Hovedinnhold

Antiterrorsjef går av etter dokumenttabbe

- Al Qaida planla terror mot britisk infrastruktur

(VG Nett) Etter massivt press har sjefen for det britiske antiterrorpolitiet har meldt sin avgang etter at han viste topphemmelige dokumenter om terrorpågripelsen til pressen.

Denne saken handler om:

Meldingen om avgangen kommer dagen etter at politiet måtte gjennomføre en forhastet aksjon mot 12 terrormistenkte i Nord-England, melder CNN.

Tidligere samme dag hadde nemlig den høyt respekterte antiterrorsjefen Bob Quick hemmeligstemplede dokumenter under armen da han spaserte inn i 10 Downing Street for å briefe statsministeren om den forestående aksjonen.

Frykten for at pressen, som fotograferte Quick på vei inn til møtet, skulle snappe opp den topphemmelige aksjonen var for stor for at de kunne gjennomføre den som planlagt. Dermed måtte de sette i gang en umiddelbar aksjon for å pågripe de terrormistenkte i Manchester, Liverpool og Clitheroe.

Det hvite arket som lå øverst og godt synlig for pressekorpset hadde tittelen «Hemmelig». Dokumentet inneholdt en oppsummering av etterforskningen som skulle lede til aksjonen mot de terrormistenkte, og inneholdt i tillegg navnet på flere av politifolkene som var involvert, steder de skulle slå til og detaljer om trusler fra utlandet.

- Tilknytning til Al Qaida

- TILKNYTNING: De terrorpågrepne skal ha tilknytning til Rashid Rauf, som er den påståtte hjernen bak planene om å sprenge flere fly i lufta over Atlanteren i 2006. Foto: EPA
- TILKNYTNING: De terrorpågrepne skal ha tilknytning til Rashid Rauf, som er den påståtte hjernen bak planene om å sprenge flere fly i lufta over Atlanteren i 2006. Foto: EPA

Selv om politiet fryktet det verste, ble ikke de topphemmelige dokumentene lekket i pressen. Likevel turte de ikke å vente, og fremskyndet aksjon mot en rekke adresser i flere byer i Nord-England.

Totalt er 12 personer arrestert, hvorav ti er pakistanskfødte med britiske studentvisum. En er britiskfødt.

BBC melder at de pågrepne skal ha vært involvert i planleggingen av et svært alvorlig terroranslag med forgreininger til Al Qaida. Flere britiske medier skriver at de 12 har tilknytning til Rashid Rauf, som er den påståtte hjernen bak planene om å sprenge flere fly i lufta over Atlanteren i 2006.

Ifølge Sky News skulle terrorplanene ramme britisk infrastruktur. En kilde TV-kanalen har snakket med sier at det foreløpig er uklart om de hadde planlagt å bruke bomber eller om de skulle gå til angrep med skytevåpen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

PÅ PLASS: Polititjenestemenn på utsiden av et av husene hvor flere terrormistenkte ble arrestert onsdag. Antiterrorsjef Bob Quick varslet torsdag at han går av etter tabben som kunne ha ødelagt hele aksjonen. Foto: Reuters/Metropolitan Police
PÅ PLASS: Polititjenestemenn på utsiden av et av husene hvor flere terrormistenkte ble arrestert onsdag. Antiterrorsjef Bob Quick varslet torsdag at han går av etter tabben som kunne ha ødelagt hele aksjonen. Foto: Reuters/Metropolitan Police

- Uakseptabelt

Helt siden tabben ble kjent har antiterrorsjefen fått knusende kritikk for slurvet som kunne ha fått store konsekvenser.

- Dersom man ikke kan stole på at våre mest respekterte politifolk ikke klarer å la være å eksponere slike dokument i det offentlige rom, hvem kan vi stole på da? Dette er dokumenter som ikke skulle ha blitt båret under en manns arm forbi en lang rekke fotografer. Det var galskap, seier opposisjonsleder i Parlamentet, Chris Grayling.

Han er ikke nådig i kritikken mot Bob Quick.

- Ingen burde ha ruslet i Downing Street med hemmelige dokumenter under armen. Det er ganske uakseptabelt og det reiser ærlig talt store spørsmål om hans evne til å gjøre jobben sin.

Ifølge politiet i Manchester var flere hundre politifolk involvert i aksjonen.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks