Hovedinnhold

Slik var Derrick Birds drapsferd


Klikk på punktene for å lese mer
(VG Nett) 12 personer ble drept langs denne dødsruten. På Derrick Birds cirka 50 kilometer lange kjørerute, skjøt han tilfeldige personer han traff på veien.

Denne saken handler om:

Politiet i Cumbria har gått ut med detaljer om Derrick Birds kjørerute da han onsdag tok livet av 12 personer og skadet 25 - for tre av disse er situasjonen kritisk.

Derrick Bird startet massemordet med å skyte og drepe sin tvillingbror David i hjembygden Rowrah. Så tok han livet av en advokat, som skal ha jobbet for familien med å sette opp den syke morens testament.

Drepte kollega

Deretter reiste Bird til Whitehaven. Der var et de første ofrene Darren Rewcastle, en taxisjåfør som hadde jobbet med Bird i flere år. Venner sier at de aldri hadde hatt noen problemer med hverandre tidligere, skriver Telegraph. Så skal ha han snudd seg og skutt mot to andre taxisjåfører; den ene ble drept, den andre skadet.

Egremont var neste stopp for Derrick Bird. Der kom han over Susan Hughes (57). Tobarnsmoren gikk ut fra en butikk da hun ble skutt og drept. Bird gikk ut av bilen og skjøt henne to ganger i magen med sin rifle.

DREPTE: Taxisjåføren Derrick Bird drepte 12 personer på sin ferd gjennom Cumbria i England. Foto: AP
DREPTE: Taxisjåføren Derrick Bird drepte 12 personer på sin ferd gjennom Cumbria i England. Foto: AP

Cirka en kilometer senere ble pensjonisten Ken Fishburn skutt og drept. Han skal ha vært på vei for å tippe i butikken.

I landsbyen Wilton, like ved Ergemont, ble Spike Dixon drept. Et eldre ektepar, Jimmy og Jennifer Jackson, trofaste kirkegjengere i 60-årene, ble funnet drept i sitt hus i Wilton natt til torsdag.

Trimmet hekken

Garry Purdham (31) var neste offer. Den tidligere rugbyproffen trimmet hekken på sin fars gård i Gosforth da Bird kom kjørende opp bak ham og skjøt ham to ganger.

På vei til Seascale kolliderte Bird med en Land Rover som ble kjørt av Harry Berger, innehaveren av en lokal pub. Bird skjøt to skudd gjennom vinduet. Berger ble truffet, men overlevde.

På vei mot landsbyen Drigg traff Bird på Jane Robinson (66), som han skjøt og drepte. Like etterpå syklet Michael Pike forbi Derrick Bird, og Pike ble skutt og drept. På vei ut av landsbyen skjøt Bird igjen. Denne gangen var det Jacqui Lewis som ble truffet. Naboer venter fortsatt på å få klarhet i hennes tilstand.

Artikkelen fortsetter under bildet.

BLOMSTER: Et brev med en siste hilsen til Susan Hughes (57) er lagt ned med blomster i landsbyen Egremont. Foto: Reuters
BLOMSTER: Et brev med en siste hilsen til Susan Hughes (57) er lagt ned med blomster i landsbyen Egremont. Foto: Reuters


Fikk turisthjelp

Ikke lenge etterpå krasjet Derrick Bird igjen. To turister hjalp ham, uvitende om hva Bird nettopp hadde gjort. Men de ble ikke skadet. Bird løp videre til fots. Så skjøt han seg selv.

Samtidig som drapsorgien til Bird holdt på, var en av de største politiaksjonene i Cumbria i gang. En av Storbritannias minste politistyrker sendte alle mann i jakt på massemorderen. Titusener ble bedt om å holde seg inne.

Taxisjåførens tidligere kone, hans to barn og moren hjelper til med etterforskningen. Forrige måned ble Derrick Bird også bestefar.

Dronningen kondolerer

Dronningen sendte i går sin kondolanse hvor hun sa at hun var dypt sjokkert over det som hadde skjedd.

- Jeg er sikker på at jeg deler denne sorgen og frykten med hele landet, sa hun.

Også statsminister David Cameron var kjapt ute med en uttalelse.

- Regjeringen vil gjøre alt som er mulig for å hjelpe lokalsamfunnet og de pårørende, sa han.

Massakren er den verste i det strengt våpenregulerte Storbritannia på 14 år.

Motivet bak massakren er foreløpig ukjent, men en av politiets hovedteorier er at en krangel om morens testament kan ha utløst raseriet til Derrick Bird. Drapsmannen skal også ha vært psykisk ustabil den siste tiden, og da han søkte om hjelp ved et lokalsykehus tidligere, ble han avvist.

DREPT HER: Den tidligere rugbyproffen Garry Purdham ble skutt og drept av Derrick Bird. Foto: AP
DREPT HER: Den tidligere rugbyproffen Garry Purdham ble skutt og drept av Derrick Bird. Foto: AP

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks