Hovedinnhold

Tok imot luksusgaver for over 55 000 kroner

LUKSUSKLOKKE: Denne luksusklokken taksert til 7375 kroner fikk daværende forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen av den sveitsiske forsvarsministeren i 2007. Bildet er tatt under en kongress for Befalets fellesorganisasjon i 2008. Totalt har hun mottatt luksusgaver til en samlet verdi av 55.375 kroner. Foto: MARTE VIKE ARNESEN
LUKSUSKLOKKE: Denne luksusklokken taksert til 7375 kroner fikk daværende forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen av den sveitsiske forsvarsministeren i 2007. Bildet er tatt under en kongress for Befalets fellesorganisasjon i 2008. Totalt har hun mottatt luksusgaver til en samlet verdi av 55.375 kroner. Foto: MARTE VIKE ARNESEN
Som forsvarsminister tok Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) imot kostbare afghanske tepper og en sveitsisk luksusklokke fra utenlandske politikere.

Denne saken handler om:

Har du tips eller innspill?

Luksusvarene er taksert til 55375 kroner, og er gaver fra høytstående politikere i det afghanske regimet og den sveitsiske forsvarsministeren Samuel Schmid. Forsvarsdepartementet opplyser overfor VG at gavene er i privat eie hos tidligere forsvarsminister Strøm-Erichsen.

Den dyreste enkeltgaven er et afghansk teppe fra den afghanske forsvarsministeren. Verdi: 35 000 kroner.

Regelverket som norske politikere har vedtatt for norske statsansatte er krystallklart. De skal ikke motta gaver. Og må de gjøre det, av høflighetsgrunner, må gaven overlates til arbeidsgiver.

Men for seg selv har politikerne ordnet spesialregler.

- Afghanistan er et av verdens mest korrupte land. Norske politikere burde være gode eksempler og ikke ta imot denne typen gaver, sier generalsekretær i Transparency International Norge, Guro Slettemark.

Åpenhet

VG søkte Strøm-Erichsen for et intervju i hele går. Hun satt i regjeringens budsjettkonferanse og sendte følgende kommentar på sms via kommunikasjonssjef Ingrid Vigerust i Helse- og omsorgsdepartementet:

DAGENS VG: Les mer om luksusgavene. Foto: VG
DAGENS VG: Les mer om luksusgavene. Foto: VG

- Når det gjelder gaver har jeg forholdt meg til det regelverket som gjelder for politisk ledelse. Dette er det åpenhet rundt.

- Strøm-Erichsen ønsker ikke å snakke med oss slik at vi kan stille noen spørsmål om gavene?

- Dette er alt statsråden har å si om saken, sier Vigerust.

Bare i år bruker norske myndigheter over to milliarder kroner på sivil og militær bistand i Afghanistan. Også utenriksminister Jonas Gahr Støre har tatt imot kostbare tepper fra regimet. Statsråd ved Statsministerens kontor, Karl Eirik Schjøtt-Pedersen, avviser at de norske politikerne lar seg påvirke av gavene:

- Har ikke afghanske myndigheter en åpenbar interesse av å påvirke norske politikere?

- Det er i hvert fall en sterk bevissthet om ikke å la seg påvirke. Det er et helt sentralt premiss for alt politisk arbeid å ikke la seg påvirke av andre forhold enn de rent saklige, sier Schjøtt-Pedersen.

VG har gransket gavepraksisen ved flere av de viktigste norske departementene.

Bestemmer selv

Statsrådene mottar ofte større og mindre gaver, og toppolitikerne har laget en regel som gjør at de selv kan bestemme om de vil ta med seg gaven hjem, eller la den stå igjen i departementet.

Mens noen statsråder kategorisk har avstått fra å ta med seg annet enn smågaver hjem, har andre forsynt seg av gavebordet.

Både Støre og Strøm-Erichsen oppgir at de har skattet av gavene de har tatt med seg hjem.

Forsvarsdepartementet er blant departementene som får flest gaver, og tidligere statsråd Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) utmerker seg som den statsråden som har tatt med seg de største verdiene hjem:

* I 2006 overrakte den afghanske forsvarsministeren et teppe til Strøm-Erichsen. Det er taksert til 35 000 kroner.

* I 2008 fikk hun ytterligere to tepper, et fra guvernøren i Faryab-provinsen og et fra den afghanske kvinneministeren. De er taksert til 4000 og 9000 kroner.

* Under et besøk i Sveits i 2007 mottok hun et luksusarmbåndsur av typen Longines Dolce Vita fra den sveitsiske forsvarsministeren. Takst: 7375 kroner.

Dermed har hun tatt i privat eie gaver til en taksert verdi av 55 375 kroner i løpet av de fire årene hun var forsvarsminister. I tillegg opplyser departementet at hun også har tatt med seg hjem militære crester (våpenskjold) som hun har mottatt ved besøk i utland eller innland.

Også statsminister Jens Stoltenberg har tatt kostbare tepper i privat eie. Våren 2001, første gang han var statsminister, fikk han et teppe av Indias statsminister under et statsbesøk. I februar samme år besøkte Azerbaijans statsminister Artur Rasizadeh Norge, og hadde med seg et teppe i gave. I går kveld opplyste SMK til VG at teppene ble taksert til henholdsvis 16000 og 23 000 kroner.

Soleklar

På Transparency Internationals (TI) korrupsjonsindeks for 2009 kommer Afghanistan på 179. plass av totalt 180 land. Bare Somalia er verre.

Generalsekretær Guro Slettemark er soleklar på at norske politikere ikke burde motta kostbare gaver:

- Norske politikere burde gå foran som gode eksempler, og ikke ta imot den type gaver. Man kan skille mellom symbolgaver uten verdi og verdifulle gaver. Afghanistan har store korrupsjonsutfordringer, sier hun.

Slettemark understreker at norske toppolitikere ikke mottar gavene som privatpersoner:

- Hadde en annen person vært statsråd, ville det vært denne som fikk gaven. Å ta slike gaver med hjem er ganske langt utenfor det vi synes er akseptabelt.

- Kan gaver påvirke politikernes beslutningsgrunnlag?

- Ja selvfølgelig. Hvorfor skulle vi ellers være opptatt av dette?

Registrerte ikke klokken

Luksusklokken som Anne-Grete Strøm-Erichsen mottok av den sveitsiske forsvarsministeren ble ikke registrert i departementets gavelister.

I Stortingets register for verv og økonomiske interesser har Strøm-Erichsen kun anført: «Gaver mottatt som forsvarsminister er registrert i Forsvarsdepartementet».

VG kontaktet departementet fredag 13. august, og fikk gavelisten oversendt samme dag. I den håndskrevne listen fremkom det ikke hvilke gaver Strøm-Erichsen har beholdt, og det var først 26. august, nær to uker senere, at VG fikk svar på hvilke gaver statsråden har tatt i privat eie. Da viste det seg også at luksusklokken den daværende forsvarsministeren fikk av sin sveitsiske kollega overhodet ikke var ført i gavelisten. I stedet er det oppført to bøker og en crest (våpenskjold) som resultat av møtet.

- Vi vet ikke hvorfor, men klokken ble dessverre ikke registrert på oversikten. Men den er taksert, og vi har dokumentasjon på klokken i våre papirer, sier underdirektør Ann Kristin Salbuvik i Forsvarsdepartementet til VG.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks