Hovedinnhold

SJØRØVERDRAMA UTENFOR SOMALIA:

- Fire amerikanere drept av pirater

** To par kidnappet fredag
** Piratene skygget av amerikansk krigsskip
** 13 pirater pågrepet og 2 drept

DREPT AV PIRATER: Phyllis Macay og Bob Riggle fra Seattle i USA skal ha blitt drept av sine kidnappere, ifølge amerikanske militærkilder. Her er paret fotografert på en yacht i Bodega Bay. Foto: AP
DREPT AV PIRATER: Phyllis Macay og Bob Riggle fra Seattle i USA skal ha blitt drept av sine kidnappere, ifølge amerikanske militærkilder. Her er paret fotografert på en yacht i Bodega Bay. Foto: AP
(VG Nett) Fredag ble Scott, Jean, Phyllis og Bob kidnappet av somaliske pirater. Nå melder Pentagon at de har blitt drept.

Denne saken handler om:

Somaliske pirater

Hvert 20. skip som passerer gjennom de piratfylte farvannene utenfor Øst-Afrika er norsk.
  • Bare i januar i år ble 35 skip angrepet av pirater i områdene utenfor Somalia.
  • Somaliske pirater holder i dag 33 skip med totalt 758 sjøfolk som gisler.
  • Siden 2008 er ca 1900 sjøfolk tatt til fange.
  • Beregninger viser at summen av løsepenger så langt er 238 millioner amerikanske dollar eller 1,4 milliarder kroner.
  • Kilde: International Maritime Bureau, The Economist, FN, UD

De fire amerikanerne ble kidnappet utenfor den somaliske kysten nær Oman på fredag, og piratene har blitt holdt under oppsikt av et amerikansk marineskip.

- Da våre styrker responderte på skuddene og bordet båten, ble det klart at de fire gislene var blitt skutt av sine kidnappere. Til tross for umiddelbar førstehjelp, stod ikke livene til å redde, sier en representant for den amerikanske sentralkommandoen ifølge CNN.

LES OGSÅ:  Norsk skipsreder vil henrette pirater 

Pågrep 13 pirater

TV-kanalen melder at 13 pirater har blitt pågrepet av amerikanske styrker, mens to ble drept under bordingen. I tillegg har det blitt funnet levninger av flere pirater.

Totalt skal 19 pirater ha deltatt i kidnappingen.

Gislene oppholdt seg i yachten S/V Quest om lag 240 nautiske mil utenfor kysten av Oman da piratene gikk til angrep.

- Hørte skudd og bordet båten

Fra det amerikanske krigsskipet ble det hørt skudd, og piratbåten skal deretter ha blitt bordet.

De fire kidnappede amerikanerne er Scott Adam og hans kone Jean fra California, Phyllis Macay og Bob Riggle fra Seattle.

I oktober 2009 ble det britiske ekteparet Paul og Rachel Chandler kidnappet, og piratene ba om 40 millioner i løsepenger. Paret ble først satt fri etter de hadde vært fanget i over ett år, også de var på seiltur da de ble angrepet.

34 års fengsel for piratvirksomhet

Somaliske pirater har lenge vært en trussel langs Afrikas øst-kyst, og spesielt handelsskip har vært utsatt for angrep.

Les også: Norge vil sende piratjakt-fregatt i 2012 

Torsdag ble den somaliske piraten Abdiwali Abdiqadir Muse dømt i amerikansk rett for å ha angrepet et amerikanskregistrert skip og kidnappet dets kaptein i 2009. Muse ble dømt til nesten 34 år i fengsel, ifølge nyhetsbyrået AP.

Nær 500 skip angrepet i fjor

Bare i fjor ble minst 445 skip angrepet av pirater. 1185 sjøfolk ble tatt som gisler, åtte av dem ble drept i angrepene.

I et leserinnlegg i Dagens Næringsliv i forrige uke gikk skipsreder Stolt-Nielsen knallhardt ut mot piratvirksomheten utenfor kysten av Somalia.

- Måten å løse problemet på, er å senke piratene og deres skip med mann og mus, sier rederen til DN.

Artikkelen fortsetter under bildet

DREPT: Scott Adam og hans kone Jean fra California utgjør halve besetningen om bord i yachten Quest, som nå har blitt drept av somaliske pirater. Foto: PRIVAT
DREPT: Scott Adam og hans kone Jean fra California utgjør halve besetningen om bord i yachten Quest, som nå har blitt drept av somaliske pirater. Foto: PRIVAT


Det fikk norske pirateksperter til å steile.

LES OGSÅ:  - En forferdelig utvikling 

- Også sjørøvere må behandles som mennesker, og straffes ut fra hvordan andre alvorlige forbrytelser straffes. Selv ikke barnemordere blir henrettet i Norge, sa NUPI-forsker og piratekspert John Kristen Skogan til VG Nett i forrige uke.

Nesten 90 prosent av angrepene skjedde utenfor kysten av Somalia - der det hver eneste dag passerer skip med varer for milliarder av kroner. Svært mange av disse skipene har norsk tilknytning.

- Den generelle utviklingen i området er bekymringsfull. Men Norges militære bidrag til anti-piratoperasjoner må sees i sammenheng med vårt samlede militære utenlandsengasjement. Afghanistan vil fortsatt være vårt hovedsatsningsområde i 2011. Derfor legges det ikke opp til nye bidrag for å bekjempe pirater i år, sa forsvarsminister Grete Faremo til VG Nett i forrige uke.

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks