Hovedinnhold

Mays brexit-plan vedtatt i Parlamentet

<p>PROTEST: Demonstranter utenfor Parlamentet i London mens debatten om endringsforslagene pågikk mandag.</p>

PROTEST: Demonstranter utenfor Parlamentet i London mens debatten om endringsforslagene pågikk mandag.

Foto: Kirsty Wigglesworth, AP
Parlamentet har godkjent brexit-planen til statsminister Theresa May slik at hun kan utløse artikkel 50 i Lisboa-traktaten og starte forhandlinger med EU.

Denne saken handler om:

Vedtaket mandag kveld betyr at May har fått klarsignal fra Parlamentet til å starte Storbritannias utmeldingsprosess fra EU. Tidligere har May sagt at hun ønsker å starte prosessen innen slutten av mars.

Har du spilt? Spillet om brexit

Fakta om Brexit

* 23. juni i fjor stemte 51,9 prosent av britene for at Storbritannia skal forlate EU.

* 29. mars 2017 utløste Theresa May artikkel 50 i Lisboa-traktaten. Fristen var 31. mars.

* Når artikkelen nå er aktivert, har partene to år på seg til å bli enige om en avtale før utmeldingen trer i kraft.

* EU-kommisjonens sjefforhandler Michel Barnier har gjort det klart at en utmeldingsavtale må være sluttført i oktober 2018 for å få den gjennom EU-parlamentet innen mars 2019.

* Siste godkjenning trengs fra dronning Elizabeth.

Nedstemt i Underhuset

Underhuset vedtok lovforslaget til regjeringen for flere uker siden, mens Overhuset har ønsket endringer.

Det ene forslaget gikk ut på at de folkevalgte skulle ha siste ord når det gjelder

hvorvidt den framtidige avtalen mellom EU og Storbritannia er god nok til å forlate unionen. Det andre forslaget gikk ut på å beskytte rettighetene til EU-borgere med oppholdstillatelse i Storbritannia.

Disse endringene ble imidlertid nedstemt i Underhuset mandag, og da forslaget kom i retur til Overhuset senere på kvelden, sa også Overhuset ja.

Nå trengs det kun grønt lys fra dronning Elizabeth, og det kan komme allerede tirsdag.

Les også: Derfor ble det brexit

Utkast fra EU

Den britiske høyesterett besluttet etter folkeavstemningen at det var behov for en godkjenning i parlamentet for å forlate EU.

Fra aktiveringen av artikkel 50 er det en frist på to år for å forhandle betingelsene for utmeldingen, og Storbritannia vil bli det første landet som forlater unionen.

EU-president Donald Tusk sa i forrige uke at EU håper å gjøre klar et utkast til plan for brexitforhandlingene innen to døgn etter at Storbritannia utløser den formelle utmeldingsprosedyren.

Fikk du med deg? Trump roser «Brexit»

Skottene vil ut

På samme tid melder skotske myndigheter at de vil be om lov til å holde en ny folkeavstemning om løsrivelse fra Storbritannia som følge av britenes beslutning om å forlate EU.

Førsteminister Nicola Sturgeon i den skotske selvstyreregjeringen sa mandag at hun neste uke vil be skotske folkevalgte om grønt lyst til å arrangere en folkeavstemning nummer to om uavhengighet.

Les også: Skottland stemte nei til frigjøring

Den forrige ble holdt i 2014, og da sa skottene nei til løsrivelse. Men også den britiske regjeringen i London må gi tillatelse, og uttalelsen derfra mandag kveld var at en ny avstemning vil være "splittende og forårsake stor økonomisk usikkerhet på det verst mulige tidspunkt".

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks