Hovedinnhold

Nelson Mandela er død

Etter flere års kamp mot helseproblemene, sovnet ekspresidenten og frigjøringshelten Nelson Mandela inn torsdag.

Denne saken handler om:

Nelson Mandela

  • Nelson Mandela ble født 18. juli 1918 i Transkei i provinsen Eastern Cape sørøst i Sør-Afrika. Han ble som ung aktiv i kampen mot raseskilleregimet apartheid.
  • I 1942 meldte han seg inn i den afrikanske nasjonalkongressen ANC, en bevegelse som senere skulle bli Sør-Afrikas regjeringsparti. I 1963 ble han dømt til livsvarig fengsel.
  • Mandela satt fengslet i 27 år fram til 1990. Etter løslatelsen deltok han i forhandlingene som førte fram til landets første valg der svarte hadde stemmerett.
  • I 1993 ble han tildelt Nobels fredspris, sammen med Sør-Afrikas daværende president F. W. de Klerk, som tilhørte landets hvite mindretall.
  • Fra 1994 til 1999 var han Sør-Afrikas president, den første fra det svarte folkeflertallet.

Sør-Afrikas president Jacob Zuma bekreftet dødfallet torsdag kveld. Mandela døde i sitt hjem i Johannesburg.

- Vår nasjon har mistet sin største sønn, sa Zuma.

Mandela ble innlagt på et sykehus i Pretoria i sommer etter at tilstanden hans igjen forverret seg. En talsmann for regjeringen la ikke skjul på at det denne gangen var alvorlig, og ba sør-afrikanerne forberede seg på at det kunne gå mot slutten for den aldrende frigjøringshelten.

Samtidig ble det opplyst at hans kone, Graca Machel, hadde avlyst en reise til London for å kunne være ved sin manns side.

Det kom senere meldinger om at Mandela responderte positivt på behandlingen han fikk på sykehuset, men tilstanden har hele tiden blitt betegnet som meget alvorlig.

SEND DIN SISTE HILSEN TIL NELSON MANDELA HER

Store helseproblemer

Den 95 år gamle frigjøringshelten som har levd et utrolig liv, har de siste årene slitt med store helseproblemer, og har ikke vist seg offentlig siden fotball-VM i Sør-Afrika i 2010. De siste månedene har ekspresidenten vært innlagt på sykehus en rekke ganger ofte på grunn av lungeproblemer.

I april ble han utskrevet etter et ti dager langt sykehusopphold, der han fikk behandling for lungebetennelse.
Allerede i 1988, mens han fortsatt satt fengslet på Robben Island utenfor Cape Town, ble han diagnostisert med tuberkulose.

Fikk dødsbudskapet under premiere

Nelson Mandelas datter Zindzi mottok dødsbudskapet under premieren på en film om farens liv i London. Det samme gjorde britenes prins William.

Filmen «Mandela: Long Walk to Freedom» hadde premiere i London torsdag kveld, og blant gjestene var Mandelas 53 år gamle datter Zindzi, skriver NTB.

På vei inn i kinosalen fortalte hun at faren hadde det bra, men at han var svak. Hun fortalte også at hun håpet å få møte ham igjen.

Slik skulle det ikke gå. Zindzi Mandela mottok dødsbudskapet i kinosalen. Det samme gjorde prins William, hans kone Catherine og de øvrige som var til stede under premieren, som ble avsluttet med to minutters stillhet til minne om den sørafrikanske frigjøringshelten.

- Vi fikk akkurat en påminnelse om hvilken usedvanlig og inspirerende mann Nelson Mandela var, og mine tanker og bønner går nå til ham og hans familie, sa prins William da han forlot kinosalen.

Nelson Mandela var gift tre ganger og fikk seks barn med de to første konene sine, Evelyn Ntoko Mase og Winnie Madikizela-Mandela.

Den første datteren mistet han da hun var bare ni måneder gammel, og de to sønnene han fikk med Mase døde da de var 23 og 55 år gamle.

Med Winnie fikk han døtrene Zenani og Zindzi.

Bildespesial: Slik var Mandelas liv

Det er spekulert i at helseproblemene de siste årene er ettervirkninger av skader han pådro seg under de tøffe soningsforholdene i fengselet.

Mandela har de siste årene levd et svært anonymt liv etter at han trakk seg tilbake fra offentligheten i 2004 med ordene «ikke ring meg, jeg ringer dere».

Sterkt svekket

Han gjorde det klart at han ønsket å leve resten av livet sammen med familien i «rolig refleksjon».

Det siste videoopptaket av ham er fra april i år, da president Jacob Zuma besøkte ham etter at han var blitt utskrevet fra det forrige sykehusoppholdet. Bildene viste en sterkt svekket og tilsynelatende litt forvirret Mandela sammen med Zuma.

Mandela ble født 18. juli 1918 i den lille landsbyen Mvezo, øst i Kapp-provinsen, sør i Sør-Afrika, og ble tidlig politisk aktiv. Allerede som 22-åring blir han utvist fra universitetet etter en sultestreik. Tre år senere blir han medlem av Den afrikanske nasjonalkongressen (ANC).

Fengslet i 27 år

I 1960 blir ANC bannlyst, og Mandela blir nødt til å gå i dekning. Året etter utpekes han til øverstkommanderende for ANCs væpnede fløy.

I 1962 blir han igjen pågrepet. I 18 år sitter han fengslet på Robben Island, før han i 1982 ble overfør til Pollsmoor-fengselet inne på fastlandet. 11. februar 1990, etter at Mandela hatt vært fengslet i 27 år, opphever president Fredrik Wilhelm de Klerk forbudet mot ANC, og benåder Mandela.

I 1993 mottar Mandela og de Klerk Nobels fredspris sammen, for arbeidet med et forent Sør-Afrika.

Våren 1994 vinner ANC Sør-Afrikas første demokratiske valg, og Mandela blir landets første svarte president.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks