Hovedinnhold

Nordmann ute av varetekt: - Beskyldningene er på bærtur

BLE RANSAKET: I bygget på Hotel Club Puerto Atlantico på Gran Canaria tok politiet beslag i en rekke dokumenter, i forbindelse med arrestasjon av over 70 personer. Foto: Bård Ove Myhr
BLE RANSAKET: I bygget på Hotel Club Puerto Atlantico på Gran Canaria tok politiet beslag i en rekke dokumenter, i forbindelse med arrestasjon av over 70 personer. Foto: Bård Ove Myhr
ARGUINEGUIN (VG) Ifølge en av nordmennene som har sittet varetektsfengslet i tre dager på Gran Canaria, har syv-åtte andre nordmenn vært arrestert.

Denne saken handler om:

I vintersesongen jobber over 20 nordmenn i selskapet som nå etterforskes.
- Beskyldningene er på bærtur. Vi har solgt feriereiser og på enkelte turer er det visning av timeshare-leiligheter. De vil sikte oss for organisert kriminalitet, det vi i Norge kaller mafiaparagrafen, sier nordmannen til VG, få timer etter at han kom ut av varetekt onsdag ettermiddag.

Han forteller at politiet kom stormende inn i lokalene deres i Puerto Atlantic Club klokken 10.58 på mandag. Siden har han, sammen med over 50 ansatte og etterhvert 20 til, for det meste måtte stå oppreist, i kø for registrering og avhør. Flere kilder forteller VG om dårlig behandling: Brød som ble kastet inn i altfor trange celler og blåmerker etter tøff behandling fra politiet.

Politiet ville i går ikke uttale seg mer om saken enn følgende, til VG:

- Det er 72 personer som ble tatt, mange er allerede løslatt, men må møte for retten på et senere tidspunkt.

Manglende bevis

Etter det VG kjenner til, har de fem mest sentrale i selskapet møtt i dommeravhør i dag. Et rettsdokument VG fikk tilgang til onsdag kveld, antyder dårlig politiarbeid og mangel på bevis. På grunn av dette har ikke retten godkjent ransakelse av lokalene til selskapet.

- Jeg fikk legge meg klokken 05 på morgenen. Da de arresterte oss, satt jeg med en norsk kunde, og han fikk ikke engang slippe ut, sier den norske selgeren, som forteller at de var syv-åtte nordmenn på jobb, som alle ble tatt med av politiet.

- Jeg har vært fengslet sammen med 16 andre på et rom hvor det egentlig er plass til fire.

Onsdag slapp de fleste ut av varetektsfengsel etter at politiet arresterte 72 personer i en storaksjon. Årsaken til arrestasjonene i Arguineguín, sørvest på Gran Canaria, skal være 60 anmeldelser fra kunder som føler seg lurt.

Byen Arguineguín er et svært populært feriemål for nordmenn.

Det er organisasjon Mindtimeshare som har samlet inn dokumentasjon fra 60 parter.

Betalte ikke skatt

Ifølge avisen Canarijournalen gikk produktet ut på at kjøper fikk et medlemskap i en rabattklubb, der man som kunde får opptil 70 prosent rabatt på luksuriøse ferieboliger gjennom flere år.

Prisen lå et sted 3000 og 5000 euro, tilsvarende 23.400 og 39.000 kroner. I virkeligheten fikk turistene bare tilgang til rabatter som gis av vanlige reisebyrå.

En tidligere selger i selskapet, en nordmann som opplyser at han sluttet på grunn av manglende betaling, sier til VG at han er i tvil om politiet kan ta selskapet på det de egentlig ønsker.

- Mange ansatte har ikke betalt skatt, og selskapet har heller ikke overholdt angrefristen på 14 dager som kunder skal ha. Ellers er det snakk om mer tvilsomme forhold som vanskelig kan kalles svindel, forteller den tidligere ansatte til VG i Arguineguín i går kveld.

Blant annet skal pågående selgere fra selskapet ha delt ut skrapelodd utenfor Puerto Atlantic Club, hvor alle vinner en premie - et gratis opphold på et eksotisk feriested hvor du også får en visning på en timeshare-leilighet. En av de minste timeshare-pakkene som selskapet skal ha solgt, kostet 3000 euro og ga kundene billigere timeshare-leiligheter.

- Jeg vet at de som hadde de minste pakkene gjerne aldri fikk svar når de ønsket å gjøre en bestilling, sier den tidligere selgeren.

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks