Hovedinnhold

Jo Cox fikk flere trusler før hun ble drept

<p>TRAKASSERT: Den britiske politikeren Jo Cox mottok flere trusler i månedene før hun ble drept.</p>

TRAKASSERT: Den britiske politikeren Jo Cox mottok flere trusler i månedene før hun ble drept.

Foto: Yui Mok, Ap
Politiet var i ferd med å forberede ekstra sikkerhet rundt den britiske politikeren Jo Cox da hun ble drept på åpen gate.

Denne saken handler om:

Ifølge The Times hadde Labour-politikeren blitt trakassert i en rekke meldinger de siste tre månedene.

Fredag morgen opplyste britisk politi at politikeren hadde meldt fra til politiet om en rekke «ondsinnede meldinger» hun hadde mottatt.

En mann ble pågrepet i mars og fikk en advarsel av politiet. Ifølge politiet er dette imidlertid en annen mann enn han som nå sitter i varetekt for å ha knivstukket og skutt Cox på åpen gate i Birstall i West Yorkshire i Nord-England.

Det er for tidlig å si om noen av truslene Cox har mottatt de siste månedene kan ha en sammenheng med drapet.

Les også: Tobarnsmoren Jo Cox hadde nettopp oppfylt drømmen

Flere kvinnelige politikere truet

Cox er ikke den eneste kvinnelige, britiske politikeren som har mottatt trusler den siste tiden, og etter drapet tar flere til ordet for skjerpet sikkerhet, særlig rundt kvinnelige politikere.

De to største britiske partiene oppfordrer alle sine parlamentsmedlemmer om å ta kontakt med politiet for å få en vurdering av sin egen sikkerhet.

– Hovedbekymringen er hva som kan skje ved offentlige møter og direkte møte med velgerne, sier det konservative parlamentsmedlemmet James Berry til Sky News.

Parlamentsmedlem Nathalie McGarry har selv blitt rådet av politiet til å trappe opp sikkerheten rundt egen person etter å ha mottatt trusler via internett, skriver Independent.

McGarry sier offentlige kvinner er særlig utsatt for trakassering på internett, og mener at elektroniske trusler burde tas på større alvor.

Motivet er fortsatt ikke klarlagt, men eventuelle høyreekstreme tilknytninger står sentralt i politiets etterforskning av drapsmannen.

Forsker om politiker-drapet: – Det er akkurat dette man frykter

Knust over drapet

Samtidig fortsetter kondolansene å renne inn til den populære politikeren. 

– Jeg er helt knust, sier Cox' kollega Stephen Kinnock. 

Han delte kontor med Labour-politikeren i det britiske parlamentet, og sier til BBC han hadde kjent henne i 20 år etter først å ha møtt henne i Brussel.

– Jeg var henrykt da hun ble parlamentsmedlem. Vi delte kontor i Westminster. Jo syklet som regel på jobb og kom inn på kontoret iført hjelm og sykkelklær. Å se hennes smilende ansikt var en fantastisk måte å starte dagen på, sa Kinnock.

Han er gift med Danmarks tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt, som skriver på Twitter at hun er svært trist og forferdet over drapet på Jo Cox.

Les også: Øyenvitne til VG: – Jo var en god venn av meg 

Kilde: NTB/VG

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks