Hovedinnhold

-Spesialkommandoen skulle befri Osterø

SKIEN (VG) En gruppe fra Forsvarets spesialkommando (FSK) ble sendt til Kashmir i India for å befri kidnappede Hans Christian Ostrø.
Det hevder det velrenommerte forskningsinstituttet The Terrorism Research Center (TRC) i USA.
Det hevder det velrenommerte forskningsinstituttet The Terrorism Research Center (TRC) i USA.


Denne gruppen, under sitt nye navn Harakat ul-Mujahidin (HUM), skrev under den fatwaen som bin Laden utstedte i 1998.

Fatwaen reiser hellig krig mot alle amerikanere og deres allierte, militære som sivile:

«Befalingen om å drepe amerikanerne og deres allierte, sivile og militære, er en personlig forpliktelse for alle muslimer som kan gjøre det, i alle land der det er mulig å gjøre det», heter det i fatwaen.

Fatwaen var undertegnet av HUMs leder Fazlul Rahman Khalil, som senere ble skutt og drept av indisk politi i 1999.

Pålitelig kilde

The Terrorism Research Center, som har lagt ut informasjonen om spesialkommandoen på sine internettsider, regnes som en pålitelig og autoritativ kilde på terrorisme.

TRC er et forholdsvis nytt forskningsinstitutt, som satser på å bygge opp et verdensomspennende nett av eksperter gjennom Internett.

Den amerikanske regjeringen har linker til TRCs sider, som en av flere nøkkelkilder til informasjon om terrorisme. Det samme har ledende medier som BBC. Forskere fra TRC er blitt brukt som terroristeksperter av både amerikanske, britiske og svenske myndigheter, det samme har verdens største TV-stasjoner gjort.

SAS-samarbeid

Omtalen av Forsvarets spesialkommando er lagd av Thomas B. Hunter, fra Naval Postgraduate School i California.

Den amerikanske høyskolen driver videreutdanning av amerikanske marineoffiserer, offiserer fra andre forsvarsgrener og 25 allierte land.

I omtalen av FSK tas det med at norske aviser tidligere har skrevet at spesialkommandoen har hatt oppdrag sammen med engelske SAS i Nord-Irland. Det tilføyes at dette hverken er bekreftet eller avkreftet av den norske regjeringen.

Opplysningen om FSKs oppdrag i Kashmir gis uten forbehold.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks