Hovedinnhold

FN fordømmer bombeangrep i Sør-Sudan

DREPT: Markedsplassen i Bentiu ble ødelagt av luftangrep fra Sudan. De overlevende jobber med å finne og dekke til kroppene til de omkomne. Foto: Goran Tomasevic, Reuters, NTB Scanpix
DREPT: Markedsplassen i Bentiu ble ødelagt av luftangrep fra Sudan. De overlevende jobber med å finne og dekke til kroppene til de omkomne. Foto: Goran Tomasevic, Reuters, NTB Scanpix
Minst tre personer ble drept da sudanske jagerfly bombet en markedsplass i byen Bentiu i Sør-Sudan, opplyser lokale myndigheter. FN fordømmer angrepet.

Denne saken handler om:

Bentiu er hovedstad i den oljerike delstaten Unity i Sør-Sudan. Angrepet skjedde mandag morgen.

- Generalsekretæren fordømmer luftangrepet mot Sør-Sudan utført av sudanske væpnede styrker og ber regjeringen i Sudan avslutte all fiendtlighet øyeblikkelig, skriver generalsekretær Ban Ki-moons kontor i en uttalelse.

- Ban gjentar at det ikke finnes noen militær løsning på striden mellom Sudan og Sør-Sudan.

Eksplosjoner

Flere kraftige eksplosjoner rystet Bentiu i morgentimene, og blant målene som ble truffet, var en markedsplass i byen.

- Norsk Folkehjelps ansatte i området opplyser at minst tre sivile ble drept og flere såret, sier Jan Ledang, Norsk Folkehjelps landdirektør i Sør-Sudan.

- Kilder i det sørsudanske forsvaret opplyser at målet trolig var en bru, men at man traff en markedsplass, opplyser Ledang videre.

Det sudanske forsvaret avviser å stå bak enhver direkte bombing på sørsudansk side av grensen, het det i en uttalelse fra sudanske myndigheter mandag. Hæren i Sudan har flere ganger avvist at den har utført bombeangrep over grensen.

Olje

Angrepet skjedde få dager etter at sørsudanske styrker før helgen trakk seg ut av det oljerike Heglig-området i Sudan etter å ha okkupert området i ti dager med til tider svært harde kamper.

- Dette har dessverre ikke ført til en normalisering av situasjonen. SAF-styrker fra nord har økt sine angrep på sørsudanske styrker de siste dagene, forklarer Ledang.

Hæren i Sør-Sudan kaller mandagens bombeangrep en krigserklæring fra nord.

- Bashir erklærer krig mot Sør-Sudan. Det er tydelig, sier talsperson Philip Aguer for den sørsudanske hæren.

Ingen forhandlinger

Sudans president Omar al-Bashir ankom Heglig mandag formiddag, der han blant annet møtte soldater fra den sudanske hæren. Han sa det er uaktuelt å innlede forhandlinger med Sør-Sudan.

- Ingen forhandlinger med dem, sa han til soldatene med henvisning til regimet i sør, som han tidligere har kalt «insekter».

- Vi snakker med dem med geværer og kuler, sa han videre.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks