Hovedinnhold

Cameron vs. Johnson i EU-kampen

<p>JA ELLER NEI: Statsminister David Cameron ønsker at Storbritannia skal ha en spesiell status i EU, mens Londons ordfører Boris Johnson vil ha landet ut av EU.</p>

JA ELLER NEI: Statsminister David Cameron ønsker at Storbritannia skal ha en spesiell status i EU, mens Londons ordfører Boris Johnson vil ha landet ut av EU.

Foto: Andrew Parsons, i-Images
Britenes ja eller nei til EU kan også ende i et storoppgjør mellom partifellene og rivalene David Cameron og Boris Johnson.

Denne saken handler om:

– Jeg tror det kommer til å bli ja til å forbli i det indre marked, men det vil ikke være katastrofalt med et nei-resultat.

Det sa Boris Johnson til NTB da Cameron første gang lovet britene en folkeavstemning om medlemskapet i EU.

Nå kjemper den populære og eksentriske London-ordføreren for utmelding i EU-avstemningen i juni.

Johnson kan bli en lederskikkelse i ut-kampen. Og dermed en enda tydeligere utfordrer og rival for partifelle og statsminister David Cameron.

Meningsmålinger

I en måling for Daily Mail sier 51 prosent av de spurte at de fortsatt ønsker å være med i EU.

39 prosent av de spurte ønsker å forlate Unionen, mens 10 prosent ennå ikke har bestemt seg, viser målingen som er utført av ComRes.

I en annen måling, som YouGov har gjort for The Times , svarer 37 prosent at Storbritannia skal forbli i EU, mens 38 prosent ønsker å forlate Unionen. 25 prosent har fortsatt ikke bestemt seg.

Hvis de som ikke har bestemt seg på YouGov-målingen holdes utenfor, blir løpet jevnere. Da ønsker 49 prosent å forbli i Unionen mens 51 prosent vil forlate EU.

Landet holder folkeavstemning om EU-medlemskapet 23. juni.

Les også: Britisk EU-avtale på plass

Profilert

Boris Johnson er den mest profilerte torytoppen som har vendt ryggen til Camerons anbefaling om å stemme for fortsatt EU-medlemskap. Og få har unngått å merke seg at ordfører-jobben hans slutter i mai.

– Han holder en høyere profil enn noen andre i partiet med unntak av Cameron, og flere tror han har ambisjon om å bli statsminister, skriver BBC.

«BoJo» har vært ordfører i London siden 2008 og ble i fjor på ny valgt inn for De konservative i Parlamentet. Med humoristisk sans og eksentrisk sjarm er han ingen A4-politiker.

– Johnson er det nærmeste Storbritannia har en populær politiker, som Financial Times uttrykker det.

– Han gir den anarkistiske ut-kampanjen nytt liv og et gjenkjennelig ansikt.

Lær mer: Fem spørsmål og svar om forhandlingene

EU-kritisk

Heller ikke i Brussel er det blonde bustehodet noen ukjent skikkelse. Som korrespondent for Daily Telegraph i EU-hovedstaden på 90-tallet ble han kjent for EU-kritiske saker som visstnok ikke var «helt nøyaktige» og noen ganger ganske fantasifulle.

Nå er det ikke bare på papiret Johnson tar opp kampen med eurokratene.

Kommentar: Cameron i Brussel for å trygle

– Det er kun én måte å få endringen vi trenger på, og det er gjennom å gå. All EU-historie viser at de egentlig bare hører på en befolkning som sier nei, er holdningen hans til unionen.

– Jeg har stor respekt for ham og tror han har en sterk framtid i britisk politikk, men her tar han feil, lyder Camerons svar til tory-rivalen.

De to har et langvarig forhold preget av konkurranse. En budsjett-diskusjon skal for noen år siden ha gått så langt at det endte i en regelrett brytekamp om et papir. En kamp begge angivelig hevder de vant.

Bakgrunn: Lang natt for britene i Brussel

Farerik

51-årige Johnson har en fargerik bakgrunn. Med navnet Alexander Boris de Pfeffel Johnson er han oldebarn av en tyrkisk journalist som en kort stund var minister i Det osmanske riket. Han har også tyske og franske aner og ga først i 2006 opp den amerikanske delen av sitt doble statsborgerskap.

I 2004 fikk han sparken som De konservatives kulturpolitiske talsmann etter at han løy om et utenomekteskapelig forhold. Og han måtte beklage etter at han hevdet partiet hadde utviklet seg til «orgier i kannibalisme og høvding-drap» à la Papua Ny-Guinea.

Men frittalende kommentarer har også gjort ham populær. Londonerne elsket svaret hans til Donald Trump da amerikaneren uttalte at selv politiet frykter å gå inn i deler av den britiske hovedstaden:

– Eneste grunnen til at jeg ikke vil besøke deler av New York, er den reelle faren for å møte på Donald Trump, sa Johnson.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks