Hovedinnhold

Blair om Irak-krigen: - Jeg hadde gjort det igjen

MÅ SVARE: Tony Blair må svare på spørsmål om Storbritannias invasjon av Irak. Bildet er tatt i begynnelsen av fredagens høring. Foto: REUTERS
MÅ SVARE: Tony Blair må svare på spørsmål om Storbritannias invasjon av Irak. Bildet er tatt i begynnelsen av fredagens høring. Foto: REUTERS
(VG Nett) Tony Blair sier at Irak-krigen har gjort verden til et tryggere sted.

Denne saken handler om:

Storbritannias tidligere statsminister Tony Blair refererte til Saddam Hussein som et «monster» som har brukt kjemiske våpen på sitt eget folk, skriver BBC.

- Jeg mener han ikke bare truet landet, men hele verden, sier Blair i sin forklaring av Storbritannias invadering av Irak.

Blair forsvarte seg med nebb og klør da han fredag vitnet for kommisjonen som gransker britenes bidrag til krigen i Irak.

Les også:Irak-krigen hadde tvilsom legitimitet

Ifølge Blair var det ikke bare landets sterke bånd til USA som gjorde det nødvendig å involvere seg, men også det at Iraks angivelige masseødeleggelsesvåpen utgjorde en trussel mot Storbritannia.

Da han tok beslutningen om å gå til krig, mente han at det som forelå av etterretning, gjorde at det var hevet over tvil at Irak fortsatte å utvikle våpnene sine. Han fryktet også at Saddam Hussein ville forsyne terrorgrupper med masseødeleggelsesvåpen.

Les også:- Blair kunne ha gjort mer for å utsette Irak-krigen

Innrømmet feil

- Vi kunne ikke risikere det, sa han.

Men ettersom man ikke fant noen masseødeleggelsesvåpen i Irak etter invasjonen, innrømmet at han at «dette åpenbart ser annerledes ut nå».

Les også:- Blair løy om Irak-invasjon

Han innrømmet også at påstandene om at Saddam hadde masseødeleggelsesvåpen som kunne utløses på bare 45 minutters varsel, burde vært korrigert.

- Endret seg dramatisk etter 11. september

Den tidligere statsministeren forklarte at synet på Irak endret seg dramatisk etter 11. september 2001.

- Jeg vil helt ærlig beskrive politikken vår frem til 11. september som at vi gjorde vårt beste, håpet på det beste, men med en annerledes risikovurdering.

Blair la til at terroristene som angrep World Trade Center kunne drept mange flere enn 3000 mennesker.

- Da var mitt syn at vi ikke kunne ta noen sjanser.

Forlot til buing

Da Blair forlot høringen buet noen av publikummerne. To kvinner ropte «Du er en løgner» og «Du er en morder».

Blair nektet for å ha lovet Bush å støtte en krig mot Irak under et møte med ham allerede i april 2002, før Storbritannia hadde tonet flagg offisielt. Men han bekreftet at de hadde diskutert militære alternativer.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks