Hovedinnhold

Massemorderen ble banket bevisstløs av taxikunde

** 12 drept, flere kritisk skadet i massakre onsdag
** - Kulen hans streifet hestehalen min

- VAR ENGSTELIG: Derrick Bird (52) skal ha vært engstelig de siste årene. Onsdag skjøt og drepte han 12 fra bilen sin. Her blir et av ofrene i Seascale tatt hånd om. Foto: AFP
- VAR ENGSTELIG: Derrick Bird (52) skal ha vært engstelig de siste årene. Onsdag skjøt og drepte han 12 fra bilen sin. Her blir et av ofrene i Seascale tatt hånd om. Foto: AFP
(VG Nett) Massemorderen Derek «Birdie» Bird (52) skal ha vært svært engstelig og nervøs de siste årene, etter å ha blitt banket opp på jobb.

Denne saken handler om:

Mannen britisk politi føler seg sikre på skjøt 37 personer fra førersetet sitt før han tok sitt eget liv onsdag, var kjent som en erfaren taxisjåfør i byen Cumbria i Nordvest-England. Men i oktober 2007 fikk han seg en kraftig støkk, ifølge Telegraph. En kjøretur med fire unge menn i baksetet gikk fullstendig galt da tiden for oppgjøret var kommet. Mennene forlot bilen uten å betale for seg, og da Derek Bird etterlyste betalingen, svartnet det for dem.

BAKGRUNN:12 drept og 25 skadet av skytedesperado i England

Den da 49 år gamle mannen ble banket opp og forlatt bevisstløs i taxien. To av mennene innrømmet å stå bak angrepet, men Bird skal ha endret personligheten merkbart etter dette. Ifølge venner og bekjente skal han ha blitt mer engstelig og nervøs etter dette.

- Han holdt pistolen mot meg

Men hva som er grunnen til at han gikk fullstendig amok med minst to skytevåpen fra bilen sin og drepte og skadet folk på 30 ulike åsteder, er så langt et mysterium for politiet. Under en pressekonferanse onsdag kveld sa politiet at man ikke aner om massakren var planlagt, eller om ofrene var helt tilfeldige utvalgte. 12 er bekreftet drept, 25 skadet - blant dem flere kritisk.

Vitner har beskrevet scener som minner om rene henrettelser. Ashley Gastor kjente formelig kulen sneie hestehalen sin, da hun plutselig sto rett foran bilen til Bird onsdag ettermiddag.

VET DU NOE OM DENNE SAKEN?Kontakt VG Nett!

- Jeg trodde han bare skulle spørre meg om retningen eller noe. Han sa noe jeg ikke hørte, så jeg spurte hva det var han sa. Han spurte «Liker du...», men jeg hørte ikke hva han sa mens jeg snudde meg. Da så jeg at han holdt en pistol mot meg fra bilvinduet, sier hun til ITV News, ifølge Telegraph.

Kvinnen dukket ned idet skuddet ble avfyrt, og prøvde å løpe nedover gaten mens et nytt skudd ble avfyrt. Til slutt forsvant våpendesperadoen.

- Jeg kjente kulen gå forbi hestehalen min da jeg bøyde meg ned, sier hun.

38 år gamle Gary Toomey drev arbeid hjemme i huset sitt i Cringlethwaite , da han hørte det som minnet om hvinende bildekk. Men da han så ut vinduet, lå det en blødende mann skutt på dørstokken hans, samtidig som en bil kjørte avgårde i full fart. Toomey satt umiddelbart i gang førstehjelp, sammen med en annen som kom til stedet.

- Mannen fortalte at han hadde kastet seg unna for å ikke bli truffet. Mens han lå nede ble han skutt fra nært hold, sier Toomey til Whitehaven News.

Blodbadet begynte i Whitehaven i Cumbria ved 11.30-tiden norsk tid. Alarmen som gikk først, ble etterfulgt av flere etter hvert som Bird kjørte videre mot Egremont og Seascale. Folk ble bedt om å holde seg inne, mens politiet desperat jaktet mannen som fikk stadig flere liv på samvittigheten. Først tre timer senere sluttet han å plaffe ned uskyldige. Kort tid etterpå ble Bird funnet død i et skogsområde med et skytevåpen liggende ved siden av seg selv.

Artikkelen fortsetter under bildet...

SKUTT I GATA: Polititjenestemenn står vakt på åstedet i Duke Street, i byen Whitehaven, hvor en person ble skutt tidligere i dag. Foto: Reuters Foto:
SKUTT I GATA: Polititjenestemenn står vakt på åstedet i Duke Street, i byen Whitehaven, hvor en person ble skutt tidligere i dag. Foto: Reuters Foto:

- Kommer ikke til å se deg igjen

Det er foreløpig kommet ut lite informasjon om de drepte. Michael Pike (64) ble skutt mens han var på sin daglige sykkeltur i Seascale, mens jevnaldrende Jane Robinson skal ha blitt presset inntil bilen av Bird, før hun ble skutt rett ned.

I tillegg til dette skal flere taxisjåfører være blant de drepte. Det er blitt hevdet at Bird kvelden før drapet var i en krangel med kolleger, og noen har lansert dette som et mulig motiv. Da han snakket med sin mangeårige kollega og gode venn Peter Leder tirsdag kveld, kom han ifølge Leder selv med noen svært oppsiktsvekkende ord:

- Jeg kommer ikke til å se deg igjen.

Leder tror likevel ikke kollegaen, som gikk under navnet «Birdie», la ut på sin dødelige biltur med drap på kolleger som mål. 52-åringen, med 23 års fartstid, skal ha vært godt likt i miljøet, ifølge Leder.

- Jeg tror bare de var på feil sted til feil tid. Jeg kan ikke tenke meg at han mente å gjøre dette mot kamerater han har jobbet med, sier han til Channel 4.

- Han var en hyggelig fyr. Det må bare ha klikket for ham.

Heller ikke Glenda Pears, leder for L&G Taxis i Whitehaven, kan få seg til å tro at målet var å drepe arbeidskamerater.

- Vi aner bare ikke hva som har skjedd. De som ble drept var vennene hans. De pleide å ta seg en røyk sammen. Han pleide å slå av en spøk, sier hun, ifølge BBC.

Massakren er den verste i det strengt våpenregulerte Storbritannia på 14 år. Politiet bekreftet onsdag at det er beslaglagt to våpen man antar ble brukt, men ville verken bekrefte eller avkrefte om 52-åringen hadde lisens til å bære dem. Han skal imidlertid ha vært glad i å skyte dyr, og vært medlem av en lokal skyteklubb, melder Times Online.

Artikkelen fortsetter under bildet...

MASSAKRE: Politiet på plass i skogområdet utenfor Cumbria, hvor bilen til våpendesperadoen Derrick Bird (52) ble funnet etter massakren i den engelske byen. Foto: AFP Foto:
MASSAKRE: Politiet på plass i skogområdet utenfor Cumbria, hvor bilen til våpendesperadoen Derrick Bird (52) ble funnet etter massakren i den engelske byen. Foto: AFP Foto:

Dronningen kondolerer

Folk som kjente «Birdie» kan likevel ikke fatte og begripe hvordan han kunne ende opp som en av britisk histories verste drapsmenn. Han blir betegnet som en omgjengelig kar, med et stort hjerte.

- Han kunne ikke skadet en gås en gang, sier en venn til Sky News.

Av interesser skal reising til utlandet, gjerne til Thailand, dykking og bilmekking og sosialisering på den lokale puben ha vært blant favorittene. Han var skilt, hadde to sønner og to brødre som han skal ha tilbragt mye tid med. Nylig skal han blitt bestefar til en liten gutt, og han stelte også mye for moren, som bodde på sykehjem. Før han ble selvstendig næringsdrivende taxisjåfør, jobbet han på kjernekraftverket Sellafield.

Ekskjærestens slektning deler imidlertid ikke det positive synet. Hun syns han virket både humørsyk og som om han hadde dårlig selvtillitt.

- Jeg syntes ikke noe særlig om ham, sier hun, ifølge Telegraph.

Både Storbritannias statsminister David Cameron og dronning Elizabeth har gått ut med kondolanser etter massakren i Nordvest-England. I tillegg strømmer det inn kondolanser fra andre land.

- Jeg ble dypt sjokkert over nyhetene fra Cumbria, sa dronning Elizabeth, ifølge Telegraph.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks