Hovedinnhold

Ikea-drapene: Mistenkt 35-åring skulle utvises fra Sverige

Aftonbladet: Bilder viser at 35-åringen sliter til seg kniver

<p>KNIVDRAP: 35-åringen som er hovedmistenkt for drapet på en mor og hennes sønn på IKEA i Västerås mandag fikk beskjed samme dag om at han ikke får oppholdstillatelse i Sverige.<br/></p>

KNIVDRAP: 35-åringen som er hovedmistenkt for drapet på en mor og hennes sønn på IKEA i Västerås mandag fikk beskjed samme dag om at han ikke får oppholdstillatelse i Sverige.

Foto: Jonathan Nackstrand, Afp
Bare timer før dobbeltdrapet på Ikea i Västerås hadde den hovedmistenkte 35-åringen fått beskjed om at han skulle utvises fra Sverige.

Denne saken handler om:

Det melder Aftonbladet.

35-åringen er hovedmistenkt etter knivdrapet på en på en 55 år gammel kvinne og hennes 28 år gamle sønn på Ikea mandag.

Flere personer som bor på samme asylmottak i Arboga sa til VG tirsdag at mannen hadde sagt han skulle på et møte med migrasjonsmyndighetene i Västerås samme dag som drapene fant sted.

Migrationsverket bekrefter nå overfor Aftonbladet at det var 35-åringen som besøkte deres kontor.

– Personen var på vårt kontor i Västerås og var der i kontakt med personalet fra Migrationsverket, sier Fredrik Bengtsson til avisen.

Bakgrunn: Ikea-dramaet: De mistenkte bodde på samme asylmottak

Skulle sendes tilbake til Italia

35-åringens utvisningsvedtak ble behandlet under møtet, men detaljer rundt dette ønsker ikke Bengtsson å kommentere.

Migrationsverket hadde avvist 35-åringens oppholdstillatelse 16. juli.

– Det er en avgjørelse om at han skulle sendes tilbake til Italia der han har oppholdstillatelse, sier Fredrik Bengtsson.

<p>BODDE HER: De to drapsmistenkte mennene fra Eritrea bodde på dette asylmottaket i Arboga, seks mil sør for Västerås.<br/></p>

BODDE HER: De to drapsmistenkte mennene fra Eritrea bodde på dette asylmottaket i Arboga, seks mil sør for Västerås.

Foto: Magnus Sandberg, VG

Han oppgir at 35-åringen mottok avvisningen 27 juli – og at han ikke klaget på vedtaket. Ifølge Migrationsverket var 35-åringens hjemreise nært forestående. I de fleste lignende tilfeller handler det ifølge Bengtsson om en vanlig flyreise.

– Det krever en del forberedelser og planlegging, og i dette tilfellet hadde man kommet ganske langt i planleggingen, sier han.

35-åringen, som selv ble hardt skadet under hendelsen på Ikea, har fortsatt ikke blitt avhørt grunnet sin helsetilstand. Ifølge den svenske lokalavisen VLT ble han operert tirsdag, og tilstanden skal være stabil.

Onsdag kveld melder Aftonbladet at overvåkningsbilder viser hvordan 35-åringen sliter til seg kniver fra Ikeas utstilling. Videoen skal ikke vise drapene, men ifølge kilder til avisen skal den 55 år gamle kvinnen ha blitt stukket i overkroppen. Hennes sønn skal også ha fått flere knivstikk.

35-åringen skal deretter ha stukket seg selv i magen med kniv. Politiet ønsker ikke å kommentere saken ytterligere.

Private mobilvideoer kan bli bevis

Det er mulig at den tragiske hendelsen også ble fanget på film av noen av kundene som ble vitne til det grusomme angrepet.

– Vi får fortsatt inn tips fra flere vitner som sett saker og ting, og som tar kontakt med oss, sier nærpolitisjef Per Ågren til den svenske avisen Expressen.

– Vi kommer naturligvis til å gå igjennom alt av bevismateriale, og deriblant finnes det masse filmer og foto i alle ulike former.

<p>ORDKNAPPE: På tirsdagens pressekonferanse var kommandosjef Per Ågren og påtaleansvarlig Eva Moren ordknappe hva gjaldt angrepet, knivene, gjerningsmennene og deres opphold i Sverige. Nå sier Ågren at de har et klarer bilde av hva som skjedde.<br/></p>

ORDKNAPPE: På tirsdagens pressekonferanse var kommandosjef Per Ågren og påtaleansvarlig Eva Moren ordknappe hva gjaldt angrepet, knivene, gjerningsmennene og deres opphold i Sverige. Nå sier Ågren at de har et klarer bilde av hva som skjedde.

Foto: Magnus Sandberg, VG

På tirsdagens pressekonferanse i Västerås ville ikke Ågren kommentere om hendelsen er filmet av Ikeas egen videoovervåkning.

Onsdag sa han dette til VLT:

– Det er selvsagt veldig mye igjen av utredningen, men vi kommer nærmere og nærmere et helhetlig bilde av hendelsesløpet.

Også en 23-åring er mistenkt for drapene på Ikea. Han ble pågrepet utenfor varehuset kort tid etter hendelsen. Begge de mistenkte kommer fra Eritrea.

En beboer VG har snakket med på asylmottaket, som kjenner den mistenkte 23-åringen, sier at mannen var en rolig person som var høflig og grei å forholde seg til.

Ikea åpnet igjen onsdag

Ved titiden onsdag formiddag skal et titalls personer ha ventet utenfor inngangen til Ikea, men ifølge VLT ble åpningen forsinket med en halvtime som følge av drapene mandag.

Varehussjef Mattias Johansson var ifølge NTB synlig spent i morgentimene før Ikea igjen åpnet dørene.

– Vi har snakket om dette med politi, terapeuter, prester og ansatte, og vi på Ikea vil være her, sa han.

– Vi vil møtes og sitte ned ansikt til ansikt. Også ansatte som ikke var til stede da dette hendte, har kommet hit for å få pratet i dag. Vi vil holde åpent, og vi vil at alle deler av varehuset skal være åpent, fortsatte han.

De drepte ble knivstukket inne på bestikkavdelingen, med det som ifølge Aftonbladet skal være Ikeas egne kniver. Johansson sier at den aktuelle knivmodellen, som skal ha blitt brukt i angrepet, er tatt ut av sortimentet.

Se også:IKEA-drapene: – Det ligger et alvor over dette stedet i dag

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks