Hovedinnhold

Solgte HIV-blod til Europa

Kyniske bakmenn har i en flere år solgt blod fra sørafrikanske blodgivere til utlandet, selv om dette var infisert med HIV og hepatitt.
Det kommer fram i en rapport fra Verdens helseorganisasjon (WHO).

Ifølge den britiske avisa Sunday Times har svindlerne merket blodet som dyreblod, som det er mindre kontroll med internasjonalt. Vel framme i Europa er blodet påført ny merking, og videresolgt som menneskeblod. Sør-Afrika har i dag minst 3,5 millioner HIV-positive, og er ett av de land i verden som er hardest rammet av AIDS-epidemien.

To britiske selskap undersøkes i forbindelse med skandalen, og politiet i flere europeiske land er dratt inn i saken.

Det er inntil nå slått fast at det i 1995 ble innført 15 forsendelser "dyreblod" til Belgia, der det ble påført etiketter som menneskeblod fra Canada og videresolgt til et amerikansk selskap i Tyskland.

Hepatitt B og HIV

Tre år senere beslagla østerrisk politi 4000 liter blod fra et selskap i Linz. Ved nærmere undersøkelser viste dette seg å være infisert av hepatitt B og HIV. Også dette blodet kom fra Sør- Afrika.

Det var den britiske professor og AIDS-eksperten Alan Smith som slo alarm, etter at han hadde oppdaget "grovt uetisk" handel mens han arbeidet ved Natal-universitetet i Sør-Afrika.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks