Hovedinnhold

Norge sier unnskyld for tamiltiger-frimerker

PÅ FRIMERKE: Tamiltigrenes avdøde leder Velupillai Prabhakaran, her under en tale i 2006, dukket opp på frimerker i Norge. Nå beklager Utenriksdepartementet offentlig for Postens glipp. Foto: AFP
PÅ FRIMERKE: Tamiltigrenes avdøde leder Velupillai Prabhakaran, her under en tale i 2006, dukket opp på frimerker i Norge. Nå beklager Utenriksdepartementet offentlig for Postens glipp. Foto: AFP
(VG Nett) Utenriksdepartementet sier unnskyld til srilankiske myndigheter. Årsak: Posten laget frimerker med bilde av geriljaleder.

Denne saken handler om:

Tamiltigrene

  • Tamiltigrene, eller Liberation Tigers of Tamil Eelam, ble grunnlagt på Sri Lanka i 1976.
  • Den var da en av flere organisasjoner som ville opprette en uavhengig tamilsk stat.
  • De har erklært krig mot myndighetene på Sri Lanka, og har blant annet tatt i bruk selvmordsbombing for å vinne.
  • Flere har definert LTTE som en terrororganisasjon, blant annet USA og EU.
  • Siden 2001 har det vært våpenhvile mellom partene. Den har imidlertid blitt brutt flere ganger.
  • Norge har vært tungt inne i meglingen mellom de to.
  • I mai 2009 sa den srilankiske regjeringen at de hadde bekjempet Tamiltigrene. Da ble også lederen Velupillai Prabhakaran drept.
  • Kilde: SNL/Wikipedia

Posten så bare en blomst og en mann da de produserte de frimerkene som nå har fått både dem og den norske ambassaden på Sri Lanka til å beklage. For på frimerkene var det egentlig bilde av tamiltigrenes flagg og deres avdøde leder Velupillai Prabhakara.

- Det er motiver som i utgangspunktet virker helt uskyldige - det er et bilde av en person og det som ser ut som en blomst. Men for de som kjenner situasjonen på Sri Lanka kan det virke støtende, sier informasjonssjef i Posten, Jørn Michalsen, til VG Nett.

Frimerkene ble bestilt av en privatperson gjennom tjenesten «personlige frimerker», der alle kan bestille frimerker med egne motiver. Michalsen sier de undersøker de bildene de får tilsendt, og at de blant annet sensurerer nakenhet, men at ingen merket at motivet på disse frimerkene ville få noen til å reagere.

- Kom reaksjoner

I en pressemelding, som ble sendt ut mandag, beklager også UD frimerkene. Det selv om de mener de er Postens ansvar. Pressemeldingen er også lagt ut på den norske ambassaden på Sri Lankas nettsider.

- Det fremgår i pressemeldingen som er lagt ut på ambassadens nettsider at Posten har uttrykt sin beklagelse for frimerkene. Vi deler det synet, sier Kjetil Elsebutangen i Utenriksdepartementet til VG Nett.

- Beklager den norske ambassaden også frimerkene?

- Ja, det er postens ansvar, men vi deler den beklagelsen som er sendt.

- Hvorfor beklager norske myndigheter frimerkene dersom det er postens ansvar?

- Det er fordi det har kommet noen reaksjoner i Sri Lanka på de frimerkene.

- Har dette påvirket forholdet mellom Norge og Sri Lanka?

- Jeg har ikke noe grunnlag for å si at denne hendelsen med et frimerke har påvirket det bilaterale forholdet mellom Norge og Sri Lanka. Det har vært noen reaksjoner, men vi har forklart dette og viderebrakt postens forklaring, og jeg ser ingen grunn til at vi skal dra den saken noe videre.

Posten vil ikke vise frimerkene til VG Nett. Har du et bilde av dem? Tips VG Netts journalist! 

Fornøyd

Tamiltigrene, eller LTTE, har drept flere i blant annet selvmordsangrep etter at de ble grunnlagt i 1976. I 2009 hevdet srilankiske myndigheter at de hadde ødelagt organisasjonen etter at de drepte lederen Velupillai Prabhakaran, som også skal ha vært avbildet på de kontroversielle frimerkene.

Rodney Perera, den srilankiske ambassadøren i Norge, mener det var nødvendig at norske myndigheter beklaget seg.

- Jeg tror det var absolutt nødvendig. Vi er veldig glade for at det sto i beklagelsen at frimerkene hadde ulovlige og upassende bilder. Det er veldig viktig for oss at norske myndigheter anerkjenner at de er det, sier han til VG Nett.

- Vi tok kontakt med dem og sammenlignet det med om noen hadde sendt ut frimerker med Breivik på i utlandet

Han sier de ikke ba dem om å sende ut en beklagelse, men at de ba dem om å gjøre det som var nødvendig.

- Det var en veldig liten gruppe som hadde bestilt disse frimerkene. De hadde bilder av Prabhakaran, den avdøde lederen av LTTE, og av flagget som ble brukt i alle terroristangrepene, sier han.

Han mener forholdet til norske myndigheter er veldig godt.

- Vi samarbeider på mange forskjellige måter og forholdet vårt er veldig godt.

Deler av beklagelsen er publisert på nettsidene til den srilankiske ambassaden.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks