Hovedinnhold

Her flys neshornene i sikkerhet

(VG Nett) Er det et fly? Er den en fugl? Nei, det er et neshorn!

Denne saken handler om:

Det ser ganske brutalt ut, men helikopterferden på disse spektakulære bildene er med på å redde til utrydningstruede neshornene.

- Det var et helt utrolig syn. Det er nesten uvirkelig å se noe slikt, sier Michael Raimondo, leder for miljøorganisasjonen Green Renaissance, som VG Nett har fått disse bildene fra.

De 1,5 tonn tunge - og nå flygende - gigantene er spissneshorn. De kalles også svart neshorn, og fantes tidligere over store deler av Sør- og Øst-Afrika. Men tyvjakt har gjort et solid innhugg i bestanden.

BILDESERIE: Se alle de høytflygende neshornene her!

FRA DUMBO TIL NUMBO: Etter å ha blitt bedøvet, blir neshornene løftet til værs med helikopter. Foto: GREEN RENAISSANCE
FRA DUMBO TIL NUMBO: Etter å ha blitt bedøvet, blir neshornene løftet til værs med helikopter. Foto: GREEN RENAISSANCE

Så langt i år har minst 341 neshorn blitt drept av krypskyttere i Afrika. Det er flere enn i hele 2010, og betyr at det bare er 3000 neshorn igjen i hele verden.

Disse bildene ble tatt i forrige uke i KwaZulu-Natal-provinsen i Sør-Afrika. Gjennom Black Rhino Range Expansion-prosjektet jobber WWF og flere andre organisasjoner med å flytte neshornene til nye områder der de kan formere seg.

Utvider områdene

- Spissneshornene er ikke sosiale dyr. Hvis det er for mange av dem i ett område, kan de begynne å slåss og slutte å formere seg. Derfor er det viktig å utvide områdene de bor i, sier Raimondo.

WWF-prosjektet ble startet i 2003, og siden da har over 80 neshorn fått seg et nytt hjem etter en heller luftig flytteprosess.

1500 kilometer langs veien

- Årsaken til at vi bruker helikopter, er at de holdt til i svært utilgjengelige områder. I stedet for å flytte dem humpende bak på lasteplan i timesvis, blir de bedøvet og flydd i 10-20 minutter med helikopter. Så blir de satt på lastebiler, og fraktet de siste 1500 kilometrene til sine nye hjem, sier Raimondo.

I den siste runden ble 20 neshorn flyttet til Limpopo-provinsen nord i Sør-Afrika.

- Det er veldig viktig å understreke at ingen av neshornene tok noen skade av transporten. Før de blir løftet, blir neshornene bedøvet. Vi vil jo ikke at de skal våkne i lufta. Dette er den mest skånsomme metoden som finnes, sier Raimondo.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks