Hovedinnhold

Telegraph: Blair utestenges fra britiske ambassader

UD vil ha slutt på eks-minister-snylting

<p>Tony Blair på Grand Hotel i Oslo. Den tidligere britiske statsministeren må belage seg på å bo slik på utenlandsreiser i fremtiden etter at han nå blir nektet å bo på britiske ambassader. Foto: HELGE MIKALSEN/VG</p>

Tony Blair på Grand Hotel i Oslo. Den tidligere britiske statsministeren må belage seg på å bo slik på utenlandsreiser i fremtiden etter at han nå blir nektet å bo på britiske ambassader. Foto: HELGE MIKALSEN/VG

Tidligere statsminister Tony Blair og andre tidligere statsråder får ikke lenger bo gratis på britiske ambassader når de er i utlandet på kommersielle oppdrag, skriver The Telegraph.

Denne saken handler om:

De får heller ikke benytte diplomater for å bistå dem i slikt arbeid, melder den enerkjente britiske avisen The Telegraph.

Det britiske utenriksdepartementet vil nå ha slutt på det som karakteriserer som «upassende bruk» av statsansatte og statlige ressurser og samtidig unngå at eks-ministrene blir oppfattet som representanter for den britiske regjeringen.

Tjent millioner

Ifølge Telegraph skal Tony Blair, som har tjent flere millioner pund siden han gikk av som statsminister i 2007, blant annet ha bodd gratis på de britiske ambassadene i Frankrike og USA ved flere anledninger. Under et besøk i Manila der han fikk nesten 400.000 pund – over fem millioner kroner – for å holde to foredrag, bodde Blair gratis i residensen til den britiske ambassadøren.

Han skal også ha bodd i den britiske ambassaden i Tripoli i forbindelse med private møter med den libyske diktatoren Muammar Gaddafi.

Telegraph avslører også at Blairs utenriksminister Jack Straw skal ha bedt den britiske ambassadøren i Ukraina om å arrangere en serie møter med representanter for regjeringen på vegne av en klient som betaler han rundt 60.000 pund i året.

Nye regler

De nye reglene som nå innføres innebærer at eks-ministre kun kan benytte seg av ambassadepersonell i forbindelse med offisielle oppdrag.

– Det er ikke riktig at skattebetalerne skal ta regningen for tidligere statsråder som bor i ambassadørresidenser når de er på private besøk, sier en regjeringskilde til Telegraph.

Gamle Blair-skandaler: Tony Blair får festrefs

Kilden understreker at ambassadene fortsatt vil bistå for å ivareta sikkerheten rundt de tidligere statsrådene, men at behovet vil bli vurdert i hvert enkelt tilfelle.

– Ingen spesialbehandling

En talsmann for Tony Blair avviser at eks-statsministeren har fått noen form for spesialbehandling.

Husker du? Svigerfar røkte dop hos Blair

– Tony Blair har ikke blitt behandlet annerledes enn andre tidligere statsministre. På det store flertallet av sine reiser bor han på hotell, men ved enkelte anledninger har han blitt invitert til å bo ved ambassadene. Påstander om at han skal ha benyttet disse invitasjonene til kommersielle formål er absurde, sier talsmannen.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks