Hovedinnhold

- Eksporterte 27 år gammelt svenskt kjøtt til Polen

- Den som spiser kjøttet risikerer å bli forgiftet

(VG Nett) Kjøtt fra svenske beredskapslagre er blitt eksportert til Polen, der det er servert i barnehager, fengsel og kroer.

Denne saken handler om:

Tips oss

HERMETIKK: Kjøttinnholdet i hermetikkboksene viste seg å være i ulik grad av forråtnelse, da det ble analysert i Polen. Foto: TVN/UWAGA/SVD
HERMETIKK: Kjøttinnholdet i hermetikkboksene viste seg å være i ulik grad av forråtnelse, da det ble analysert i Polen. Foto: TVN/UWAGA/SVD

En del av kjøttet er hele 27 år gammelt, avslører Svenska Dagbladet i samarbeid med polske TVN. Dette dokumenteres blant annet av følgesedler og dokumenter fra svenske Jordbruksverket.

Tonnevis med bokser med kjøtt har ligget i svenske sivile beredskapslagre under den kalde krigen, og skulle mette befolkningen i krigstid. Svenske myndigheter avviklet imidlertid beredskapslagrene av konservert kjøtt på slutten av 1990-tallet.

HAR DU OPPLEVD LIGNENDE?TIPS VG NETT HER!

Holdbarhetstid: 10 år

Det svenske jordbruksverket solgte senere drøyt 1,5 millioner kilo kjøtt til et svensk handelsforetak. Ifølge SvD var vilkåret at det bare skulle selges som mat utenfor EU. Innen unionen skulle det bare selges som dyrefôr.

Likevel skal nå kjøttet ha blitt levert til kroer og storkjøkken, som blant annet leverer til barnehager og et kvinnefengsel, i Polen. Kjøttet har en anbefalt holdbarhetstid på maksimalt 10 år.

- Kundene var fornøyde. De merket ingen forskjell, så det er ok, sier en av krovertene som har servert kjøttet.

- Risikerer forgiftning

Svenska Dagbladet og det polske TV-programmet Uwaga har fått kjøttet testet på laboratorium. Testene viser at boksene ikke inneholder bakterier, men en videre analyse ved jordbruksuniversitetet i Warszawa viser at kjøttet befinner seg i ulik grad av forråtnelse.

- Den som spiser kjøttet risikerer å bli forgiftet. Dessuten er det så næringsfattig at man risikerer underernæring om man spiser for mye av det, sier testleder Maria Walczyka til den svenske avisen. Hun forteller at det luktet fisk da de åpnet boksene de skulle teste.

Mannen som kjøpte kjøttet av jordbruksverket, sier mesteparten av kjøttet har havnet utenfor Europa, først og fremst i Asia og Afrika.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks