Hovedinnhold

Boris Johnson gjenvalgt i London

VANT SÅ VIDT DET VAR: Gjenvalgt ordfører Boris Johnson og hans kone Marina Wheeler avbildet på valgdagen. Foto: Pa Photos, NTB Scanpix
VANT SÅ VIDT DET VAR: Gjenvalgt ordfører Boris Johnson og hans kone Marina Wheeler avbildet på valgdagen. Foto: Pa Photos, NTB Scanpix
Konservative Boris Johnson er gjenvalgt som borgermester i London fredag. Men ellers i Storbritannia fikk de konservative stryk.

Denne saken handler om:

FAKTA: Ordførervalget i London

  • Siden år 2000 har London hatt en folkevalgt ordfører som øverste politiske leder.
  • 3. mai stemte byens 5.2 millioner stemmeberettigede i det fjerde ordførervalget siden den gang.
  • I alt sju kandidater stilte som og førte valgkamp for å bli ordfører. Kandidaten fra det konservative partiet og arbeiderpartiet har hele tiden gjort det best på meningsmålinger.
  • Sittende ordfører, Boris Johnson (47), fra det konservative partiet vant valget. Han har vært populær blant velgerne siden han tok over ledertrøyen i 2008.
  • Utfordreren Ken Livingstone (66) fra arbeiderpartiet, var ordfører fra 2000 til 2008. Han klarte ikke vinne tilbake sin tidligere jobb.
  • London har et årlig budsjett på 124 milliarder som ordføreren er med på å forvalte.
Kilde: Wikipedia

Seieren til den 47 år gamle Johnson over sin rival fra Labour, Ken Livingstone, i London var et plaster på såret for statsminister David Cameron som måtte konstatere at velgerne ellers flokket seg til Labour på den ene siden og det innvandringskritiske UK Independence Party på den andre.

Men selv den fargerike og eksentriske ordføreren måtte finne seg i at hans flertall ble betydelig mindre enn sist, og det var først etter en lang opptelling at det var klart at han hadde seieren i lomma.

Johnson fikk 44 prosent av stemmene i første runde og 51,5 da annenstemmene ble telt med, mens Livingstone fikk 40 prosent i første runde, og 48,5 da hans annenstemmer ble telt med.

Røde Ken, den tidligere borgermesteren og radikaleren som er minst like fargerik som Johnson, gjorde et godt valg, men klarte likevel ikke å slå ut populære Johnson. De grønnes Jenny Jones kom på tredje plass med 5 prosent, foran liberaldemokratenes kandidat.

Straffet regjeringen

TAPTE: Ken Livingstone etter at det ble klart at han ikke vant ordførervervet. Foto: Leon Neal, Afp, NTB Scanpix
TAPTE: Ken Livingstone etter at det ble klart at han ikke vant ordførervervet. Foto: Leon Neal, Afp, NTB Scanpix

I resten av Storbritannia benyttet velgerne valget til å straffe de konservative og liberaldemokratene for regjeringens økonomiske politikk.

- Folk lider under nedgangstidene, folk lider under en regjering som har økt skattene for dem og kuttet skattene for millionærene. Jeg tror det er det vi ser i kveld, sa Labour-lederen Ed Miliband mens opptellingen foregikk.

BBCs siste prognose viste at de konservative tapte 4 prosentpoeng og endte på 31 prosent, mens Labour økte med 3 prosentpoeng til 38 prosent. Liberaldemokratene får 16 prosent.

Labour vant 823 nye plasser i kommuner rundt om i landet, mens de konservative tapte 405 og deres liberaldemokratiske allierte 336.

Resesjon

I forrige uke ble det klart at Storbritannia nok en gang er i resesjon, og kritikerne mener britene er i ferd med å spare seg til fant.

Regjeringen mener på sin side den gjør en nødvendig ryddejobb etter Labours år ved makten. Etter at De konservative og Liberaldemokratene inntok regjeringskontorene for to år siden, er det kuttet kraftig i budsjettene.

- Det finnes ingen enkle svar, sa statsminister Cameron fredag.

- Vi må ta vanskelige beslutninger for å håndtere gjelden, underskuddet og den ødelagte økonomien som vi har arvet, la han til.

For Cameron er det et ytterligere nederlag at velgerne i en rekke byer avviste hans forslag om direkte ordførervalg i en folkeavstemning som ble holdt samtidig med valget.

Liberale falt ut

Sentrumspartiet Liberaldemokratene har de siste to årene strevd med å forsvare sin rolle i regjeringen med de mange upopulære tiltakene.

Deres prosentandel av stemmene ved lokalvalget, ser ut til å ligge på samme nivå som sist, på 16 prosent. Men de har tapt over hele linja i kommune- og bystyrene, og har dermed gjort sitt dårligste valg noensinne i antall representanter.

Det lille, høyreradikale UK Independence Party, som ønsker at Storbritannia skal komme seg ut av EU, fikk så mye som 12 prosent i de valgkretsene der de stilte kandidat. Det var ny rekord.

På grunn av valgordningen klarte de imidlertid ikke å sikre seg mer enn ni representanter i kommunestyrene.

Framgangen til UKIP er likevel en alvorlig trussel mot de konservative og kan gi argumenter til dem som mener de konservative må legge seg lenger til høyre. Andre sier imidlertid at det ville være selvmord for partiet.

Vinneren av årets lokalvalg må likevel sies å være sofaen. Bare 32 prosent tok seg bryet med å gå til urnene i torsdagens valg.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks