Hovedinnhold

Assange fikk FN-støtte:

Assange om FN-rapport: – Jeg holdes ulovlig innesperret

** Storbritannias utenriksminister: – Rapporten er latterlig
** Britisk politi: Vil pågripe Assange uansett

LONDON (VG) Julian Assange (44) mener at frihetsberøvelsen er ulovlig, og at FN bør implementere sanksjoner mot Sverige og Storbritannia dersom de ikke følger FN-rapportens anbefaling.

Denne saken handler om:

Det var knyttet stor spenning rundt Julian Assange og hans pressekonferanse om FN-rapporten, om hvorvidt han ville forlate Ecuadors ambassade i London. Et stort pressekorps hadde samlet seg utenfor ambassaden, hvor VG også er til stede.

Et FN-panel erklærte nemlig  fredag at Julian Assange (44) er fratatt friheten av vilkårlige grunner, altså uten lov og dom.

«Arbeidsgruppen slår fast at frihetsberøvelsen strider mot artiklene 9 og 10 i Menneskerettighetserklæringen, og artiklene 7, 9 (1), 9 (3), 10 og 14 i FNs konvensjon om sivile og politiske rettigheter.»

Se direktesendingen fra pressekonferansen her!

Klokken 13.00 gikk pressekonferansen til WikiLeaks og Julian Assange av stabelen, men Assange var kun til stede via en video.

<p>UNDER ANKLAGE: WikiLeaks-grunnleggeren Julian Assange har siden sommeren 2012 oppholdt seg på Ecuadors ambassade i London.</p>

UNDER ANKLAGE: WikiLeaks-grunnleggeren Julian Assange har siden sommeren 2012 oppholdt seg på Ecuadors ambassade i London.

Foto: Reuters

– Diplomatiske konsekvenser

Assanges advokat-team gikk først gjennom Assanges møter med rettsvesenet. De fortsatte med å gå gjennom hvorfor de ønsket at FN skulle se på Assanges sak, samt hva rapporten konkluderte.

Klokken 13.20 tok Assange selv ordet under pressekonferansen.

– I dag har det FN kommet frem til at denne frihetsberøvelsen er ulovlig, sa han.

Han fortsatte med å sikte til Philip Hammons uttalelse om FN-rapporten.

– Jeg synes det er forulempende at en utenriksminister kaller konklusjonen «latterlig». Det er en seriøs konklusjon, sier han.

Assange mener at Sverige og Storbritannia bør følge FN-rapportens anbefaling.

– Det er nå opp til disse landene å implementere FN-dommen. Sverige og Storbritannia vet godt at det vil gå konsekvenser hvis de ikke gjør det. Det vil få diplomatiske konsekvenser, og gjøre det vanskeligere for dem som internasjonale aktører. Det kan også føre til sanksjoner. Dette er selvfølgelig opp til FN å avgjøre hvordan de vil gjennomføre dette, sa han.

Assange sa ingenting om hva hans neste steg er. Han har uttalt at dersom han skulle få medhold, forventet han å få tilbake passet og at det blir slutt på alle forsøk på å arrestere ham.

Vil unngå tortur i USA

Ei heller advokat-teamet bestående av fire advokater fra Australia, Spania og Frankrike ville heller diskutere hva 44-åringens neste steg er. De ønsket at fokuset skulle være på uretten som de og FN-rapporten mener at Assange har vært utsatt for de siste fem årene.

På direkte spørsmål om Assange nekter å forlate Ecuadors ambassade i London på grunn av mulig straffeforfølgelse i USA, er svaret fra den ene advokaten klar.

– Ja, Assange går ikke ut av ambassaden på grunn av risikoen for å utleveres til USA. Saken har alltid handlet om etterforskningen rundt Assange og WikiLeaks. Bradley Manning ble torturert mens han ble avhørt om Assange. Hvorfor skulle Assange utsette seg selv for samme type tortur?

<p>KRITISK: Storbritannias utenriksminister sier at de avviser FN-panelets rapport.</p>

KRITISK: Storbritannias utenriksminister sier at de avviser FN-panelets rapport.

Foto: Justin Tallis, Afp

– Han er en rømling

Flere avviser denne FN-konklusjonen, og blant dem er Storbritannias utenriksminister Philip Hammond.

– Jeg avviser beslutningen fra denne arbeidsgruppa. Dette er en gruppe bestående av lekfolk og ikke advokater. Julian Assange er på rømmen fra rettferdigheten. Han gjemmer seg fra rettsvesenet på den ecuadorianske ambassaden, sier Hammond.

– Han kan komme ut når som helst om han velger det selv. Men han vil bli nødt til å stilles til ansvar i Sverige dersom han velger å gjøre det. Dette er oppriktig talt en latterlig konklusjon fra arbeidsgruppa, og vi avviser den, sier utenriksministeren ifølge NTB.

Ifølge Sky News sier en talsmann for den britiske regjeringen at de fortsatt har en juridisk forpliktelse til å utlevere Assange til Sverige. En arrestordre skal ha blitt utstedt.

Påtalemyndigheten i Sverige har også uttalt av FN-panelets beslutning ikke vil ha noen formell innvirkning på deres pågående etterforskning.

Politiet i London har også sagt at de kom til å arrestere Assange uansett hvilken beslutning FN-panelet offentliggjorde fredag.

Slutt på arrestforsøk

Assange har siden sommeren 2012 oppholdt seg i Ecuadors ambassade for å unngå å bli arrestert av britisk politi og sendt til Sverige, der han er anklaget for seksuelle overgrep, eller utlevert til USA hvor han må svare for anklager om spionasje.

– Jeg kan ikke se at Sverige har noe annet valg enn å rette seg etter denne avgjørelsen, sier Assanges svenske advokat, Thomas Olsson, til Expressen.

Panelet, som heter Arbeidsgruppen om vilkårlig forvaring (WGAD) består av fem medlemmer, og allerede torsdag skrev BBC at de ville komme med sin anbefaling i favør av Assange.

Assange har uttalt at han dersom han skulle få medhold, forventet han å få tilbake passet og at det blir slutt på alle forsøk på å arrestere ham.

Hans advokat, Jennifer Robinson, sier ifølge NBC Australias Lateline at de har et håp om nettopp dette. De skal ha hatt et «positivt» møte med utenriksministeren, skriver nyhetsnettstedet på Twitter.

Skal ha nektet kondom og HIV-test: Julian Assange: – Jeg er påført enorm skade

Kun en anbefaling

Det var i september i fjor Assange klaget Sverige og Storbritannia inn for FN, hvorpå det skulle vurderes om han blir ulovlig holdt tilbake.

Flere eksperter VG har snakket med sier at det ikke er gitt at Sverige og Storbritannia vil følge anmodningene fra FNs arbeidsgruppe.

– Det arbeidsgruppen kan gjøre, er å komme med en anbefaling. Det er ingen domstol og har derimot ingen rettslig innvirkning, og hvordan landene vil stille seg til anbefalingen, er vanskelig å si, sier ILPI-forsker Gro Nystuen.

Ekspert til VG: – En spionthriller, med veldig mange lag

Assange har tidligere tilbudt Sverige å avhøre ham inne på ambassaden. Han avviser beskyldningene om overgrep og voldtekt.

Før han søkte tilflukt i ambassaden, hadde han sittet i husarrest og i fengsel siden 2010 basert på en svensk arrestordre. Han slapp ut mot kausjon og har levd i skjul på ambassaden for å komme unna et britisk vedtak om utlevering til Sverige. Ecuador innvilget ham asyl i 2012, men han har ikke kunnet få fritt leide til å forlate ambassaden og reise fra Storbritannia til Ecuador.

Assange til VG om sitt isolerte liv: – Tror ikke jeg kunne gjort noe annerledes

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks