Hovedinnhold

Pirater angrep oljetanker utenfor Somalia

Monsuntida er over og de somaliske piratene trapper nå opp virksomheten igjen, til tross for alle marinefartøyene som vokter farvannet.

Denne saken handler om:

Mandag angrep pirater en oljetanker hele 1.600 kilometer utenfor østkysten av Somalia og avfyrte rakettdrevne granater og automatvåpen mot skipet.

Kapteinen om bord på hongkongregistrerte BW Lion økte farten og greide å unnslippe piratene, og det ble ikke meldt om drepte eller sårede i angrepet, opplyser den EU-ledede marinestyrken i området.

Les også:Hevder norske soldater drepte fiskere i Somalia

Piratene, som befant seg i to småbåter, har aldri tidligere operert så langt fra kysten av Somalia, og mandagens angrep er det siste av flere dristige kapringsforsøk i Det indiske hav og Adenbukta den siste tida.

190 gisler

Piratene holder nå 190 sjøfolk som gisler, blant dem et britisk ektepar som var på seiltur i området i oktober.

Utenlandske marinefartøyene, blant dem den norske fregatten KNM Fridtjof Nansen, forsøker å hindre piratangrep og støttes av førerløse amerikanske spionfly som opererer fra Seychellene.

Les også:Norske soldater i skuddveksling utenfor Somalia

Selv om farvannet overvåkes nøye, er det uklart om de to småbåtene i mandagens kapringsforsøk opererte fra et større fartøy.

Marinefartøyene i området har ikke greid å stanse piratvirksomheten, men har tvunget piratene til å operere lenger til havs.

- Den internasjonale transittkorridoren nær kysten blir stadig tryggere, men piratene går drastisk til verks og gjennomfører nå angrep lenger til havs, sier en talsmann for EUs operasjon Atalanta, kommandør John Harbour.

Spansk tråler

I begynnelsen av oktober lyktes piratene med å kapre den spanske tråleren Alakrana med et mannskap på 36 i Det indiske hav.

Les også:Sjørøvere krever 40 millioner for britiske gisler

Dagen etter ble to antatte pirater pågrepet av spanske marinesoldater. Spanske myndigheter ønsker å stille dem for retten i Madrid, men utelukker ikke at de deretter kan bli sendt hjem til Somalia for soning, i bytte mot gislene om bord på den spanske tråleren.

Norske marinejegere bordet en båt i Adenbukta i august, og fant både våpen, stiger og leidere om bord. Sju antatte pirater ble tatt i forvaring, men ble kort tid etter løslatt.

- Vi kan ikke bevise at det er begått ulovlige handlinger, lød begrunnelsen fra fregattsjefen Ole Morten Sandquist.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks