Hovedinnhold

UNICEF: Barn bortført, drept og voldtatt i Sør-Sudan

– En ekstrem brutalitet

<p>BARNESOLDATER: Illustrasjonsfoto fra Sør-Sudan. I løpet av de to siste ukene har volden mot barn økt, ifølge UNICEF.<br/></p>

BARNESOLDATER: Illustrasjonsfoto fra Sør-Sudan. I løpet av de to siste ukene har volden mot barn økt, ifølge UNICEF.

Foto: Charles Lomodong, Afp
I løpet av de siste to ukene skal minst 19 gutter og syv jenter ha blitt drept i borgerkrigen som herjer i Sør-Sudan.

Denne saken handler om:

Det opplyser UNICEF i en pressemelding.

Fakta om konflikten i Sør-Sudan

* Sør-Sudan ble selvstendig i juli 2011 etter å ha utkjempet en 22 år lang borgerkrig med Sudan.

* I desember 2013 brøt det ut konflikt etter en strid mellom president Salva Kiir og tidligere visepresident Riek Machar. De to er også ledere for henholdsvis dinkaene og nuerne, de to største folkegruppene i landet.

* En rekke forsøk på å få i stand våpenhvile og en fredsavtale har mislyktes.

* Oljerike Sør-Sudan er et av verdens minst utviklede land og er helt avhengig av oljeeksporten. Produksjonen har falt dramatisk som følge av konflikten.

Kilder: VG og NTB

Ifølge øyenvitner som organisasjonen har snakket med har minst 12 barn blitt voldtatt. Flere andre skal ha blitt mishandlet og rekruttert til kamper i den krigsherjede delstaten Unity i Sør-Sudan. De yngste ofrene skal ha vært så unge som syv år.

– Disse menneskene har voldtatt svært unge jenter foran øynene på andre. De har skutt og drept barn foran øynene på familie og naboer. Det er en ekstrem vold og en ekstrem brutalitet. Man kan ikke begynne å forstå hva disse barna har opplevd en gang, sier Helene Sandbu Ryeng, kommunikasjonsrådgiver i UNICEF, til VG.

Vitnene sier soldatene, som består av både barn og voksne menn, var tilknyttet Sudan People's Liberation Army (SPLA).

Brenner hele landsbyer

Overlevende UNICEF har snakket med forteller om grufulle scener, der væpnede grupper med opprørssoldater brenner hele landsbyer til grunnen.

– De voldtok jentene i landsbyen. De tok naboen min. Hun var 17 år gammel. Hun ble tatt fra huset sitt og de voldtok henne. Det var mange soldater som voldtok henne, og da de var ferdige forsøkte hun å flykte. Da drepte de henne, sier en ikke navngitt 32 år gammel kvinne, ifølge UNICEF.

– Disse barna kommer til å trenge mye hjelp fremover. Derfor har vi folk i området som jobber med traumer og bearbeidingen av disse, sier Ryeng.

I pressemeldingen oppfordrer organisasjonen begge parter i konflikten til å bruke den innflytelsen de har for å beskytte barn i regionen mot seksuelle overgrep og annen vold.

Les også:Opprørshæren truer med å skyte ned all flytrafikk

13 000 barnesoldater

Ifølge organisasjonen er volden mot barn i regionen økende.

Ifølge tall fra FN er anslagsvis 13 000 barnesoldater involvert i borgerkrigen. Både regjeringsstyrkene og opprørsstyrkene skal ha drevet systematisk rekruttering av barn siden den blodige konflikten begynte i 2013.

– Det er viktig å presisere at disse barna, som utfører grusomme handlinger, også er ofre i denne situasjonen, sier Ryeng.

I februar meldte UNICEF at væpnede menn bortførte 89 skolegutter i Malakal nord i Sør-Sudan. Guttene ble tatt til fange mens de var på skolen og var opptatt med eksamen.

Ifølge Anders Breidlid, professor ved Høyskolen i Oslo og Akershus, er ikke rekruttering av barnesoldater noe nytt.

– Dette har jo vært en vedvarende situasjon. At det skjer nå igjen er ikke overraskende, sier Breidlid.

Breidlid forteller at han selv har hatt studenter som har opplevd å være barnesoldater.

– Jeg har hatt studenter som har fortalt meg at de aldri har opplevd annet enn krig.

Les også: Lekket rapport: skylder på Norge for borgerkrigen i Sør-Sudan.

Akutt matmangel

I mars snakket VG med Anne-Marie Helland i Kirkens Nødhjelp, som var på plass i hovedstaden Juba. Hun fortalte om en svært kritisk situasjon.

– Mangelen på mat og rent vann er helt prekær, og vi jobber så raskt vi kan for å hindre enda en katastrofe for disse krigstrette menneskene. Uten tilgang til rent vann blir spesielt barna utsatt for smittsomme sykdommer, og paradokset er at de som har greid å overleve krigen, nå trues på livet av diaré, sa Helland.

Hun fortalte videre at 2,5 millioner mennesker var i akutt matmangel, og at FN har anslått at tallet vil stige til 4 millioner i løpet av året.

Millioner på flukt

I helgen fordømte FNs sikkerhetsråd den pågående og økende volden i landet, og understreket at det ikke finnes noen militær løsning på konflikten.

En maktkamp mellom president Salva Kiir og tidligere visepresident Riek Machar utløste en blodig strid for drøyt 17 måneder siden. Krigen har kostet minst 10.000 menneskeliv og sendt 2 millioner mennesker på flukt. 800 000 av disse er barn. En rekke avtaler om våpenhvile er inngått – og brutt.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks