Hovedinnhold

Catalonia forbyr tyrefekting

FORBUDT: Daniel Luque kjemper mot en okse i Madrid i april i år. Det får han nå ikke anledning til å gjøre i Catalonia. Foto: Ap
FORBUDT: Daniel Luque kjemper mot en okse i Madrid i april i år. Det får han nå ikke anledning til å gjøre i Catalonia. Foto: Ap
(VG Nett) Den spanske regionen Catalonia vedtok i dag å forby tyrefekting.

Denne saken handler om:

Catalonia

  • Er et historisk område i det nordøstlige Spania og danner en autonom enhet.
  • Har 6,3 millioner innbyggere. Hovedstaden er Barcelona.
  • Har en president, et parlament og et utøvende råd, men styres for det meste av Spania. Siden 1979 har regionen kjempet for å få større grad av selvstyre.
  • Regionen bestemmer selv det som gjelder kultur, miljø, kommunikasjon, transport og offentlig sikkerhet, men må rette seg etter den spanske regjeringen i saker som gjelder blant annet utdanning, trygd og rettsvesen.
  • Kilde: Wikipedia

Forbudet vil tre i kraft fra 2012, skriver AP.

Catalonia er nå den første spanske regionen på fastlandet som har kriminalisert tyrefekting. Forslaget ble vedtatt med 68 mot 55 stemmer og førte til jubel i det katalanske parlamentet.

Mens de katalanske politikerne tok den historiske avgjørelsen, hadde spanjoler møtt opp utenfor det katalanske parlamentet. Noen hadde plakater hvor det sto «tyrefekting: nei! Tortur er frastøtende», mens andre hadde påskriften «Frihets-okser: ja! Forbud: nei!».

BAKGRUNN:Catalonia kan forby tyrefekting

Dagens protester utenfor parlamentet er et godt bilde på frontene som har oppstått i den spanske autonome regionen etter at forbudet ble foreslått. Tyrefekting som tradisjon har solid fotfeste i Spania, og mange har blitt opprørt over at det i det hele tatt kom et forslag om å forby det i hele den katalanske regionen.

Tror ikke på forbud i hele landet

Dyrevernere har ment at det er et skritt på veien til et forbud i hele landet, men VG Nett har tidligere snakket med den kanadiske forfatteren Adrian Shubert, som har skrevet en bok om tyrefekting, som har sagt at han tviler på at det kommer til å skje. Catalonia her siden 1979 forsøkt å blir mer selvstendig enn det er i dag, og Shubert mener et forbud mot tyrefekting kan være et ledd i den kampen.

- Det er mange som mener at Catalonia gjør dette mer fordi de vil distansere seg mer fra Spania enn fordi de vil beskytte dyrene. Og det er nok begge deler. Det er nok også noe av grunnen til at dette skjer i Catalonia og ikke i andre deler av landet, sa Shubert da.

Den første spanske regionen som kriminaliserte tyrefekting var Kanariøyene, som gjorde det i 1991. Men der har ikke tyrefekting vært så populært som det har vært i mange andre deler av Spania.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks