Hovedinnhold

Sør-Korea vil i forhandlinger med Nord-Korea

Sør-Korea vil innlede militære forhandlinger med Nord-Korea 21. juli for å stanse konflikten på grensen mellom de to landene.

– Vi ber Nord-Korea om et møte i Tongilak 21. juli for å stanse alle fiendtlige aktiviteter som fører til militære spenninger på grensen, sa viseforsvarsminister Suh Choo-suk på en pressekonferanse.

Tongilak er en bygning i den nord-koreanske landsyen Panmunjom, som ligger like ved grensen mellom de to landene. Det var i denne landsbyen våpenhvilen som gjorde slutt på Korea-krigen i sin tid ble undertegnet.

Det er første gang siden 2015 at militære forhandlinger mellom de to landene blir foreslått, skriver nyhetsbyrået Reuters.

VG+: Slik ville en krig mellom Nord-Korea og USA sett ut

Forslaget kommer en uke etter at Sør-Koreas president Moon Jae-in nok en gang uttalte at dialog med Nord-Korea er viktigere enn noensinne, spesielt for å holde Pyongyangs missilprogrammer i sjakk.

I forslaget om forhandlinger ligger det også et ønske om et møte mellom Røde Kors-representanter fra begge landene. Tanken er å gjennomfør dette møtet, som skal handle om familiegjennforening mellom nord og sør, 1. august.

Truet med militær reaksjon

4. juli, på selveste nasjonaldagen til USA, gjennomførte Nord-Korea sin foreløpig siste missiltest. Det var en vellykket test av en interkontinental ballistisk misssil, som ifølge analytikere har kapasitet til å nå USA, og som Nord-Korea selv sier er stort nok til å bære et kjernefysisk stridshode.

Kim Jung-un feiret det hele med å gå på popkonsert.

Oppskytingen var den 11. så langt i år, og det er den hyppige gjennomføringen av prøveoppskytinger som trolig nå har fått Sør-Korea til å ville møtes ved forhandlingsbordet.

USA: Vi kommer til å forsvare oss

Også USA har reagert på de stadige oppskytingene. I kjølvannet av 4. juli-oppskytingen, som Nord-Koreas president Kim Jung-Un skal ha omtalt som «en gave» til USA, sa USAs FN-ambassadør Nikki Haley at amerikanerne er villige til å forsvare seg med betydelige millitære ressurser dersom det kreves.

Hun truet også med følger for Kina, dersom de fortsetter å bryte sanksjonene mot Nord-Korea. President Donald Trump gikk så langt som å si at han gir opp hjelp fra Kina når det kommer til Nord-Korea.

Den store kampen: Kim vs. Trump

<p>NORD-KOREA: President Kim Jong-Un omringet av en rekke høytstående militære ledere i Nord-Korea.</p>

NORD-KOREA: President Kim Jong-Un omringet av en rekke høytstående militære ledere i Nord-Korea.

Foto: Kcna, Reuters

Vet lite om Kim

Direktør for Nordisk institutt for Asia-studier ved Københavns universitet, Geir Helgesen, sa nylig til VG at det er et problem at Vesten nesten ikke vet noe om Kim Jung-Un.

– Det er ingen som vet om Kim Jong-un er i balanse med seg selv fordi ingen har pratet med han. Vi vet ikke om han sitter med pekefingeren på en rød knapp, klar til å trykke, sier forskeren.

VG møtte Jørn Andersen i Nord-Korea: Livet på innsiden (VG+)

PRIO-forsker Stein Tønnesson påpeker likevel at den unge presidenten fremstår rasjonell. Han er mer usikker på Donald Trump.

– Trump er totalt uforutsigbar. Kim Jong-un tenker langsiktig. Han har som plan å sitte som leder av Nord-Korea i lang tid fremover.

Derfor er alt Kim gjør peilet inn mot ett mål: Å skaffe atomvåpen.

Unike bilder: Slik er livet EGENTLIG i Nord-Korea

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks