Hovedinnhold

Skyene lever

HER ER DET LIV: Det mener forskerne. Foto: Scanpix
HER ER DET LIV: Det mener forskerne. Foto: Scanpix
Skyene er fulle av bakterier og sporer.

Det viser en ny undersøkelse som er presentert i den siste utgaven av forskningstidsskriftet Nature Geoscience. Det er første gang det er påvist luftbårne bakterier i skyer.

Ved å ta prøver fra skyer ved hjelp av fly har forskerne fått tak i mer detaljert informasjon en noensinne før om iskrystallene i skyene. Og da forskerne undersøkte iskrystallene enkeltvis, oppdaget de til sin store overraskelse at biologiske stoffer spiller en viktig rolle i skydannelsen, sier Anne-Marie Schmoltner ved National Science Foundation.

Det ser ifølge forskerne ut til at iskrystallene former seg rundt støvpartikler som blir virvlet opp sammen med biologiske stoffer.

Ut fra undersøkelsen er det ikke godt å si om det er levende bakterier og sporer som er innkapslet i skyene, men analyser av nedbør har tidligere påvist levende bakterier i nedbør.

Dermed kan de se ut til at bakterier og virus sprer seg med skyene, sier Kim Prather ved Scripps Institution of Oceanography, en av forskerne som står bak undersøkelsen.

- Det er nesten som om de biologiske stoffene haiker med støvet.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks