Hovedinnhold

Storbritannia vil ha forsvarssamarbeid med EU

<p>VIL SAMARBEIDE: Den britiske utenriksminister, Boris Johnson, sier at Storbritannia fremdeles er forpliktet overfor EU når det gjelder sikkerhet.</p>

VIL SAMARBEIDE: Den britiske utenriksminister, Boris Johnson, sier at Storbritannia fremdeles er forpliktet overfor EU når det gjelder sikkerhet.

Foto: Arno Mikkor, AP
Britene ønsker å fortsette forsvarssamarbeidet med EU etter brexit. Hvilke avtaler de får på plass, kan få betydning også for Norge.

Storbritannia ønsker et nytt partnerskap med EU som går lenger enn de nåværende avtalene med tredjeland, skriver regjeringen i et notat som ble lagt fram tirsdag.

I notatet lover den britiske regjeringen å sette inn Storbritannias «midler, evner og innflytelse» i EUs sikkerhetsoperasjoner.

– EU har de senere årene bidratt til å oppnå viktige utenrikspolitiske mål, fra å plassere Iran ved forhandlingsbordet til å stå samlet som svar på russisk aggresjon i Ukraina. Vi ønsker at denne EU-rollen fortsetter også etter at vi forlater Unionen, sier utenriksminister Boris Johnson ifølge BBC.

– Storbritannias forpliktelse overfor Europas sikkerhet er uforminsket, sier han.

Les: Strid om Storbriannias brexit-regning

Konkret nevnes blant annet militærsamarbeid med EU for å håndtere pirater utenfor Afrikas Horn og deltakelse i utviklingen av kampflyet Eurofighter Typhoon.

I dokumentet tilbyr Storbritannia også EU et «dypt sikkerhetssamarbeid» mot terrorisme, nettkriminalitet og ulovlig innvandring. Britene vil også samarbeide med EU for å ilegge andre land sanksjoner.

I notatet trekker britene flere steder fram samarbeid mellom Norge og EU som eksempler på hvordan samarbeid med tredjeland kan fungere.

Les: Brexit-rådgiver: Den norske modellen er beste utvei for Storbritannia

Men britene ønsker også å gå forbi dette. Dermed kan det potensielt åpnes opp nye samarbeidsmuligheter også for Norge.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks