Hovedinnhold

Fransk pirat-gissel drept i dramatisk aksjon

KAPRET: Den franske seilbåten Tanit ble kapret av somaliske pirater utenfor kysten av Somalia 4. april. Foto: AFP
KAPRET: Den franske seilbåten Tanit ble kapret av somaliske pirater utenfor kysten av Somalia 4. april. Foto: AFP
(VG Nett) Et fransk gissel og to pirater er drept i en aksjon for å frigjøre fem franske gisler, opplyser franske myndigheter.

Denne saken handler om:

Fakta: Kapringer utenfor Somalia

  • Om lag 270 sjøfolk holdes for tiden som gisler av somaliske pirater.
  • 18 skip holdes fanget ved kysten av Somalia, blant dem det norskeide Bow Asir.
  • I 2008 ble 42 skip kapret utenfor Somalia. Sjørøverne sikret seg nærmere 831 millioner norske kroner i løsepenger, ifølge FN.
  • EU, Japan, USA, Kina og Russland har alle sendt marinefartøyer til området. Norge har besluttet å sende en fregatt.
  • Piratvirksomheten langs Somalias lange, ukontrollerte kyst har pågått i mange år. Til å begynne med var målet å skremme utenlandske fiskebåter fra å utarme Somalias maritime ressurser. Etter hvert har piratvirksomheten vokst til en stor og svært godt organisert industri.

    (Kilde: NTB, AFP, AP) (©NTB)

Franske spesialstyrker skal ha stormet den kaprede yachten som ble tatt utenfor kysten av Somalia 4. april, melder franske myndigheter ifølge avisen Le Monde.

Fire gisler, deriblant et barn, er frigjort og skal være fysisk uskadde.

Ifølge nettavisen 20minutes.fr skal to pirater være drept i den dramatiske redningsaksjonen, mens tre er tatt til fange.

Man prøvde torsdag å forhandle med piratene, men uten hell.

- I dag ble truslene mer og mer konkrete, mens piratene avviste tilbudene vi kom med. Derfor besluttet vi å gå til aksjon for å befri gislene, sier en talsmann for de franske myndighetene.

Den franske seilbåten ble kapret lørdag, om lag 640 kilometer utenfor Ras Hafun nordøst i Somalia. To par og det ene parets tre år gamle sønn var om bord i båten.

Ble advart

Den franske fregatten «Floréal» traff familien i rom sjø forrige måned. Marineoffiserene advarte på det sterkeste mot å fortsette reisen mot Zanzibar, ifølge franske myndigheter.

Den ene familien har en blogg der de har skrevet om reisen. Der framgår det at et fransk krigsskip advarte dem mot å seile gjennom de mest brukte handelsrutene.

«Vi er midt i piratområdet, men så langt er det ikke noe spesielt å melde. «Floréal» råder oss til å unngå de kommersielle handelsrutene (...) Når alt kommer til alt er det ganske hyggelig, dette franske møtet midt på sjøen og langt hjemmefra», skriver familien på bloggen sin.

Møtte tidligere piratofre

I bloggen skriver også familien om møtet med Jean-Yves and Bernadette Delanne, et fransk par som ble tatt som gisler av somaliske pirater i september.

Familien traff paret i Suezkanalen for tre måneder siden, etter at de hadde blitt befridd i et blodig raid utført av franske spesialstyrker.

«Risikoen har utvilsomt blitt større i løpet av de siste månedene. Men havet er stort, og piratene må ikke ødelegge drømmen vår», skriver de i bloggen.

Oppblomstring av piratvirksomhet

En rekke skip er kapret i farvannene øst for Afrika. Kapringer som innbringer store summer i løsepenger, er blitt en inntektsvei for unge menn i det krigsherjede Somalia, som har vært uten sentral styring siden 1991.

Nesten halve befolkningen i Somalia, over tre millioner mennesker, er avhengig av humanitær bistand.

Den norske båten «Bow Asir» ble kapret 26. mars, og befinner seg fortsatt i området rundt Somalia.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks