Hovedinnhold

Falt ned på jernbanebanespor - ranet og påkjørt

(VG Nett) En overvåkningsvideo fra en jernbanestasjon viser et sjokkerende hensynsløst ran, der svenske Johnny (38) nesten ender opp drept.

Denne saken handler om:

Etter en kveld på byen med noen kompiser venter Johnny på et tog natt til lørdag, i det han brått faller ned på jernbanesporet, slår hodet sitt og blir liggende der bevisstløs.

En annen mann hopper så ned etter Johnny - ikke for å redde ham - men for å rane ham. Etter å ha strippet den bevisstløse mannen for mobil, lommebok og et gullsmykke, klatrer mannen opp igjen fra sporet - uten å flytte Johnny fra den livsfarlige posisjonen han ligger i.

Ti minutter etterpå kommer toget Johnny har ventet på, og kjører over ham der han ligger. Heldigvis og mirakuløst nok overlever Johnny påkjørselen, men ligger nå på sykehus med omfattende skader. Blant annet har han måttet amputere venstre ben fra kneet og ned.

Rasende reaksjoner

Den hensynsløse raneren ringte ikke politiet for å varsle om Johnnys fall etter at han hadde stukket av med tjuvgodset.

Rasende reaksjoner har spredd seg over Sverige etter at Aftonbladet og svensk TV3s «Etterlyst» i går slapp filmen av raneren. Politiet har tro på at de vil klare å finne ham.

- Denne personen kommer til å bli identifisert relativt kjapt. Bildene vi har av ham er ganske bra, sier politietterforsker Dan Östman til Aftonbladet.

- Dette får han ingen sympati for.

- Jeg har grått

I tillegg til amputasjonen av det ene benet, fikk Johnnys høyre kne seg også en kraftig smell, slik at han må bruke en protese i fremtiden. Ifølge Johnnys samboer, Louise, fikk han også skrubbsår over hele kroppen, da fire, fem meter av toget kjørte over ham.

- Jeg har grått, grått og grått. Når jeg fikk høre hva som hadde skjedd ble jeg sint, lei meg og kjente et hat. Jeg ble svært sjokkert over at man kan forlate noen på et jernbanespor for å dø, sier hun til Aftonbladet.

Hun er lykkelig over at samboeren overlevde og at han klarte seg uten mer alvorlige skader.

- Men jeg har fortsatt ikke helt forstått at han lever og at vår lille datter Elsa fortsatt har en pappa, sier Louise.

Diskusjon om ny lov

Ranet av den bevisstløse Johnny har satt i gang en annen debatt i Sverige, om hvorvidt det burde finnes en lov som gjør det straffbart å ikke redde et menneske i livsfare.

- Dette er helt forferdelig. Det burde få større konsekvenser enn at han dømmes for grovt tyveri. Slik jeg ser det er dette et eksempel der en straff for å ikke redde liv er på sin plass, mener Caroline Szyber fra Kristdemokraterna.

Östman er enig.

- Jeg håper vi kan få en debatt om dette, er noen i nød til sjøs må man hjelpe, men her på land finnes det ingen slike regler, sier han.

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks