Hovedinnhold

Anbefaler straff for diplomaten

• Sør-Afrika kaller hjem promillemistenkt diplomat

<p/>
<p>SENDES HJEM: Førstesekretær Mhlupheki Booysen Dombo ved Sør-Afrikas ambassade i Oslo er mistenkt for å ha kjørt i beruset tilstand. Nå mister han jobben. FOTO: Sør-Afrikas ambassade i Oslo og Fredrik Hove/Hove Media</p>

SENDES HJEM: Førstesekretær Mhlupheki Booysen Dombo ved Sør-Afrikas ambassade i Oslo er mistenkt for å ha kjørt i beruset tilstand. Nå mister han jobben. FOTO: Sør-Afrikas ambassade i Oslo og Fredrik Hove/Hove Media

De juridiske rådgiverne til den sørafrikanske regjeringen anbefaler at det blir reist disiplinærsak mot førstesekretæren ved ambassaden i Oslo etter anklager om fyllekjøring.

Denne saken handler om:

Det kommer frem i en hemmeligstemplet rapport fra juridisk avdeling i departementet for internasjonale relasjoner, som VG har fått tilgang til.

Les også: Var tidligere mistenkt for fyllekjøring

Tirsdag kveld bekrefter Utenriksdepartementet at Sør-Afrika har varslet at de kaller hjem førstesekretær Mhlupheki Booysen Dombo ved ambassaden i Oslo. Booysen er mistenkt for å ha  kjørt i beruset tilstand etter at han kolliderte med en kvinne på Frogner i Oslo natt til 3. januar. Kvinnen ble skadet i kollisjonen.

Også i september i fjor ble Utenriksdepartementet varslet om at Booysen hadde blitt stanset av politiet, mistenkt for promillekjøring. Ved begge anledningene skal diplomaten ha nektet å la seg promilleteste og påberopt seg immunitet

– Vi kan bekrefte at vi nå i ettermiddag har fått tilbakemelding om at sør-afrikanske myndigheter vil hjemkalle diplomaten som er mistenkt for promillekjøring. Det er ennå ikke avklart når diplomaten returnerer til Sør-Afrika, men norske myndigheter ønsker en snarlig avreise, sier pressevakt i UD Astrid Sehl til VG tirsdag kveld.

Kalt inn på teppet

Etter ulykken ble den sørafrikanske ambassadøren kalt inn på teppet i UD, der hun ble bedt om at Sør-Afrika opphever Booysens diplomatiske immunitet. Kravet blir avvist av Sør-Afrika.

– Siden dette var en alvorlig trafikkulykke med personskade og mistanke om promillekjøring, ville vi fra norsk side ha foretrukket at den mistenkte diplomaten kunne avhøres av politiet og eventuelt straffeforfølges i Norge. Det er ikke akseptabelt at utenlandske diplomater bryter norsk lov. Vi ser særlig alvorlig på dette tilfellet med promillekjøringer, sier Sehl.

Les også: Lut lei diplomat-råkjørere

Allerede dagen etter ulykken i Oslo ble de juridiske ekspertene i departementet i Sør-Afrika bedt om å vurdere kravet fra norske myndigheter. I rapporten VG har fått tilgang til konkluderer juristene med at det er «en etablert praksis i departementet» å ikke oppheve immuniteten til diplomater i utlandet. Samtidig gir de en krystallklar anbefaling til ledelsen i departementet:

– Under disse omstendighetene, vil det trolig være i departementets interesse å vurdere å kalle Booysen hjem fra Oslo så snart som mulig for å unngå ytterligere belastninger, heter det i rapporten.

Samtidig anbefaler juristene at det blir iverksatt disiplinærsak mot diplomaten for hans «påståtte overtredelser».

- Nasjonal skam

Ifølge rapporten ble den sørafrikanske ambassaden i Oslo varslet om ulykken av politiet ved 01.30-tiden natt til 4. januar. Samtidig ble det klart at førstesekretæren hadde blitt sendt til sykehus med skader i leggen, og at bilen hans var tauet til hans adresse i Oslo.

– Hendelsen har ført til betydelig medieoppmerksomhet i Norge, heter det i rapporten.

Les også: USAs eks-ambassadør: Unnskyld, Norge

Også i Sør-Afrika har diplomatskandalen i Oslo vakt stor oppsikt. Talsmann for opposisjonspartiet Democratic Alliance, Stevens Mokgalapa, har i klare ordelag fordømt diplomatens handlinger og krevet at han umiddelbart blir fjernet fra stillingen.

– Dette er en svært alvorlig sak og en nasjonal skam som sverter Sør-Afrikas rykte, sier Mokgalapa til VG.

Parlamentsrepresentanten, som også er skyggeminister for opposisjonen, har bedt regjeringen redegjøre for håndteringen av diplomatskandalen.

– Jeg har bedt departementet svare på om de vil følge anbefalingene fra sine egne juridiske rådgivere, sier han.

VG har sendt en rekke spørsmål til departementets pressetalsmann, Nelson Kgwete, uten å få svar. Heller ikke ambassaden i Oslo har besvart VGs henvendelser de siste dagene.

Les også: Säpo: Hver tredje russiske diplomat i Sverige er spion

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks