Hovedinnhold

Dansk barnefamilie holdes fanget i Somalia:

- Vil aksjonere mot piratene

(VG Nett) Flere kilder hevder overfor VG Nett at en stor militæraksjon er planlagt i Somalia for å frigjøre den danske familien.

Denne saken handler om:

Tips oss

VET DU NOE? TIPS OSS!

  • Den danske seilbåten «Ing» ble kapret av somaliske sjørøvere i Adenbukta utenfor Afrikas horn torsdag 24. februar.
  • Om bord var familien Quist Johansen, bestående av pappa Jan, mamma Birgit, samt barna Rune (17), Hjalte (15) og Naja (13). To voksne gaster var også om bord.
  • Danskene var på en toårs jordomseiling. De dro fra Danmark i august 2009, og skulle etter planen være hjemme igjen sensommeren i år.
  • Årlig går rundt 20000 fartøy gjennom dette havområdet.

AV LARS JOAKIM SKARVØY OG ABUKAR ALBADRI

VG Nett og danske Ekstra Bladet får bekreftet fra flere kilder hos somaliske myndigheter at det skal være en større militæroperasjon på gang for å gripe inn mot piratene.

VET DU NOE? TIPS VG NETT HER! 

Ifølge en minister i regjeringen i Puntland skal operasjonen være et samarbeid mellom lokale, somaliske sikkerhetsstyrker og internasjonale styrker. Også et dansk krigsskip skal være involvert i operasjonen, hevder ministeren.

- Vi har omringet området rundt piratene, og sperret alle utveier, inkludert sjøveien. Det er tungt bevæpnede styrker i alle retninger, sier borgermester Said Adam Ali i Bandar Beyla til VG Nett.

Ali sier det ikke vil bli gjennomført en aksjon i dag, men at myndighetene foreløpig avventer reaksjonene fra piratene på de militære tiltakene.

Hos sjøforsvaret i Danmark får VG Nett bekreftet at det danske krigsskipet «Esbern Snare» fortsatt befinner seg i Adenbukta, utenfor kysten av Somalia.

- Jeg kan ikke kommentere opplysninger om skipets aktivitet, sier presseoffiser Kenneth Nilsen til VG Nett.

Verken det danske forsvaret eller utenriksdepartementet vil kommentere opplysningene.

Har slått av telefonnettverk

Alle telefonnettverk i området skal være slått av, som en forberedelse før et angrep mot gislene.

Les også: Håper på forhandlingen i løpet av dagen 

På forhånd har piratene gitt klart uttrykk for at de vil reagere kraftig om de blir angrepet.

Den somaliske piraten Abdullahi Mohamed har overfor nyhetsbyrået AP uttalt at familien Johansen vil bli drept om en militæraksjon blir igangsatt for å sette familien fri.

Mandag formiddag varslet borgermesteren i Bandar Beyla overfor VG Nett at forhandlinger med piratene ville bli igangsatt i løpet av mandagen.

- Vi regner med å kunne starte forhandlinger i løpet av dagen, sa Said Adam Ali til VG Nett.

Holdes i fjellandsby

Ali vil tilby piratene amnesti dersom de frigir den danske familien som holdes fanget.

Etter det VG Nett erfarer holdes den danske familien og de to gastene om bord fanget i et ulendt terreng ved byen Hul-Anod i Puntland-regionen i Somalia. Hul-Anod er en svært liten by, som består av knapt 50 familier, hvor de fastboende stort sett er kvinner mens mennene er ute på fiskejobber.

Les: - Gislenes familie forhandler selv med piratene 

- Gislene har det greit

I et intervju med VG Nett søndag kveld forteller borgermesteren i Bandar Beyla at de danske gislene etter forholdene har det godt.

- Vi har vært i kontakt med personer som sier at gislene har det greit, etter somaliske forhold, sier Said Adam Ali.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks