Hovedinnhold

- Piratene vil sette barnefamilien i en fjellhule

Erfaren piratliga skal stå bak kidnappingen

KAPRET: Seilbåten til den danske familien Johansen ble kapret av pirater 24. februar. Den kidnappede familien består av Jan Quist Johansen, Birgit Marie Johansen og barna Rune (17), Hjalte (15) og Naja (13). De har også med seg to danske medhjelpere. Foto: PRIVAT
KAPRET: Seilbåten til den danske familien Johansen ble kapret av pirater 24. februar. Den kidnappede familien består av Jan Quist Johansen, Birgit Marie Johansen og barna Rune (17), Hjalte (15) og Naja (13). De har også med seg to danske medhjelpere. Foto: PRIVAT
(VG Nett) Piratgruppen som holder den danske familien fanget er trolig avslørt.

Denne saken handler om:

Tips oss

Torsdag er det gått én uke siden danske myndigheter fikk vite om kidnappingen av en dansk barnefamilie utenfor kysten av Somalia.

VET DU NOE? TIPS VG NETT! 

Les også: - Piratene har spioner i Danmark 

Nå kan VG Nett fortelle at gruppen som sannsynligvis holder familien fanget er kjent under navnet Osman Muhamud. Det er en gruppe som holder til i Puntland-området i det nordøstlige Somalia.

- Profesjonell piratliga

Det bekrefter førsteamenuensis Stig Jarle Hansen ved Norsk institutt for by- og regionsforskning.

- Jeg er nesten helt sikker på at det er denne klanen som står bak. Det er en profesjonell piratliga og som opererer under Majiten-klanen, sier Hansen til VG Nett.

Han har intervjuet utallige pirater og utgitt rapporten «Piracy in the greater Gulf of Aden», og har tett kontakt med piratmiljøet i Somalia.

- Vil gjemme dem i en fjellhule

Hansen tror familien vil bli behandlet godt etter somalisk standard, men at det vil oppleves tungt.

- Sannsynligvis vil de ta med seg familien og gjemme de i en fjellhule, for å unngå angrep utenfra, sier Hansen.

Ifølge meldinger fra nyhetsbyrået AP har piratene tatt familien inn til havnebyen Hafu.

- Jeg har akkurat fått en melding om at de skal være på vei innover i landet fra Hafun, sier Hansen.

- Fraktes til en annen by

Stig Jarle Hansen sier han har vært i kontakt med somaliere som sier det er et stopp på veien før familien blir fraktet til byen Bender Bayla.

- En stor del av piratvirksomheten organiseres fra denne byen, sier Hansen.

Forhandlingene med piratene kan bli tøffe, advarer han.

- De er som sagt veldig profesjonelle, og har veldig mye kunnskap om hvordan de skal gå fram. Det betyr ikke at de ikke vil forsøke å lure danske myndigheter, sier Hansen.

- Enkelte ganger har forhandlingene tatt så lang tid som ti måneder, sier Hansen.

- Flere klaner i samme stamme

Seniorrådgiver Kjell Harald Dalen i Utenriksdepartementet (UD) sier til VG Nett at de ulike klanene i Puntland-området konkurrere seg imellom om å være mest dominerende.

- Det er tre Darod-klaner som konkurrer mot hverandre. Det er Osman, Isa og Omar Muhamud. De har uansett samme stamfar, sier Dalen.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks