Hovedinnhold

Bistandsekspert med ramsalt kritikk av norsk utenrikspolitikk

FÅR HARD KRITIKK: Norge og utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) har mistet sin posisjon som internasjonalt foregangsland og har ikke en mer etisk utenrikspolitikk enn mange andre vestlige land, mener den britiske historikeren Mark Curtis. Støre mener det er mange etiske dilemmaer i en moderne utenrikspolitikk, men mener det ikke er god dekning for Curtis' kritikk. Foto: SCANPIX
FÅR HARD KRITIKK: Norge og utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) har mistet sin posisjon som internasjonalt foregangsland og har ikke en mer etisk utenrikspolitikk enn mange andre vestlige land, mener den britiske historikeren Mark Curtis. Støre mener det er mange etiske dilemmaer i en moderne utenrikspolitikk, men mener det ikke er god dekning for Curtis' kritikk. Foto: SCANPIX
Norge påberoper seg en rolle som fredsnasjon og foregangsland, men har mistet sin etiske nisje, hevder britisk historiker. Utenriksminister Jonas Gahr Støre avviser kritikken.

Denne saken handler om:

Kritikken fra historikeren og bistandseksperten Mike Curtis retter seg mot sentrale elementer i norsk utenrikspolitikk.

Både investeringene til Statens pensjonsfond - Utland og norsk våpeneksport, oljepolitikk og miljøpolitikk blir holdt fram som eksempler på områder hvor Norge ikke lenger skiller seg positivt ut.

- Norge har mistet sin etiske nisje. Landet er blitt som et hvilket som helst annet rikt land og utnytter i bunn og grunn kloden til sin egen fordel, sier Curtis til NTB.

Kritikken blir fremført i en rapport som legges fram på Nobels Fredssenter i Oslo torsdag.

- Totalt sett har ikke Norge noen etisk utenrikspolitikk, sier han.

Utenriksminister Støre (Ap) slår tilbake mot påstanden, som han «på ingen måte kan skrive under på».

- Dette er en kritikk jeg ikke finner god dekning for, sier han til NTB, men presiserer at han ikke har lest rapporten.

- Ikke etisk

Det norske pensjonsfondet har investert Norges oljerikdom i tusenvis av selskaper over hele verden, men opptrer ikke mer etisk enn andre lignende fond, mener Curtis.

- For meg ser pensjonsfondet ut som en lang liste over mange av verdens verste selskaper. Det er ikke etisk, sier han, og peker på investeringer i store gruveselskaper, oljeprodusenter og selskaper som bidrar til å opprettholde Israels okkupasjon av palestinske områder.

Støre erkjenner at det er vrient å kontrollere fondets investeringer.

- Norge hadde et valg mellom å si at det er så vanskelig at det bryr vi oss ikke om, eller å forsøke å finne en vei som går investeringene kritisk etter i sømmene. Det betyr også å ha en mekanisme slik at vi kan trekke oss ut når vi er inne i selskaper som åpenbart er i strid med etiske verdier.

- Streng kontroll

Også norsk våpeneksport får gjennomgå i Curtis' rapport.

- Norge selger våpen til Saudi-Arabia, som er kjent for massive menneskerettsbrudd, og norsk militærutstyr blir brukt av Storbritannia og USA i Irak og Afghanistan, sier han.

Men utenriksministeren forsvarer Norges holdning:

- Det er riktig at Norge eksporterer våpen, men samtidig er det slik at vi kanskje har verdens strengeste eksportkontrollregime. Vi kan ikke bestemme hvor en alliert bruker sine våpen.

- Eliten plyndrer landet

Mark Curtis er også sterkt kritisk til at statseide Statoil opererer i land med «noen av verdens mest udemokratiske regimer, som Angola og Aserbajdsjan».

- I Angola har ikke befolkningen i vesentlig grad hatt noen fordel av oljen. Statoil har vært der i 17 år, og likevel viser uavhengige analyser at eliten plyndrer landet, sier han.

- Regjeringen mislykkes i å holde norske selskaper ansvarlige for deres aktiviteter i utlandet, fremholder Curtis.

Norske myndigheter og Statoil mener norske oljeselskaper bidrar til en positiv utvikling i de landene hvor de opererer, og at norske selskaper er fremst i verden når det gjelder å ta miljøhensyn under oljeutvinning.

Støre erkjenner at det er en rekke etiske dilemmaer i en moderne utenrikspolitikk.

- Jeg kjenner ingen enkeltstat som er fritatt for slike etiske dilemmaer. Men det at man har etiske dilemmaer er ikke det samme som å si at utenrikspolitikken er uetisk.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks