Hovedinnhold

Håpet på ny rolle på Sri Lanka - blankt avvist

AVVIST: Utviklingsminister Erik Solheim skal ha uttrykt ønske om mer norsk engasjement i Sri Lanka. Foto: Morten Holm/Scanpix.
AVVIST: Utviklingsminister Erik Solheim skal ha uttrykt ønske om mer norsk engasjement i Sri Lanka. Foto: Morten Holm/Scanpix.
Sri Lankas regjering ønsker ingen ny rolle for Norge i landets politikk og avviser et utspill fra miljø- og utviklingsminister Erik Solheim.

Denne saken handler om:

I et intervju med et srilankisk nyhetsbyrå sa Solheim at Norge på nytt håpet å kunne spille en rolle, blant annet i forholdet mellom regjeringen i Colombo og tamilene i utlandet.

- Vi håper å kunne spille en konstruktiv rolle som dialogpartner med Sri Lankas regjering og Sri Lankas folkegrupper, inkludert grupper i eksil, sa Solheim til News Now.lk.

Ikke interessert

Men i en artikkel i avisen The Island, kjent for å stå regjeringen nær, sier ikke navngitte regjeringskilder at noe slikt neppe kommer på tale.

- Regjeringskilder sier til The Island at Sri Lanka ikke er interessert i et norsk tilbud om å megle mellom regjeringen og restene av LTTE, eller såkalte tamilske grupper i diasporaen, skriver avisen.

Den tilføyer at disse gruppene fortsatt har en egen tamilsk stat som mål, og at gruppene for tiden er mest opptatt av å fremme en krigsforbrytergransking av Sri Lankas ledere i regi av FN.

- Høyt plasserte kilder sier at det verken kan bli noen ny rolle for Norge eller noen annen utenlandsk regjering i landet. Regjeringen er rede til å snakke med enhver gruppe i diasporaen for å forbedre situasjonen her, sier avisens kilder.

- Ingen spesiell rolle

Til NTB presiserer Solheim at Norge ikke har noen spesiell rolle å spille på Sri Lanka.

- Men vi kjenner Sri Lanka bedre enn de fleste. Vi bistår hvis vi kan, sier han, og er ikke spesielt overrasket over reaksjonene fra det som skal være regjeringshold.

Han opplyser til NTB at seniorminister Ratnasiri Wickremanayake etter planen skal besøke Norge i mars. Solheim skal etter planen besøke Sri Lanka dette året, men det er ikke fastsatt noen dato.

Ikke LTTE-vennlig

Solheim avviser i intervjuet med News Now at han har vært LTTE-vennlig. Han påpeker at Norge var ønsket som tilrettelegger av både den tamilske separatistgruppen, også kalt Tamiltigrene, og regjeringen i Colombo. Han viser også til WikiLeaks-rapporter som «en gang for alle» avviser påstandene om at han var LTTE-vennlig.

Han sier at tamiler i utlandet må arbeide med demokratiske midler for å fremme sine krav på Sri Lanka.

- Det er sterk støtte til legitime tamilske rettigheter, men ingen internasjonal støtte til en separat tamilsk stat, sier Solheim i intervjuet. (©NTB)

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks