Hovedinnhold

Taxi-massemorderen skal ha drept tvillingbroren

BLODBAD: Politiet undersøker en bil med et lik i etter Derrick Birds massakre onsdag. Foto: PA, Cumbria Police
BLODBAD: Politiet undersøker en bil med et lik i etter Derrick Birds massakre onsdag. Foto: PA, Cumbria Police
(VG Nett) Derrick Bird skal ha kranglet med tvillingbroren om morens testament. Det kan ha utløst massemordet som tok livet av 12 personer i England.

Denne saken handler om:

Minst 25 personer ligger på sykehus, flere av dem kritisk skadet etter at Derrick Bird begynte å skyte vilt rundt seg fra bilen sin i den lille landsbyen Whitehaven. De første ofrene skal ha vært Birds tvillingbror og en lokal advokat som skal ha bistått med utskrivingen av morens testament, skriver Telegraph.

Den britiske avisen skriver at en av politiets hovedteorier, er at det skal ha oppstått en bitter strid om den syke morens testament.

VET DU NOE OM SAKEN ELLER ER DU I CUMBRIA?KONTAKT VG NETT HER!

Bird, som var bevæpnet med to våpen - en hagle og en rifle -, gikk også til angrep på kolleger som han hadde kranglet med natten i forveien. Han advarte da dem med ordene: «Det kommer til å bli raseriraid i morgen».

Dagen etter stilte han seg i taxirekken med kollegene, og skjøt tre av dem. To ble kritisk skadet.

LES OGSÅ:Massemorder ble banket bevisstløs av taxikunde

- Psykisk ustabil

BEVISER: En politikvinne holder på en bag med beviser etter Derrick Birds massakre i Cumbria. Foto: EPA
BEVISER: En politikvinne holder på en bag med beviser etter Derrick Birds massakre i Cumbria. Foto: EPA

Telegraph skiver at Derrick Bird skal ha søkt hjelp på et lokalsykehus for hans bristende psykiske helse, men han skal ikke ha fått hjelp.

Massakren skal ha startet onsdag morgen da advokaten og tvillingbroren skal ha blitt skutt og drept nær Birds hjem i Rowrah. Deretter reiste taxisjåføren videre til Whitehaven, hvor han drepte to taxisjåfører. Deretter skal han ha lagt ut videre i distriktet Cumbria, og skutt på det han kunne treffe fra bilen sin.

Vitner har beskrevet scener som minner om rene henrettelser. Ashley Gastor kjente formelig kulen sneie hestehalen sin, da hun plutselig sto rett foran bilen til Bird onsdag ettermiddag.

- Jeg trodde han bare skulle spørre meg om retningen eller noe. Han sa noe jeg ikke hørte, så jeg spurte hva det var han sa. Han spurte «Liker du...», men jeg hørte ikke hva han sa mens jeg snudde meg. Da så jeg at han holdt en pistol mot meg fra bilvinduet, sier hun til ITV News, ifølge Telegraph.

Kvinnen dukket ned idet skuddet ble avfyrt, og prøvde å løpe nedover gaten mens et nytt skudd ble avfyrt. Til slutt forsvant våpendesperadoen.

- Jeg kjente kulen gå forbi hestehalen min da jeg bøyde meg ned, sier hun.

Artikkelen fortsetter under bildet.

AVSKJEDSHILSEN: En lapp med en siste hilsen til en av de som drept under blodbadet i Cumbria ligger ved Old Bridge i distriktet. Foto: AFP
AVSKJEDSHILSEN: En lapp med en siste hilsen til en av de som drept under blodbadet i Cumbria ligger ved Old Bridge i distriktet. Foto: AFP


Turister hjalp drapsmannen

Etter hvert spredte panikken seg i Whitehaven. Titusener ble bedt om å holde seg inne, mens en av Storbritannias minste politigrupper satte alle sine styrker inn i jakten på massemorderen.

Klokken 14.40 tok massakren slutt. Bird som hadde byttet sin Citroen Picasso for en annen bil, krasjet. Han rømte til fots, og deretter skjøt han seg selv. To turister som hjalp drapsmannen etter krasjet, i uvisshet om hva han hadde gjort, slapp unna Birds raseri.

Taxisjåførens tidligere kone, hans to barn og moren hjelper til med etterforskningen. Forrige måned ble Derrick Bird også bestefar.

Dronningen sendte i går sin kondolanse hvor hun sa at hun var dypt sjokkert over det som hadde skjedd.

- Jeg er sikker på at jeg deler denne sorgen og frykten med hele landet, sa hun.

Også statsminister David Cameron var kjapt ute med en uttalelse.

- Regjeringen vil gjøre alt som er mulig for å hjelpe lokalsamfunnet og de pårørende, sa han.

Massakren er den verste i det strengt våpenregulerte Storbritannia på 14 år. Politiet jobber med å finne ut om Bird hadde lisens for våpnene han hadde, og som han trolig skal ha arvet fra sin far.

12 DREPT: Minst tolv personer ble drept i Cumbria onsdag. Her er kriminalteknikere på et av åstedene i Whitehaven. Foto: Reuters
12 DREPT: Minst tolv personer ble drept i Cumbria onsdag. Her er kriminalteknikere på et av åstedene i Whitehaven. Foto: Reuters

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks