Hovedinnhold

- Piratene har spioner i Danmark

Dansk familie kidnappet av somaliske pirater

KAPRET: Seilbåten til den danske familien Johansen ble kapret av pirater 24. februar. Den kidnappede familien består av Jan Quist Johansen, Birgit Marie Johansen og barna Rune (17), Hjalte (15) og Naja (13). De har også med seg to danske medhjelpere. Foto: PRIVAT
KAPRET: Seilbåten til den danske familien Johansen ble kapret av pirater 24. februar. Den kidnappede familien består av Jan Quist Johansen, Birgit Marie Johansen og barna Rune (17), Hjalte (15) og Naja (13). De har også med seg to danske medhjelpere. Foto: PRIVAT
(VG Nett) Somaliere i Danmark sender informasjon fra danske medier direkte til kidnapperne, skriver Ekstrabladet.

Denne saken handler om:

Tips oss

- Pass på hva dere skriver, for alt sendes ned til piratene. Det kan komme til å skade disse danskene, mer enn det gavner, sier kaptein Niels Peter Henze Nielsen til Ekstrabladets papirutgave onsdag.

VET DU NOE? TIPS VG NETT HER! 

Nielsen er kaptein på båten «Danica White», som i 2007 ble kapret og holdt fanget i nesten tre måneder.

- Rapporterer fra Danmark til Somalia

Han hevder somaliere i Danmark rapporterer ned til Somalia.

BAKGRUNN: Dansk familie kidnappet i Somalia 

- På «Danica White» satt besetningen dagen etter kidnappingen i messen, og så sa en av kidnapperne på ekte københavnsk «Er du bange?» («Er du redd?»), sier Henze Nielsen.

Politiet skal ha forklart ham at én av kidnapperne var dansk-somalier.

- Har kontakter i Danmark

Henze Nielsen får støtte fra piratekspert Andrew Mwangura fra Kenya-baserte «Seafarer's Assistance Programme», som sporer opp forsvunne skip og forhandler om frigivelse av gisler.

- De somaliske piratgruppene har alle sammen kontakter i Danmark og andre vestlige land, så alt som står i mediene sendes videre til dem, sier han til Ekstrabladet.

Kidnappingen av 15 år gamle Hjalte, 13 år gamle Naja og 17 år gamle Rune Quist er første gangen somaliske pirater har kidnappet barn.

- Trolig behandlet bedre

Den norske pirateksperten Stig Jarle Hansen ved Norsk institutt for by- og regionsforskning sier det kan telle positivt for hvordan piratene vil behandle familien.

- At det er barn involvert i dette tilfellet, gjør nok at piratene vil være noe mer forsiktig. Det vil ikke være en helsemessig gunstig situasjon for barna, og det kan nok piratene ta hensyn til, sier Hansen til VG Nett.

Ifølge Ekstrabladet vil de tre barna bidra til at kravet om løsepenger vil bli skyhøyt.

Den kidnappede familien består av Jan Quist Johansen, Birgit Marie Johansen og barna Rune (17), Hjalte (15) og Naja (13). De har også med seg to danske medhjelpere.

Har spesialsoldater i området

Danske myndigheter ble gjort kjent med kidnappingen torsdag i forrige uke, men har lagt fullstendig lokk på hva de gjør for å få familien ut av kidnappernes klør.

Onsdag skriver danske nettaviser at danske spesialsoldater i Frømandskorpset skal være stasjonert like i nærheten av der den danske familien skal befinne seg.

Ifølge Jyllands-Posten skal det danske krigsskipet «Esbern Snare» være i området utenfor Afrikas Horn, og har blitt bedt om holde seg der som følge av kidnappingen. Skipet skulle egentlig ha seilt videre tirsdag.

Les også: Pirat advarer mot blodig redningsaksjon 

Om bord i krigsskipet er det flere hurtiggående båter, som kan bli benyttet i et eventuelt militært forsøk på å redde familien.

- Selv om de kunne gripe inn på kort varsel, så skal man ikke regne med at de danske spesialsoldatene griper inn, sier forsker Lars Bangert Struwe ved Institutt for militære studier på Københavns Universitet til Jyllands-Posten.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks