Hovedinnhold

12 drept og 25 skadet i massakren i England

** Taxisjåfør skjøt fra bil i fart
** - Sa til kamerat at de hadde møttes for siste gang
** - Kranglet med taxikolleger kvelden før

MASSAKRE: Politiet på plass i skogområdet utenfor Cumbria, hvor bilen til våpendesperadoen Derrick Bird (52) ble funnet etter massakren i den engelske byen. Foto: AFP
MASSAKRE: Politiet på plass i skogområdet utenfor Cumbria, hvor bilen til våpendesperadoen Derrick Bird (52) ble funnet etter massakren i den engelske byen. Foto: AFP
(VG Nett) Minst 12 personer er bekreftet drept i Nordvest-England etter at en taxisjåfør gikk amok med skytevåpen. 25 er skadd.

Denne saken handler om:

Det kom frem på en pressekonferanse i Cumria, byen som ble åsted for en grusom massakre onsdag formiddag. I tillegg til de 12 drepte, tok den antatte gjerningsmannen, den 52 år gamle taxisjåføren Derrick Bird, sitt eget liv. Det utelukkes ikke at dødstallene vil stige.

30 åsteder

Det tre timer lange dødsdramaet i den ellers så rolige byen utspilte seg over til sammen 30 åsteder. Alarmen gikk første gang hos politiet ved 10.30-tiden lokal tid. Da ble det rapportert om skyting fra Duke Street i Whitehaven. Liknende

ANTATT MASSEDRAPSMANN: Britisk politi føler seg sikre på at det var taxisjåføren Derrick Bird (52) som skjøt og drepte minst 12 personer og skadet 25. Foto: Reuters
ANTATT MASSEDRAPSMANN: Britisk politi føler seg sikre på at det var taxisjåføren Derrick Bird (52) som skjøt og drepte minst 12 personer og skadet 25. Foto: Reuters

meldinger fortsatte å tikke inn. Folk ble bedt om å holde seg innendørs mens den kaldblodige morderen kjørte fra sted til sted og avfyrte nådeløse skudd mot flere titalls folk.

Politiet vet så langt ingenting om hva som fikk taxisjåføren til å gå fullstendig amok med minst to skytevåpen.

VET DU NOE OM DENNE SAKEN?Tips VG Nett!

- Dette er ikke en enkel sak, vi snakker om svært vanskelige omstendigheter og vi er på et tidlig stadium i etterforskningen, sa politiets talsmann da han møtte pressen onsdag ettermiddag.

- Vi vet ikke om dette var planlagt eller tilfeldig. Vår hovedprioritet er nå å ivareta de pårørende, før vi får skaffet oss et fullstendig bilde av hva som skjedde, sier politiet.

En lokal drosjesjåfør sier ifølge Telegraph at tre av hans kolleger ble skutt, og at to av dem døde. Han forteller at Derrick Bird var involvert i en krangel på en drosjeholdeplass tirsdag kveld. Dramaet onsdag skal også ha startet på en drosjeholdeplass.

- Vi kommer ikke til å ses igjen

- Jeg vet ikke hva det skyldtes, men noe må ha skjedd i går kveld. Derrick Bird tok bilen sin og kjørte hjem, forteller kollegaen.

- Det hele er veldig merkelig. Han var en bra mann. Han var stille, men vi pleide å kunne le sammen, forteller han.

Michael Peugh, en lokal taxisjåfør, priser seg lykkelig over at han ikke var ute og kjørte onsdag formiddag.

- Vi kan ikke fatte dette, og med tanke på at flere taxisjåfører er skutt kan vi bare anta at han hadde disse blant målene, sier han til lokalavisen Whitehaven News.

En mann som heter Peter Leder hevder overfor CNN at han var en god venn av Bird. Tirsdag kveld skal Bird ha kommet med en svært oppsiktsvekkende uttalelse.

- Du kommer ikke til å se meg igjen, sa han i følge kameraten.

Bird ble funnet død i et skogsområde utenfor byen noen timer etter det dødelige skuddramaet. Politiet så under pressekonferansen at man føler seg sikker på at han tok sitt eget liv.

- Skutt i hodet

Det er så langt lite bekreftet informasjon om hvem de drepte er, men foruten flere taxisjåfører skal også en bonde ha blitt skutt ved et skogsområde i Gosforth. Et vitne som befant seg nær et hotell i området sier han hørte to skudd ved 11.30-tiden.

- En lastebilsjåfør kom løpende mot meg og sa at noen var blitt skutt i hodet. Han lå død i veien. Kort tid etterpå kom politiet og ba oss holde oss innendørs, sier vitnet til Withehaven News.

En 68 år gammel mann klarte å redde seg unna da gjerningsmannen kom kjørende mot ham.

- Jeg så en mann med et stort skytevåpen og knust frontrute. Jeg kjørte på rødt lys for å komme meg unna. Jeg kom meg trygt hjem, men var veldig shaky, sier Alan Hannah til Whitehaven News.

Artikkelen fortsetter under bildet...

SKUTT I GATA: Polititjenestemenn står vakt på åstedet i Duke Street, i byen Whitehaven, hvor en person ble skutt tidligere i dag. Foto: Reuters Foto:
SKUTT I GATA: Polititjenestemenn står vakt på åstedet i Duke Street, i byen Whitehaven, hvor en person ble skutt tidligere i dag. Foto: Reuters Foto:

Det ble funnet to skytevåpen i tilknytning til Bird, som er beslaglagt. Det er usikkert hvilke typer våpen dette dreier seg om, og hvorvidt taxisjåføren hadde lisens til å bære dem. Han omtales av naboer som en rolig mann som holdt seg mye for seg selv.

- Han ville ikke skremt en gås en gang, sier en av naboene til Sky News.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks