Hovedinnhold

Abdilfatah (2) har krysset en hel ørken - uten mat og vann

**15 millioner rammet av tørken - millioner kan dø
**Verste sultkatastrofen på 60 år
**Akutt mangel på nødhjelp

(VG Nett) I 32 dager satt lille Abdilfatah på mammas hofte i stekende sol. Han er ett av mange barn som svever mellom liv og død på grunn av sultkatastrofen.

Denne saken handler om:

Her kan du hjelpe de sultrammede

Redd Barna

SOS Barnebyer

Røde Kors

Leger uten grenser

CARE

Kirkens Nødhjelp

Flyktninghjelpen

  • Tørken som det siste året har rammet Afrikas Horn, er i mange områder den verste siden årene 1950 og 1951.
  • Nedbøren har vært under 30 prosent av gjennomsnittet for årene 1995 til 2010.
  • FN har erklært to områder i det sørlige Somalia som rammet av hungersnød. Det vil si at det i snitt dør fire barn per 10.000 per dag, mens 30 prosent av befolkningen er akutt underernærte.
  • FNs kontor for samordning av humanitære saker (OCHA) frykter at hele den sørlige delen av Somalia skal bli rammet av hungersnød. Situasjonen er forverret av den pågående og brutale borgerkrigen i landet.
  • Totalt står over 11 millioner mennesker i fare for å rammes av sult i landene Somalia, Kenya, Etiopia, Uganda, Djibouti og Eritrea.

Kilde: NTB

Sammen med mamma Ido Jaylani har to år gamle Abdilfatah vært på flukt fra tørke og krig i hjemlandet Somalia i 32 dager. Det er minst 40 mil fra byen de kommer fra til flyktningleiren Dadaab i Kenya - i stekende hete, og uten mat og vann. Det eneste de har levd på er vissent løv.

VGTV: Se bildene til Aftonbladets fotograf fra sultrammede Afrikas Horn

- Jeg flyktet fra tørken og krigen for å få hjelp her. Jeg visste at det finnes mennesker som gir oss mat, sier den unge moren til den svenske avisen Aftonbladet.

Bakgrunn: FN: Hele det sørlige Somalia vil sulte

Hjemlandet hennes er rammet av den verste sultkatasrofen på 60 år, og Ido Jaylani tenkte at bare hun kom til Kenya, så ville de være reddet. Men fremme i flyktningleiren kan ikke lenger den lille gutten hennes ta til seg næring.

BILDESPESIAL: Se de rystende bildene!

Han må få mat gjennom en sonde, og det er usikkert om han vil overleve.

- Vi håper at han vil bli bedre, men vi vet ikke. Han svever mellom liv og død, forteller en sykepleier i det provisoriske sykehuset i leiren til Aftonbladet.

- Vanskelig å fatte

VGs samarbeidsavis Aftonbladet har besøkt flyktningleiren ved de sultrammede områdene, og journalist Erik Wiman og fotograf Magnus Wennman er sterkt preget av nøden de har sett.

Det er 40 varmegrader, og det har ikke regnet siden august i fjor.

«Etter en uke i verdens største flyktingleir, Dadaab i nordøstlige Kenya, famler vi fremdeles med å fatte helheten. Tall blir så abstrakte. Å se inn i et barns øye når de slutter å reflektere solen er derimot konkret», skriver journalist Wiman.

Sammen med fotograf Magnus Wennman har han dokumentert forholdene i leiren, som rommer 90.000 mennesker. Mange av flyktningene kommer fra Somalia, og omtrent 37 prosent av barna i regionen er underernærte.

Ifølge FN vil to millioner mennesker miste livet som følge av hungernød og tørke.

Får ikke nok nødhjelp

FN og internasjonale hjelpeorganisasjoner advarer nå verdenssamfunnet mot å ikke ta katastrofen alvorlig. Sultkatastrofen vil øke i både størrelse og alvorlighetsgrad dersom det ikke kommer mer nødhjelp, skriver AP.

Foreløpig har FN erklært hungernød i to regioner i Somalia, og nærmere 15 millioner mennesker er rammet. Dersom det ikke kommer nok nødhjelp i tide, frykter FN at hungersnøden vil spre seg til ytterligere seks regioner i det krigsherjede landet.

Ifølge nyhetsbyrået sier en talsperson for Oxfam at krisen «spinner ut av kontroll» og at donasjonene ikke er like store som behovet for hjelp. Fn melder at minst 1,4 milliarder dollar må til for å få bukt med hungersnøden, skriver AP.

Norges bidrag til å kjempe mot hungersnøden er på 263 millioner kroner, etter at Utenriksdepartementet i forrige uke besluttet å gi 30 millioner mer i støtte. Mesteparten av den siste bevilgningen skal gå til FNs høykomissær for flyktninger, skriver UD på sine hjemmesider.

..

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks