Hovedinnhold

Skotske nasjonalister vil bli skandinavisk

SER TIL SKANDINAVIA: Førsteminister Alex Salmond og hans parti SND vil løsrive Skottland fra Storbritannia.
SER TIL SKANDINAVIA: Førsteminister Alex Salmond og hans parti SND vil løsrive Skottland fra Storbritannia.
Det skotske nasjonale partiet SNP vil løsrive Skottland fra Storbritannia og ønsker å knytte sterkere bånd til Norge og resten av Skandinavia.

Denne saken handler om:

Det kommer fram i strategidokumenter fra partiledelsen som den britiske avisen The Independent har fått tilgang til.

Ifølge strategidokumentene vil et uavhengig Skottland heller søke samarbeid om blant annet handel og forsvar med Skandinavia framfor resten av Vest-Europa og Samveldelandene, slik Storbritannia gjør i dag. Dokumentene vil ikke bli offentliggjort før om et år.

Det sosialdemokratiske SNP (Scottish National Party) har som sin viktigste sak å gjøre Skottland uavhengig. Partiet er det største i den skotske nasjonalforsamlingen, og partiets leder Alex Salmond er Skottlands førsteminister.

Møter i Norge

Avisen skriver videre at Salmond og flere andre sentrale SNP-politikere har besøkt de skandinaviske landene en rekke ganger de siste årene. Der har de hatt møter med politikere og embetsverk.

SNP ønsker blant annet tett samarbeid med Norge og Danmark om oljeutvinning i Nordsjøen dersom skottene får sin uavhengighet. Ifølge The Independent skal det allerede være skissert opp en plan for et energisamarbeid mellom Skottland og Norge.

Norge og Storbritannia har initiert et samarbeid om energispørsmål, noe statsråd Ola Borten Moe (Sp) diskuterte med sin britiske kollega Chris Huhne i oktober. Olje- og energidepartementet avviser imidlertid overfor NTB at det finnes planer om et eget energisamarbeid mellom Norge og Skottland.

- Konstruktivt

SNP ønsker også å ha et eget forsvar etter modell fra Norge og Danmark og å samarbeide med det norske og danske sjøforsvaret. I tillegg står egne handelsavtaler med Skandinavia høyt på listen.

Partiet understreker at et uavhengig Skottland fortsatt vil ha det gjenværende Storbritannia som sin nærmeste allierte og handelspartner.

Samtidig hevder partiet at skottene har mer til felles med sine skandinaviske naboer enn det resten av britene har, og at det er på tide å styrke dette forholdet.

En av dem som har ivret mest for et tettere skotsk-skandinavisk forhold, er Angus Robertson, som representerer SNP i det britiske parlamentet.

- Våre naboer i nord og øst jobber konstruktivt sammen. Vi trenger å slutte oss til dem og delta i samarbeidet, sa han nylig.

Nettdebatt

The Independents artikkel er blitt mye omtalt og genererte over 3.700 kommentarer på fire dager.

Også BBC har tatt opp tråden og ser nærmere på likheter og ulikheter ved skotsk og nordisk kultur. Blant annet trekkes det fram at interessen for skandinaviske krimbøker og TV-serier har økt de siste åra, og at flere av disse har likhetstrekk med skotsk krim.

- I land hvor det er mørkt halve året, virker det som om det er en sterkere tradisjon for historiefortelling, sier den skotske krimforfatteren Ian Rankin til BBC.

- Når jeg møter skandinaviske forfattere, kan det merkes at vi deler en ganske svart humor og en følelse av at verden er ute å kjøre, fortsetter han.

Nordisk horisont

En skotsk spaltist er også aktivt med i debatten og har laget ei egen tankesmie, Nordic Horizons, som skal fremme tettere bånd mellom det skotske parlamentet og dets naboer i nord.

- Det er som to fettere som har gått hver sin vei - der bare én av dem fremdeles har hårmanken i behold, men de er like fullt fettere, sier spaltisten Lesley Riddoch.

- På mange måter er Skottland den sørlige og fruktbare spissen av det nordiske imperiet, fortsetter hun.

Men fremdeles er det mange skotter som identifiserer seg med sine gæliske røtter og Irland, eller som ønsker å forbli en del av Storbritannia. På de fleste meningsmålinger er det et mindretall som støtter skotsk uavhengighet. (©NTB)

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks