Hovedinnhold

Kaos i Sverige dagen etter innvandringsfiendtlig brakvalg

(VG Nett) Statsminister Fredrik Reinfeldts allianse vant valget, men veien fremover blokkeres av Sverigedemokraterna.

Denne saken handler om:

De borgerlige partiene får 172 mandater i riksdagen, de rødgrønne får 157 og Sverigedemokraterna får 20, slik at det innvandringskritiske partiet havner på vippen.

VGTV:Se video fra valgvakene i Sverige

Reinfeldt er nødt til å finne støtte andre steder, og så i natt mot Miljøpartiet, som gikk til valg sammen med den sosialistiske blokken.

I natt avviste de ethvert samarbeid med de borgerlige.

- Jeg har vært tydelig på at dette er en komplisert situasjon, som innebærer stor ustabilitet. For å stå sammen og unngå at Sverigedemokraterna får innflytelse, må man vise ansvarlighet, sa Reinfeldt til Sveriges Radio i natt.

Han ville ikke kommentere den kalde skulderen fra Miljøpartiet.

- Jeg synes ikke vi skal føre samtaler i media.

Advarer

- Vi har en farlig politisk situasjon. Vi har fått inn i Riksdagen et dypt fremmedfiendtlig parti. Det er en helt forferdelig situasjon, sa Mona Sahlin, det svenske riksdagsvalgets store taper og Socialdemokraternes leder, sent i går kveld.

Sahlins alliansepartner Lars Ohly nektet i går kveld å gå inn i sminkerommet i Sveriges Television, for der satt Jimmy Åkesson og ble pudret i pannen før han skulle inn i valgstudio.

- Vi har fått et rasistisk parti i Riksdagen, slo Ohly fast.

- Alliansen er den største minoriteten, de har forrang i regjeringsspørsmålet. Reinfeldt får spørsmålet, og nå må han svare. Det er opp til han å vise hvordan han vil styre Sverige uten å la SD få innflytelse, sa Mona Sahlin under sin valgvake, betegnende nok på Teknisk Museum i Stockholm.

Reinfeldts partifelle Carl Bildt, eksstatsministeren som nå er utenriksminister, så ut til å ta kaossituasjonen med ro:

- Jeg tror ikke det blir så kaotisk som folk tror, sier Bildt til VG.

- Så Sverigedemokratene vil ikke få innflytelse, mener du?

- Nei, det får de ikke. Vi skal klare å få støtte over blokkgrensen. Jeg ser for meg at vi skal samarbeide med de enkelte partiene fra sak til sak, sier Carl Bildt.

- Klare bruntoner

Det er alle mot Åkesson i innvandringspolitikken, hvor det hersker tilnærmet total harmoni mellom de «gamle» riksdagspartiene.

Sverigedemokratene stiller i Riksdagen med et absolutt hovedkrav: At innvandringen skal reduseres med 90 prosent.

Ved midnatt var partiet inne med 20 mandater i den svenske Riksdagen.

- Sverigedemokratene kan ikke sammenlignes med Frp. Det er et innvandrerfiendtlig parti med klare bruntoner, sier Erna Solberg, Høyre-lederen som fulgte Moderaternas valgvake.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks