Hovedinnhold

Medisinstudenter måtte obdusere lærer

SKREKKOPPLEVELSE: Eleven syns ikke det var noe særlig å måtte obdusere sin egen lærer. Foto: Scanpix
SKREKKOPPLEVELSE: Eleven syns ikke det var noe særlig å måtte obdusere sin egen lærer. Foto: Scanpix
En gruppe studenter ved Karolinska institutet fikk seg et sjokk da de skulle være med på sin første obduksjon. Kroppen på bordet var deres avdøde lærer.

Denne saken handler om:

Ingen av studentene fikk seg til å si ifra der og da, og lot obdusenten sette i gang med arbeidet.

- Den første obduksjonen er veldig vanskelig, og vi obduserte noen vi kjente, sier en student nyhetsbyrået TT har snakket med. Flere av studentene sier de har tenkt mye på hendelsen i etterkant, og lurt på om det var riktig at de skulle utsettes for noe sånt.

- Jeg føler umiddelbart at det er noe i rutinene som svikter litt, sier en av studentene.

Skjerpe rutinene

Leder Maria Ehlin Kolk i Medicine Studerandes Förbund (MSF) er selv legestudent ved universitetet i Umeå. Hun mener hendelsen er svært uheldig.

- Det er viktig at studentene lærer av obduksjonen. Spørsmålet her er hvor mye studentene lærte av denne situasjonen, sier hun.

Kolk mener Karolinska burde skjerpe rutinene sine og gjøre studentene oppmerksomme på at de har rett til å si fra om de skulle treffe på noen de kjenner på obduksjonsbordet.
Overlege Birgitta Sundelin, som var ansvarlig for kurset, beklager hendelsen.

- Dette var svært beklagelig, sier hun og legger til at hun ikke tror noe lignende har skjedd ved universitetssykehuset tidligere.

- Slikt hender

Ifølge Sundelin er det rutine å opplyse i forveien om navnet på den som skal obduseres, og at det også skjedde i dette tilfellet. Men ifølge studentene fikk de ikke se navnet før de så det på lappen som var festet på avdødes tå.

Dekanus ved medisinutdanningen, professor Tina Dalianis, sier hun føler med studentene og at det må ha vært vanskelig. Men hun mener ikke at Karolinska institutet har gjort noe galt.
- Det er guffent, men det hender i utdanningen av og til. Det må man dessverre håndtere.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks