Hovedinnhold

Erna vil krympe barnetrygden til utlendinger

Cameron fikk unntak fra EU-reglene. Nå vil Norge kreve det samme.

<p>HJERTELIG MØTE: Statsminister Erna Solberg ble møtt av en klem da hun kom til David Cameron i Downing Street i kveld. </p>

HJERTELIG MØTE: Statsminister Erna Solberg ble møtt av en klem da hun kom til David Cameron i Downing Street i kveld. 

Foto: AP
LONDON (VG) 13 000 mottagere av norsk barnetrygd i utlandet kan få store kutt i utbetalingene, som en følge av EUs ferske avtale med Storbritanna.

Statsminister Erna Solberg (H) var onsdag kveld hos statsminister David Cameron i 10 Downing Street, hvor de blant annet snakket om den såkalte Brexit-avtalen som skal hindre at Storbritannia forlater EU.

For første gang åpner EU for at et medlemsland kan prisjustere velferdsytelser som utbetales i andre EU-land.

– Alt tyder på at det nå blir lettere, ja, sier Erna Solberg til VG etter møtet med Cameron.

Ønsket kutt

Erna Solbergs regjering har forsøkt å tette eksporten av velferdsordninger helt siden den tiltrådte i 2013.

I 2014 ble 6,2 milliarder kroner av norske velferdsordninger sendt til mottakere bosatt i utlandet.

Det meste er alderstrygd til nordmenn som bor fast i utlandet. Men i denne summen ligger det også rettigheter for EU-borgere som jobber i Norge, og som har krav på blant annet kontantstøtte og barnetrygd fra Norge.

Les også: Regjeringen vil trimme trygd som sendes ut av landet.

Men EU har hittil ikke godtatt noen form for diskriminering eller rabatt på trygdeordningene, selv om mottageren bor i et land hvor lønninger og priser er langt lavere enn i Norge.

<p>HVER GANG DE MØTES: Erna Solberg har besøkt David Cameron i 10 Downing Street flere ganger, som her i 2015.</p>

HVER GANG DE MØTES: Erna Solberg har besøkt David Cameron i 10 Downing Street flere ganger, som her i 2015.

Foto: Statsministerens Kontor

Fikk særordninger

Etter knallharde forhandlinger på toppnivå mellom EU-president Donald Tusk og statsminister David Cameron, har EU tilbudt britene en rekke særordninger for å unngå at Storbritannias velgere forlater unionen etter den planlagte folkeavstemningen 23.juni i år.

Den britiske avisen The Guardian har laget en oversikt over hva Cameron krevde, og hva han fikk i forhandlingene med EU.

Blant annet vil Storbritannia få lov til å krympe velferdsytelser til EU-borgere som jobber i landet, men som ikke bor der fast.

Åpner for prisjustering

Den innrømmelsen fra EUs side ønsker den norske regjeringen også å nyte godt av. Det bekreftet Erna Solberg etter møtet med Cameron onsdag kveld:

– Nå har vi ikke sett teksten, men det antydes at EU vil åpne for indeksering eller prisjustering, Og det vil være en stor fordel for våre utbetalinger av barnetrygd og kontantstøtte, sier statsministeren.

– Er EUs motstand grunnen til at regjeringen ikke har vedtatt slike kutt?

– Vi har jobbet med ulike modeller. VI vet at dette, med dagens regler, ikke er mulig å løse. Men vi har tatt det opp med EU for å få til endringer slik at det blir mulig.

– Dette er en avtale med Storbritannia, men er et prinsipp som bør gjelde for flere, sier Erna Solberg.

13.000 fikk barnetrygd

13.000 personer utenfor Norges grenser mottok barnetrygd i 2014, mens 1200 fikk kontantstøtte, ifølge tall VG har fått fra Barne- og likestillingsdepartementet, BLD.

De aller fleste mottakerne er bosatt i Polen, hvor barnetrygd og kontantstøtte på norsk nivå er svært gunstige ordninger, spesielt fordi lønninger og priser er så mye lavere i Polen enn i Norge.

Det ble eksportert 88 mill. kroner i barnetrygd og 17 mill. kroner i kontantstøtte til personer bosatt i Polen i 2014, ifølge BLD.

I 2014 slo EU-domstolen fast at Norge også må utbetalebarnetrygd til skilte foreldre, når forsørgeren har rett til disse ytelsene på grunn av arbeid i Norge.

Prisjustering

I utkastet til avtale mellom EU og Storbritannia, har britene fått anledning til å sette på «nødbremsen», begrensninger i velferdseksporten i fire år om de kan dokumentere at velferdssystemet er under press.

London vil også få lov å indeksregulere ytelsene slik at de kuttes ned til kostnadsnivået i mottagerens hjemland. Det samme har regjeringen sagt at de vil gjøre, men har så langt ikke gått til Stortinget med konkrete forslag.Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks