Hovedinnhold

Malmö-bydel kjemper mot kriminelt rykte

FRYKTET BYDEL: I 2009 ville ikke politiet kjøre inn i Rosengård bydel i Malmö. Nå kjemper bydelen med å bli kvitt sitt dårlige rykte, men mange kvier seg fremdeles for å ta turen innom. Her kjøpesenteret «Rosengård Centrum». Foto: Stian Lysberg Solum / Scanpix
FRYKTET BYDEL: I 2009 ville ikke politiet kjøre inn i Rosengård bydel i Malmö. Nå kjemper bydelen med å bli kvitt sitt dårlige rykte, men mange kvier seg fremdeles for å ta turen innom. Her kjøpesenteret «Rosengård Centrum». Foto: Stian Lysberg Solum / Scanpix
I tiår har arbeidsløshet, dop og gjengkriminalitet vært varemerket for drabantbyen Rosengård i Malmö.

Denne saken handler om:

Fakta om Rosengård

  • Bydel i den sørsvenske byen Malmö
  • Består av sju delområder: Apelgården, Herrgården, Kryddgården, Törnrosen, Örtagården, Persborg, Västra Kattarp
  • Om lag 23.600 innbyggere
  • 60 prosent av innbyggerne er under 34 år
  • 86 prosent av innbyggerne har innvandrerbakgrunn
  • 61,5 prosent av barna i bydelen lever i fattigdom
  • Hver tiende husholdning mottar sosialhjelp
  • I oktober 2011 var det registrert 165 hjemløse og 101 hjemløse barn i bydelen
  • I 2010 besluttet kommunestyret i Malmö å satse på et femårig program som skal gjøre forholdene bedre i fem bydeler, deriblant Herrgården i Rosengård
  • Kilde: Malmö stad/NTB

Drapsbølgen har ført til at bydelen igjen er havnet i søkelyset.

Det er trist, mener innbyggerne i Rosengård.

- På mange måter er dette det roligste stedet i Malmö akkurat nå, mener Ali og Ahmed. De to unge mennene har bodd i bydelen hele sitt liv.

Malmö har lenge hatt et rykte som Nordens Chicago, der illegale våpen florerer. Byens beliggenhet som innfallsport til Europa har medført en skarp økning i den grove, organiserte kriminaliteten.

Beryktet bydel

Først og fremst har bydelen Rosengård vært beryktet. Høy innvandrertetthet og sosial nød har skapt grobunn for kriminelle gjenger og voldelige oppgjør.

Ifølge den siste velferdsrapporten fra kommunen lever over seks av ti barn i bydelen i fattigdom, over dobbelt så mange som i hele Malmö.

For bare noen år siden lå ungdomsgjenger fra Rosengård i regelrett krig med politiet. Opptøyer, branner og steinkasting hørte til dagens orden.

Fra Norge dro Frp-politikere nedover for å studere det de hevdet var konsekvensene av «snikislamisering» i den innvandrerdominerte bydelen på nært hold.

- Det er ikke sånn lenger. Det er mye som har forandret seg, sier Ali og Ahmed.

- Ingen sammenheng med Rosengård

De siste månedenes drapsbølge i Malmö har på ny rettet oppmerksomheten mot Rosengård. Ett av ofrene var herfra, mens et av drapene skjedde her.

Men drapsbølgen har ingen sammenheng med forholdene i Rosengård, påpeker folk NTB snakker med.

- Det er jo ikke bare elendighet her. Det er helt galt at Malmös problemer blir gjort til Rosengårds problemer, sier informasjonsrådgiver Jenny Ränslöw ved Medborgarkontoret i Rosengård.

Her jobber et knippe kommuneansatte med å justere bildet av Rosengård. Kommunen har satset mye på å snu utviklingen i bydelen.

Utenfor kontoret ergrer en gruppe rødkledde ordensvakter seg over at mediene alltid flokker seg til Rosengård når noe skjer i Malmö.

- Hvorfor skal denne bydelen alltid presenteres negativt? sier en av dem.

ÅSTEDET: Blomster ligger fremdeles foran inngangen der en 15 år gammel gutt ble skutt og drept i Rosengård bydel i Malmö. Foto: Stian Lysberg Solum / Scanpix
ÅSTEDET: Blomster ligger fremdeles foran inngangen der en 15 år gammel gutt ble skutt og drept i Rosengård bydel i Malmö. Foto: Stian Lysberg Solum / Scanpix


Drabantby-drap

Drapene setter likevel sitt preg på drabantbyen.

Utenfor en treetasjes gul blokk i Ramelsväg 105 er det bare en liten haug visne blomster ved inngangsdøra som vitner om at dette er et drapsåsted.

Her ble 15 år gamle Ardiwan Samir skutt i hodet og brystet av ukjente gjerningsmenn noen minutter etter midnatt nyttårsaften. Drapet slo an tonen for det nye året.

Tre dager senere ble en 50 år gammel mann skutt og drept noen kilometer unna, og denne uka skjedde det igjen: En 48 år gammel palestinsk drosjesjåfør fra Rosengård ble likvidert på en parkeringsplass. Drapet er det åttende på like mange måneder.

Tidligere denne måneden iverksatte politiet i Malmö Operasjon Alfred, den største etterforskningsoperasjonen i Sveriges historie. Men så langt står politiet uten spor.

- Hvem skyter ned en 15-åring?

På frisørsalongen i butikksenteret på Rosengård diskuteres drapsbølgen inngående.

- Hva er det som skjer? Hvem gjør sånt, skyter ned en 15-åring? Eller en uskyldig drosjesjåfør?

Kurdiskfødte Kamal Saleh rister på hodet. Det som skjer, er ikke til å begripe. Drapene synes å være uten mål og mening. Men han har en klar teori om hvorfor folk ikke tør å snakke om drapene. Politiet har bedt alle som vet noe, om å stå fram. Få har fulgt oppfordringen.

- Det er mafiaen som står bak. Derfor blir det veldig vanskelig å oppklare drapene, mener Saleh.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks