Hovedinnhold

Cameron fridde til Clegg

Vil danne regjering med Liberaldemokratene

PÅ FRIERFERD: De konservatives leder David Cameron ønsker å samarbeide med Liberaldemokratene for å få en styringsdyktig regjering på plass. Foto: AP Photo/Lefteris Pitarakis, Pool Foto: Foto:
PÅ FRIERFERD: De konservatives leder David Cameron ønsker å samarbeide med Liberaldemokratene for å få en styringsdyktig regjering på plass. Foto: AP Photo/Lefteris Pitarakis, Pool Foto: Foto:
(VG Nett) Mannen som av mange allerede er utpekt som Storbritannias neste statsminister fridde til Liberaldemokratene og Nick Clegg i ettermiddag.

Denne saken handler om:

Like over klokken 1530 norsk tid møtte en tydelig fornøyd leder for De konservative pressen. David Cameron begynte med å takke alle som har stemt på partiet og dermed, etter hans mening, for et nytt og bedre Storbritannia under konservativ dominans.

- Jeg er stolt, ikke bare over det sterke resultatet, men for kampen som er blitt utkjempet i forkant. Vi gikk for håp, ikke frykt, og forandring, ikke det samme gamle. Vi kommer til å få et flott parlament med et nytt og moderne parti i regjering, sa Cameron.

Tett på nett:Storbritannia-ekspert Kristin M. Haugevik svarer om valget NÅ

- Vil samarbeide med Clegg & Co

Men derfra til en problemfri overgang fra opposisjon til posisjon er det ennå en vei. De konservative har fått størst oppslutning, men hverken de to største partiene eller utfordreren Liberaldemokratene ligger an til å få flertall. Dermed får man trolig det som kalles "hung parliament" i Storbritannia etter valget, som betyr at ingen av partiene er store nok til å regjere alene - uten å måtte forhandle om tillit. Dette har ikke skjedd siden 1970-tallet.

Derfor utviklet talen til Cameron seg til en sjarmoffensiv uten like overfor Liberaldemokratene og leder Nick Clegg.

HELE TALEN:Les hele talen til David Cameron her

- Jeg vil gi et stort, åpent og omfattende tilbud til Liberaldemokratene.

Artikkelen fortsetter under bildet...

KANDIDATENE: Statminister Gordon Brown (fra venstre), De konservatives leder David Cameron og Liberaldemokratenes leder Nick Clegg kjemper om makten i Storbritannia. Foto: EPA, Reuters, EPA
KANDIDATENE: Statminister Gordon Brown (fra venstre), De konservatives leder David Cameron og Liberaldemokratenes leder Nick Clegg kjemper om makten i Storbritannia. Foto: EPA, Reuters, EPA

- Vi kan ha samtaler med andre partier, og be om støtte i enkelte saker mot at de får gjennomslag for sine hjertesaker. Men vi kan, i den mindretallssituasjonen vi befinner oss, få til en sterkere løsning enn som så. Jeg vil be Liberaldemokratene om støtte i en konsensuspreget regjering. Vi har mange utfordringer, men også mange politikkområder der vi er enige, sa han og trakk frem blant annet skolepolitikken.

Samtidig nevnte han immigrasjonspolitikken og viktigheten av å begrense innflytelsen fra EU som områder han står helt ufravikelig på.

BROWN FREDAG ETTERMIDDAG:- Vi befinner oss i en ny og ukjent situasjon

En koalisjonsregjering mellom de to partiene vil få flertall, og skulle De konservative ende opp i en Liberaldemokratene-støttet mindretallsregjering, vil han ha det tredje største partiet i ryggen. De konservative kan alene, slik status var like før klokken 16 fredag ettermiddag, maks oppnå 315 seter i parlamentet. Det trengs 326 for å komme over den magiske grensen.

Partileder Nick Clegg sa tidligere i dag at han synes det partiet som får flest stemmer fortjener en sjanse i regjering - og at Liberaldemokratene i så måte kan være behjelpelig med å støtte dette, under gitte forutsetninger. Ifølge Sky News, som refererer til anonyme kilder, kommer de to partilederne til å innlede samarbeidssamtalene allerede i kveld.

- Det er i nasjonens interesse at vi får en sterk regjering. Vi må innlede samtaler med andre partier. Jeg kommer med et omfattende, åpent tilbud til Liberaldemokratene, sa David Cameron fredag ettermiddag.

VGTV:- Labour har tapt sitt mandat

Cameron la i talen vekt på viktigheten av å få på plass en styringsdyktig regjering, tross den uvante situasjonen med "hung parliament".

- Storbritannia trenger en sterk, handlingskraftig regjering nå. En som bidrar til å løse landets store økonomiske og sosiale problemer og de mange store utfordringene landet står overfor og det ødelagte politiske systemet, sa han.

Det vil stille store krav til eventuelle regjeringsforhandlinger å få dette på plass. I motsatt fall kan politisk kaos bli resultatet.

Landet har tradisjonelt hatt et sterkt topartisystem hvor Labour og De konservative har regjert på skift over lengre perioder. En mindretallsregjering med Cameron & Co vil måtte søke støtte for å få gjennomslag, og selv om Clegg har åpnet for samarbeid, har de to partiene mange uenigheter som kan bli problematiske. Det kan resultere i nyvalg allerede i løpet av det første regjeringsåret. En koalisjonsregjering kan også bli en utfordring i den flertallsorienterte britiske politiske kulturen.

- Vi befinner oss i en ukjent situasjon

Hovedmotstanderen, sittende statsminister Gordon Brown, erkjente ikke nederlaget da han en snau time før Cameron møtte pressen utenfor statsministerboligen i Downing Street 10. Han la imidlertid ikke skjul på at det rikspolitiske landskapet i Storbritanna fremstår som svært uvanlig etter valget.

- Vi befinner oss i en posisjon som vår generasjon av ledere ikke kjenner, sa Brown.

LES OGSÅ:Clegg mener Cameron må få sjansen

- Jeg respekterer at Clegg ønsker å ta kontakt med Cameron. Nå skal de to få den tiden de trenger, sa han.

Også Brown prøvde seg på en sjarmoffensiv overfor Nick Clegg & Co. Han frister Clegg med at han vil gå inn for å få til en rask endring av valgsystemet, slik Liberaldemokratene ønsker.

- Jeg forstår og respekterer at Clegg først ønsker å snakke med David Cameron. Men kommer de ikke fram til noe, vil jeg diskutere med Clegg der det er enighet mellom oss, sa Brown.

Det forventes ikke at noen partier kommer til å gå inn samtaler fredag, og det kan ta tid før britene vet hvem som skal styre landet.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks