Hovedinnhold

Clegg mener Cameron må få sjansen

(VG Nett) Liberaldemokratenes leder Nick Clegg mener David Cameron har førsteretten til å bli Storbritannias neste statsminister.

Denne saken handler om:

- Jeg mener det nå er opp til De konservative å regjere ettersom de er det største partiet, sier Clegg i en kort uttalelse.

- Jeg har hele tiden sagt at partiet som får flest stemmer og flest seter bør ha førsteretten til å danne regjering. Jeg står ved det, sa han.

Clegg la ikke skjul på at han var skuffet over valgresultatet, men sa at det nå er viktig at alle partier handler i nasjonenes interesse og ser bort fra egeninteresser.

Liberaldemokratene har gjort det dårligere enn de gjorde ved forrige valg. Den gangen fikk de 64 seter i Underhuset. Så mange får de ikke nå. Clegg tror mange valgte det trygge da de gikk til valgurnene.

- Jeg forstår absolutt de som stemte på de tradisjonelle partiene i en tid med en vanskelig økonomisk situasjon, sier Nick Clegg.

Det var knyttet stor spenning til hva Clegg ville si da han møtte pressen utenfor Liberaldemokratenes hovedkvarter. Han måtte nesten brøyte seg plass blant pressefolkene.

FØLG VALGET PÅ COVERITLIVE

Angrep valgsystemet

SLUKØRET: Statsminister Gordon Brown og hans parti Labour er valgets taper. Foto: AFP
SLUKØRET: Statsminister Gordon Brown og hans parti Labour er valgets taper. Foto: AFP

Flere partitopper i Labour, deriblant næringsminister Peter Mandelson og energiminister Ed Miliband, bekreftet i natt at det kan bli aktuelt for partiet å forsøke å danne regjering med støtte fra Liberaldemokratene. Clegg er derfor Labours siste sjanse til å klamre seg til makten.

Under hele valgkampen har Clegg påpekt at valgsystemet i Storbritannia er dypt urettferdig. Dette fikk også partiet oppleve i dette valget. Liberaldemokratene fikk flere stemmer enn ved forrige valg, men mister flere seter i Underhuset.

- Jeg vil fortsette å kjempe for et mer rettferdig valgsystem. Vi må fikse vårt ødelagte politiske system, sier Clegg.

TETT PÅ NETT:Ekspert svarer om valget klokken 15

Forbereder forhandlinger

Storbritannias statsminister Gordon Brown har bedt embetsverket hjelpe partiene i Parlamentet som skal gå i gang med regjeringsforhandlinger.

- Valgresultatet viser trolig at det ikke er noe klart flertall for ett enkelt parti. Som jeg sa i går er det min plikt som statsminister å ta alle skritt for å sikre at Storbritannia har en sterk, stabil og ansvarsbevisst regjering. Det er en oppgave for politikerne og, i sin tid, Parlamentet, sier Brown i en kunngjøring fredag formiddag.

- For å legge til rette for denne prosessen har jeg bedt regjeringsråden om å forberede embetsverket slik at det kan bistå de ulike partiene som er involvert i diskusjonene om å danne en regjering, sier Brown ifølge NTB.

De konservatives leder David Cameron skal komme med en kunngjøring klokken 15.30, norsk tid.

David Cameron vil redegjøre for hvordan han vil forsøke å danne en sterk og stabil regjering, som har bred støtte, heter det i en kunngjøring fra partiet.

Les også:- Clegg blir tungen på vektskålen

SKUFFET: Liberaldemokratenes leder Nick Clegg innrømmer at han er skuffet over valgresultatet. Foto: EPA
SKUFFET: Liberaldemokratenes leder Nick Clegg innrømmer at han er skuffet over valgresultatet. Foto: EPA

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks