdemonstranter. Nazidemonstrasjoner har gjentatte ganger endt med voldelige konfrontasjoner mellom ekstremister og svensk politi de siste årene.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks