Hovedinnhold

Tusenvis av illsinte studenter demonstrerte i London

(VG Nett) Flere tusen studenter samlet seg nok en gang i gatene i London for å demonstrere mot økte studieavgifter og stramme budsjettkutt.

Denne saken handler om:

Studentene ropte slagord mot regjeringen til statsminister David Cameron, og en dukke som forestilte visestatsminister Nick Clegg, ble symbolsk hengt onsdag.

Regjeringen har foreslått at studieavgiften nærmest skal tredobles, og forslaget har satt sinnene i kok blant mange unge.

- Vi føler at vi skylder de fremtidige generasjonene å protestere mot dette, sa 20 år gamle Jenny O'Leary, en av studentene som deltok i demonstrasjonen, ifølge NTB.

ER DU I LONDON OG OPPLEVER DEMONSTRASJONENE? KONTAKT OSS HER! 

Ramponerte politibil

En politibil ble omringet og ramponert, og minst to politimenn ble skadet. En skal ha brukket en arm og en annen ha skader i en fot, melder britiske medier. Minst seks andre skal også ha blitt skadet.

VGTV: Se TV-bilder fra demonstrasjonen 

Store politistyrker ble utplassert for å hindre at demonstrasjonen utartet seg og ble like voldelig som for et par uker siden. Da angrep studenter hovedkontoret til regjeringspartiet De konservative og ødela inngangspartiet. 60 personer ble arrestert.

Ifølge Sky News var det flere politifolk i gatene denne gang. Minst 15 personer skal ha blitt arrestert.

I 18-tiden hadde politiet kontroll på demonstrantene, og holdt dem «fast»i et avgrenset område. Fra der vil demonstrantene i løpet av kvelden gradvis bli sluppet ut under kontrolerte former.

Artikkelen fortsetter under bildet.

DEMONSTRASJON: En student hopper på en politibil. Foto: AFP
DEMONSTRASJON: En student hopper på en politibil. Foto: AFP

Regjeringen gir ikke etter

Utdanningsminister Michael Gove forteller i et intervju med Sky News at regjeringen ikke kommer til å gi etter bare fordi studentene lager bråk ute i gatene.

- I politikken må man ta tøffe valg, men dersom folk er misfornøyde må man vise det ved valgurnene. Ikke ved å lage bråk i gatene. Dersom vi gir etter på grunn av dette vil vi se mer vold i gatene i fremtiden, sier Gove, som beklager at noen av demonstrantene utnytter muligheten til å lage bråk i det som kunne vært en rolig demonstrasjon.

Også enkelte av demonstrantene har gitt uttrykk for dette. En kvinnelig student sier hun har forsøkt å stoppe vandaliseringen.

- Saken vi er her for i dag handler ikke om hat overfor politiet, sier Zoe Williams.

Okkuperer

En gruppe studenter okkuperte i sammenheng med demonstrasjonene University College Londons (UCL), Jeremy Bentham Room. I følge gruppen selv var flere hundre studenter med på okkupasjonen. På en nettside opprettet i all hast har gruppen publisert en rekke krav.

Blant annet krever de at UCL offentlig skal fordømme forslagene om høyere utdanningsavgifter. Det kreves også at UCL skal ha flere egne ansatte, i steden for å leie inn arbeidskraft. Demonstrantene vil også ha fri adgang inn og ut av okkupasjonen.

Meldinger fra okkupasjonen kan leses her, via Twitter. På det samme nettsamfunnet går også meldinger om demonstrasjonene i hele Storbritannia.

Artikkelen fortsetter under bildet.

KONFRONTASJON: Politiet forsøker å holde demonstrantene på avstand i Westminister, sentralt i London. Foto: PA
KONFRONTASJON: Politiet forsøker å holde demonstrantene på avstand i Westminister, sentralt i London. Foto: PA

Rettssak

Onsdag startet også rettssaken mot en 18 år gammel student som var med på demonstrasjonene 10. november. Han er tiltalt for å ha tatt seg opp på taket av bygningen som huser De konservative og kastet et brannslokkingsapparat ned på bakken.

Ingen ble truffet, men det skyldtes ren flaks, mener påtalemyndigheten.

Studenten har erkjent straffskyld, og sier ifølge Sky News at han er veldig lei seg for det som skjedde.

LES OGSÅ: - Folk kastet brannslukkingsapparat fra taket 

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks