Hovedinnhold

- Vil at han skal vite at vi elsker ham

**Kona til arrestert norsk hjelpearbeider bekymret

FAMILIEN: Hele familien til John Sörbö er informert om pågripelsen i Sudan. Her er den norske hjelpearbeideren avbildet sammen med kona Rebecca. Foto: PRIVAT
FAMILIEN: Hele familien til John Sörbö er informert om pågripelsen i Sudan. Her er den norske hjelpearbeideren avbildet sammen med kona Rebecca. Foto: PRIVAT
(VG Nett) Etter at 50 år gamle John Sörbö lørdag ble arrestert av den sudanske hæren, sitter kona og hans fire døtre og håper at dramaet skal gå fort over.

Denne saken handler om:

Tips oss

Fakta om John Sørbø

  • 50 år gammel.
  • Ansatt i Norsk Folkehjelps humanitære mineprogram i Sør-Sudan siden mai 2005.
  • Leder for et prosjekt for kapasitetsbygging Norsk Folkehjelp startet med Sør-Sudans nasjonale myndigheter for minerydding.
  • Pågrepet sammen med tre andre av sudanske soldater i det omstridte grenseområdet mellom Sudan og Sør-Sudan lørdag.

Norsk Folkehjelp i Sudan

  • Norsk Folkehjelp etablerte seg i Sør-Sudan i 1986 som den eneste internasjonale hjelpeorganisasjonen som klart tok den sørsudanske opprørsgeriljaens (SPLAs) side i borgerkrigen med Nord-Sudan.
  • Driver blant annet med minerydding, helseprosjekter, utdanning av helsepersonell, yrkesutdanning, landsbyutvikling og nødhjelpsberedskap.
  • Er blant de største arbeidsgiverne i Sør-Sudan med om lag 1.000 medarbeidere, de fleste lokalt ansatte.
  • Kilde: NTB


Sörbö er en av fire personer som ble arrestert for å ha krysset grensen fra Sør-Sudan, hvor han jobber for Norsk Folkehjelp, til Sudan.

- Vi er veldig bekymret og har ikke hørt noe siden i går. Det eneste vi har er rapporter fra Al-Jazeera, BBC og norske medier, sier Rebecca Wallis Sörbö til VG Nett.

VGTV: Her ankommer nordmannen Sudans hovedstad i fangenskap

Hun sier at hun er sikker på at mannen hennes vil takle situasjonen godt, og forholde seg rolig. Hun er ikke bekymret for ektemannens mentale tilstand.

- Men jeg håper han har tilgang til media og kan se at vi vet at han har det bra, og at vi derfor har det bra. Han får masse støtte fra venner og familie i både England og Norge. Mange spør om han og ønsker ham det beste. Jeg vil at han skal vite at familien elsker ham veldig høyt, og vil at dette skal gå over så fort som mulig, sier hun.

- Jobber med minerydding

John Sörbö har jobbet for norsk Folkehjelp i Sudan og Sør-Sudan de siste åtte årene, og er godt kjent i området.

- Det jeg er bekymret for er om de behandler han bra og om ha får mat. Så vil jeg at han skal vite at jeg er informert om situasjonen og har det bra. Jeg gjør alt jeg kan for å hjelpe, sier hun.

Rebecca Sörbö forteller at hun har vært i kontakt med folk i FN og jobber for å få tak i så mye informasjon som mulig. Det er imidlertid ikke mye informasjon tilgjengelig om situasjonen Sörbö og de tre andre befinner seg i.

Den erfarne hjelpearbeideren er som regel borte mellom åtte og ti uker om gangen, før han har fri et par uker. Disse tilbringer han sammen med kona og familier i deres hjem i Herredfordshire i England.

- Hva tenker du om at den sudanske hæren beskylder han for å være en del av militæret i nabolandet?

- Han har ikke han noen tilknytning til det sørsudanske militæret. han har jobbet for Norsk Folkehjelp de siste åtte årene, og har blant annet jobbet med kapasitetsbygging innenfor minerydding.

(Saken fortsetter under bildet)

HOVEDSTADEN: John Sörbö ble fløyet til hovedstaden Khartoum i går. Foto: REUTERS
HOVEDSTADEN: John Sörbö ble fløyet til hovedstaden Khartoum i går. Foto: REUTERS

- Kan ikke forberede deg

Hun forteller at hele familien er informert om det pågående dramaet, men at de følger de daglige rutinene til tross for pågripelsen.

- Barna er informert, men jeg kommer til å holde livene deres så normalt som mulig. Jeg vil ikke gjøre det mer dramatisk enn nødvendig for dem. Forhåpentligvis så vil det gå fort over, sier Wallis Sörbö.

Hun sier at hun er vant til at mannen jobber i utlandet, og at slike ting kan skje.

- Men du kan aldri forberede deg på dette. Men du må fortsette som normalt. Det er til alles beste.

Vil vite om anklagene

Norsk UD jobber fortsatt med å få tilgang til den arresterte nordmannen.

- Også jobber vi med å få den offisielle forklaringen på hvilke anklager som er rettet mot ham fra sudanske myndigheter, og deres versjon av hendelsesforløpet, sier pressevakt Frode O. Andersen i Utenriksdepartementet (UD) til VG Nett.

Han forteller at UD har løpende kontakt med Norsk Folkehjelp - både i Sudan og i Norge.

De fire utlendingene ble pågrepet i det som skal være et militært område på den sudanske siden av grensen, da de undersøkte et tidligere kampområde ifølge hjelpeorganisasjonene. Det er imidlertid sådd tvil om hvor de faktisk befant seg da de ble pågrepet.

Ifølge talsperson Sawarmi Khalid Saad i den sudanske hæren, var de fire i besittelse av militært utstyr da de ble pågrepet. Dette skal dreie seg om en pansret bil og en metalldetektor, som brukes til å finne miner.

Beskyldes for spionasje

TALSPERSON: Oberst Sawarmi Khalid Saad. Foto: REUTERS
TALSPERSON: Oberst Sawarmi Khalid Saad. Foto: REUTERS


Saad forteller at de fire befant seg ved hærens hovedkvarter i hovedstaden Khartoum søndag.

NTB skriver søndag at regimet i Khartoum beskylder de fire for å være spioner.

De fire er foruten Sörbö en brite, en sørafrikaner og en sørsudaner. Briten skal jobbe for FN i Sør-Sudan, mens det statseide sørafrikanske mineryddingsselskapet Mechem søndag opplyste at de to sistnevnte jobber for dem.

- Vi rydder miner på kontrakt fra FN, og våre ansatte har full FN-immunitet, sier direktør Ashely Williams.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks